De unde ne vine ghinionul? De la Nicolae Robu sau de la PSD?

Încep să mă simt angoasat în calitate de cetățean timișorean administrat prost sau sabotat de aproape toate instituțiile din lume. Pe bune acum, parcă mai mult ca oricând suntem în mijlocul unei bule de neputință și ne punem întrebarea dacă problema noastră e că avem un primar slab sau pentru că cineva își face un obicei din a-și bate joc de noi. Fără să intru în prea multe comparații cu „epoca Ciuhandu”, parcă în acele vremuri nu aveam atât de prezentă această senzație și nu știu de ce, doar bănuiesc. Că Ciuhandu nu era într-atât de efervescent să vină cu idei noi ce depășesc imaginația și pofta de muncă a instituților centrale sau pentru că viața mergea mai lin, fără impresia că cineva îți pune zilnic piedică, indiferent ce vrei să faci?

O vreme, cel mai discutat exemplu este cel al vaporașelor. Au venit tot felul de personaje din șeptelul politic de la centru să ne zică că primăria a pus carul înaintea boului și că din acest motiv nu ne merg vaporașele. OK, oameni buni, dar explicați tuturor că am cumpărat de două milioane de euro vaporașe pentru a-ți aproba Uniunea Europeană investiție de șase milioane. E simplu. N-ați mai luat creveți pe vremea lui Ceaușescu doar pentru a ajunge să cumpărați o mână de banane? Sau mere cu portocale, așa era proiectul, ce e așa de complicat? Dar dacă le-a luat un oraș al României, ce era așa de nemaipomenit să rezolvi chestiunea asta de birocrație în Guvernul Cioloș, Guvernul Grindeanu, Guvernul Tudose sau Guvernul Dăncilă, până se dumirește și boul că locul lui e înaintea carului, nu după?

Mașinile electrice cu care primarul Robu voia să plimbe turiștii. Nu zic că n-or fi în țara asta și reguli, dar, pentru numele lui Dumnezeu!, vorbim de mașini electrice, nu de locomotive cu cărbuni. Ăsta e trendul zilei, să ne cumpărăm mașini electrice. Clujul a inaugurat vreo zece zilele trecute. Să le verifice, să le măsoare limitele, să vadă dacă sunt periculoase, dacă îți sparge nasul, dacă violează pasagere, de ce mama mă-sii nu se poate face așa ceva de ani de zile într-o instituție a Ministerului Transporturilor? Nu, mai bine dăm în cap unui primar care a cumpărat mașini electrice. E adevărat, le-a luat fără să-și pună subordonații să verifice cât de idioată poate fi birocrația în țara asta. Lucru ce trebuia știut din propria instituție, la urma urmelor.

Muzeul Revoluției. Am fost anunțați că se face până la urmă. Nu cred până nu văd. Ani de zile au trebuit să treacă ca un decident să transfere o clădire de la Apărare la CJ Timiș și la Cultură, să aloce apoi sumele pentru un astfel de obiectiv… o floare la ureche pentru o cohortă de secretari de stat și directori din ministere. Nu, băgându-se în față refuzul unor „bese-n cizme” de a elibera spațiul vizat de primărie era cât pe ce să ajungem de râsul curcilor. Dar să nu subestimăm birocrația și faptul că-i doare-n fund de noi. Oraș al Revoluției, statut cu care te lauzi de la intrarea în oraș și până în toate colțurile lumii, iar când în 2021 îți vin turiștii să te întrebe unde e muzeul îl trimiți prin nu știu ce cămine de nefamiliști pe Popa Șapcă, să le arate Traian Orban ce-a adunat de-o viață pentru Memorialul Revoluției?

Parcarea de pe Oituz. O altă frână o pune Inspectoratul Școlar Județean Timiș, care nu-și dă avizul pentru un schimb imobiliar între primărie și Universitatea de Vest. Astfel că parcarea promisă pe Oituz, pe terenul UVT, nu poate fi ridicată până ce Educația nu este de acord ca clădirea liceului CFR să intre parte a acestui schimb. Bingo. Nu se face nimic, nici într-o parte, nici în cealaltă. La fel cu stadionul CFR. În penuria de asta de stadioane a Timișoarei, rugby-ul sau fotbalul puteau găsi casă bună pe arena CFR. Dar nu se poate, nu, nu se poate. Pentru că între primărie și regională sau Ministerul Transporturilor nu se pot găsi formule pentru un final fericit în cazul acestui istoric obiectiv sportiv al orașului. Nici măcar prin suprataxare ca imobil în paragină, dacă tot e lăsat de izbeliște. Dar de ce să se poată? Doar ne năpădesc „profesioniștii” în administrația cetrală și locală.

Cu riscul să mă repet obsesiv, voi vorbi și de ce nu putem noi să facem aici unele lucruri și alții pot în alte părți. Finanțarea sportului nu se putea face doar în Timișoara, spunea Camera de Conturi, ba chiar și Oficiul Concurenței, de parcă jucăm după alte reguli și funcționăm după alte legi, în aceeași țară. La noi e o altă formă de organizare, ni s-a spus, punându-se vina în seama administrației Robu. Bun și așa, dar cum naiba aceeași Cameră de Conturi a lăsat baschetul și alte sporturi să meargă cu doi ani înainte pe aceeași formă de organizare? La fel și cu contractul de dezinsecție și deratizare. Peste tot se putea face un contract punctual, cât timp ți-era blocată selecția de oferte în instanță, la noi e subiect de reflecție.

Nu știu cum face Clujul. Ba știu, l-a avut pe Boc premier și îl are acum primar. Și-așa, își imaginează cineva că astăzi Sorin Grindeanu ar mai fi fost prim-ministru? Ce frumos! Macarale, buldozere, excavatoare, femeia stivuitor de la PSD, toate astea într-o Timișoară finanțată proiect după proiect de administrația centrală? Vă imaginați că Sorin Grindeanu ar fi semnat finanțare pentru stadion de 40.000 de locuri, sală polivalentă de 16.000 de locuri, unde o fi vrut mușchiul lui să o facă, centură de Sud, spital regional, racord la autostradă? Uite, cât de hulit a fost Boc cu tăierile de salarii la bugetari, tot va rămâne în conștiința clujeană ca omul care a scos orașul din leșin și l-a dus după București și peste Timișoara.

Da, chiar așa de unde știu eu că nu le-ar fi făcut Grindeanu pe toate astea? Uite că trăiesc sentimentul că ne-am fi certat ca orbii și într-o astfel de formulă politică „fericită”, cu liberalul Robu, la primărie, și cu pesedistul Grindeanu, la guvern. Doi oameni care au fost colegi în executivul municipal și care în 2012 și-au mâzgălit pe toate bannerele afirmând că au încredere unul în ălălalt. Pesediștii vorbesc de dat foc la țară? Ei vorbesc? Bineînțeles, nu-l scot din ecuația „ghinionului” Timișoarei pe Nicolae Robu, care în partid sau la primărie se comportă și el ca un veritabil pesedist. Dar, oameni buni, și să se chinuie fiul Bogsigului să facă numai bâlbe în administrație, tot n-ar reuși să facă orașul atât de praf cât l-ar vrea PSD să ajungă. S-ar bucura să se aleagă scrumul, doar-doar așa ar avea Sorin Grindeanu o șansă în 2020.

Știu, asta i-o reproșează ei lui Robu. Că nu dă din perciuni, că nu face antecameră la orice analfabet de ministru, că nu face sluj la primul tractorist al țării ajuns premier interimar sau că nu suge ciorapul la tot lipitorul de afișe pesedist descălecat secretar de stat în vreun minister. Nu, mulțumim, nu asta e treaba primarului Timișoarei.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Jindarul a spus: (iunie 1st, 2018 at 18:09 )

Poporul Cimisorean vrea paine si circ. Doar un stadion fara pista micut frumos cochet de max 15000 locuri ar salva …reprezentatia. Pana acum nu am vazut nici un fir de buruiana deranjata in locul unde deja trebuia turnata temelia…

Cetateanul a spus: (iunie 2nd, 2018 at 10:53 )

Vesnica discutie cu problema vaporaselor…
Nu asa a fost proiectul, ci asa a fost scris proiectul.
Demersurile trebuiau incepute cand a fost aprobat proiectul sau cel tarziu cand a inceput implementarea.
Daca va aduceti aminte, timp a fost. Vaporasele au fost cumparate foarte tarziu, dupa mai multe incercari, mai avem si perioada de reabilitare a malurilor.
In tot acest timp, a trimis cineva din primarie vreo adresa catre guvern pe acest proiect?
Aici vorbim de incompetenta si nepasare…
Ca si guvernul s-a miscat greu..e altceva..

Laurentiu a spus: (iunie 2nd, 2018 at 11:32 )

Pai stai putin amice.

1) Tu cand iti iei masina nu te intrebi ce acte trebuie sa primesti la ea si daca poti s-o inmatriculezi? Te interesezi dupa aia? Idem si pentru Vaporase. Nu te interezi dinainte ce trebuie sa faci ca sa poata naviga?!? Le iei si apoi vezi tu ce faci cu ele? Daca facea lucrurile ca la carte, aveam toate raspunsurile astea de ani de zile. Mai ales cand stii ca guvernul e condus de niste incompetenti analfabeti si corupti. Iti iei toate masurile de siguranta DINAINTE. Nu stai si te plangi pe facebook ca de ce nu-ti aproba borfasii aia nu stiu ce in 2 saptamani.

2) Sa nu uitam ca Robu a fost senator 4 ani! Deci a facut legi! Degeaba se plange, cel mai probabil ca a si semnat pentru unele legi despre care acum se plange.

Eu nu stiu cum alti primari pot face lucruri bune fara sa se planga de guvern, dar ma gandesc ca daca altii pot, la noi e problema la primarie.

anteconbega a spus: (iunie 2nd, 2018 at 11:34 )

Ce preocupări importante mai are ALDERobu? Iacă: vineri, 31 mai, a fost lansat la librăria „La două bufniţe” albumul „Timişoara, oraş grădină, oraş al parcurilor, oraş al florilor”, o monografie a dr. hort. Vasile Ciupa, îngrijită de scriitorii Petru Ilieşu şi George Lână şi de prof. univ. Ştefan Dună. Referent ştiinţific: rectorul Alexandru Moisuc. Lume cât cuprinde! Au participat, printre alţii, foştii primari Viorel Oancea şi Gheorghe Ciuhandu, cu doamnele lor, ex-viceprimarul Adrian Orza, ex directorii din Primărie arh. Aura Junie şi Violeta Mihalache, foşti şi actuali angajaţi de la Horticola, profesori de ieri şi de azi de la USAMVBT, consilierul Sorin Moşiu, preşedinţi de cartier, sportivul Florin Teodorescu, marele grădinar Marin Sere şi mulţi alţii. Evenimentul a început la ora 19. La ora 20, 30, în faţa libăriei a poposit merţanul cu care-şi plimbă trupul primarul N.R., însoţit de dna sa Florica. La volan, celebrul consilier personal Vasile, fostul şofer al lui Gh. Ciuhandu. Cei trei au stat în maşină până la ora 20,50, când au început să iasă la iveală participanţii la lansare! Robu şi ai lui au coborât, edilul s-au proptit pe trotuar, şi a început să memoreze numele actualilor angajaţi ai Primăriei care au îndrăznit să fie prezenţi la evenimentul editorial. Atât.

Spaima Girocului-Zona de case a spus: (iunie 2nd, 2018 at 13:57 )

Foarte bine punctat ! PSD ar bloca orice proiect al Timișoarei…Cavadoro…

Dosiunsfert a spus: (iunie 6th, 2018 at 10:12 )

Aceasta inseamna independenta jurnalistica. Dupa ce INO l/a tot perforat pe Ciupa cu titlul de arendas, iaca si comentarii favorabile! E un inceput in rahatul asta de presa timisoreana.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ziua Jandarmeriei este marcată la Iulius Town prin activități dedicate tuturor membrilor familiei, susținute de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș. Sâmbătă, 30 martie 2024, în Iulius Gardens, începând cu ora 14.00, vor avea loc prezentări de tehnică și echipament, expunere de autovehicule speciale, dar și demonstrații de dresaj canin. Mai mult, cei mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town
Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Top