La Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a fost implantată, pentru prima dată, o Valvă Cardiacă Aortică Percutan (TAVI). Procedura a fost făcută pe un pacient de 80 de ani, care avea deja mai multe stenturi și suferea și de alte afecțiuni. Ea nu implică oprirea cordului pe durata intervenției.
Procedura realizată de chirurgilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara constă în implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului. „Această procedura a fost introdusă în ultimii ani în arsenalul terapeutic cardiologic internațional și este indicată la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operație clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord- plămân”, explică prof. dr. Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Valva i-a fost implantată unui pacient de 80 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă, boală coronariană trivasculară, cu implantare de stenturi (în 2012, 2016 și 2018). octogenarul avea, de asemenea, o bogată patologie asociată: diabet zaharat tip II, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială, adenom de prostată operat.
Intervenția fost efectuată cu succes de o echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi intervenționiști, echocardiografiști și personal medical special: prof. dr. Markus Linz (Germania, proctor oficial din partea firmei Edwards), prof. dr. Marian Gașpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornoș, dr. Daniel Nica, dr. Mădălin Munteanu, dr. Ani Mornoș și asistenta șefă Livia Gheta. Astfel de proceduri au fost făcute și în alte centre de cardiologie din țară: București, Tg Mureș, Iași, Cluj, cu rezultate bune. În centrele din Europa, procedura a devenit rutină. Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, aproximativ 25.000 de euro, dar este acoperit de Ministerul Sănătății, prin programele naționale specifice.
Comentarii prin facebook