Studenții de la Ingineria Sistemelor Electroenergetice pot merge de acum la cursuri într-un laborator ultramodern, dotat de una dintre companiile importante din Timișoara cu care Universitatea Politehnica are, de mai mulți ani, o colaborare strânsă. În toamnă, aceeași companie va finanța amenajarea unui nou laborator.
De mai mulți ani, între UPT și companii importante din Timișoara există un parteneriat benefic ambelor părți. Companiile își asigură resursa umană de care au nevoie, iar universitatea beneficiază de dotări și amenajări de laboratoare, dar și de programe de internship prin care studenții își pot realiza diplomele de licență şi de disertaţie în cadrul companiilor partenere. În această linie se înscrie și noul laborator Honeywell (NYSE:HON), deschis la Departamentul de Electroenergetică, specializarea Ingineria Sistemelor Electroenergetice, din cadrul Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică a UPT. Laboratorul C221 este sponsorizat de Honeywell Hometown Solutions și are 8 osciloscoape, 4 sonde optice comunicare smart meter, 5 surse laborator, 6 multimetre, 1 clește ampermetric, 1 trusa reglabila c.c.), infrastructură IT (8 calculatoare și un laptop pentru citire contoare panou), dar și pentru reparații și modificări la rețeaua electrică. Valoarea totală a investiției de care se vor bucura peste 370 de studenți este de circa 35.000 de dolari
Colaborarea dintre Honeywell și Universitatea Politehnica Timișoara a început în 2015 și a inclus o sponsorizare pentru amenajarea unui alt laborator, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, programe de internship prin care studenții Universității Politehnica Timișoara și-au putut realiza diplomele de licență în cadrul companiei, precum și organizarea vizitei la Timișoara a laureatului Premiului Nobel pentru fizică, dr. Robert W. Wilson. Cooperarea nu se oprește aici. A început deja amenajarea unui nou laborator Honeywell, în valoare de circa 30.000 de dolari, la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT, care va fi inaugurat la toamnă.
Managerul de proiect, lect. dr. ing. Attila Simo, spune că relația cu Honeywell și amenajarea unui astfel de laborator îi ajută pe studenți să se integreze mai bine în mediul economic după absolvire. Studenții facultății au avut posibilitatea de a efectua stagii de practică în cadrul companiei, de a-și realiza proiecte de diplomă, iar în final, la absolvire, să se și angajeze. De altfel, 80% dintre angajații Honeywell Timișoara provin de la UPT. „Laboratorul dotat de compania Honeywell se înscrie în cadrul eforturilor depuse de conducerea universității, de a întări legătura între universitate și companiile cu reprezentare locală. Ne bucurăm că firmele înțeleg să se implice, atât prin observații legate de planurile de învățământ, cât și prin participarea cu echipamente extrem de performante la dotarea laboratoarelor universității, lucru care conduce la o mult mai bună pregătire a studenților noștri”, a declarat, la rândul lui, prof. univ. dr. ing. Liviu Cădariu-Brăiloiu, prorector al UPT.
Comentarii prin facebook