Un nou moment zero. Adunați-vă, nu vă mai bateți joc de fotbalul timișorean!

În vara lui 2012, AC Recaș promova în liga a doua. Surprinsă de această performanță, speriată de cheltuielile ce vor urma în al doilea eșalon, dar și pe un fond electoral evident, Primăria Recaș este de acord să cedeze echipa unui ONG format din Universitatea Politehnică, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Începea o eră fotbalistică de compromis, nu prima și nici ultima, în care fondurile publice din abundență ale administrației locale urmau să reducă pe Poli unde a fost și mai mult decât atât. 2012-2013: echipa promovează de pe poziția secundă în primul an în care juca cu denumirea de ACS Poli. 2013-2014: retrogradăm de pe locul al 16-lea, dar revenim în ediția următoare de pe prima poziție, înaintea Reșiței. 2015-2016: retrogradăm de pe locul 7 în play-out, dar rămânem în „elită” ca urmare a nelicențierii Rapidului, însă cu o penalizare care o dădea ca favorită la o nouă retrogradare. ACS Poli scapă însă de ea în 2016-2017, după o clasare pe locul 6 în play-out și un baraj cu UTA. 2017-2018: știm cu toții ce s-a întâmplat. O nouă retrogradare, locul penultim și decidenții se întorc la întrebarea „ce facem?”.

Ce e de făcut după o asemenea serie de rezultate? De la înființare am jucat șase ediții de campionat. Două în B și patru în prima ligă. Din cele patru participări am avut tot atâtea clasări pe poziții retrogradabile direct sau la baraj. Mai prost nu se poate și aș vrea să cred că până și cei care decid viitorul clubului ACS sunt de acord că așa ceva nu mai poate continua. Totuși, o discuție poate avea loc săptămâna aceasta, iar totul trebuie să plece de la următorul aspect. Fără să-mi arog tot felul de licențe, îmi este clar că microbiștii din Timișoara își doresc o concentarare de resurse în jurul unei echipe cu care orașul să forțeze promovarea. Cu trei echipe în liga secundă, dintre care două cu numele de Poli, nu se poate. Oricâte sondaje ar face primarul Robu pe Facebook sau prin firme specializate, iubitorul de fotbal din Timișoara e clar că asta ar vrea. Stați așa, nu mă refer de părerea celor implicați la ASU Politehnica sau chiar la Ripensia, vorbesc de o idee generală. Dacă nu una puternică, măcar două echipe, din care una asumată de un cerc mai larg de investitori, instituții publice și privați.

Vrem, nu vrem, ne place sau nu, cei din administrația publică pot finanța fotbal dacă primarul, președintele CJ, vor și nu se împiedică în „șopârlele” juriștilor de la care ar fi trebuit să primească soluțiile, cum se întâmplă prin alte părți. Iar dacă totuși se împiedică precum Nicolae Robu în chichițe legislative, atunci implicarea administrației municipale sau județene poate aduce bani și prin „metoda obrazului” din zona privată. E o soluție de subzistență, de nedorit, dar e mai mult decât nimicul pe care-l oferă „fotbalul fără patroni” în Timișoara de azi. Și de-ar fi să aplecăm urechile la temerile juriștilor și admitem că ACS a pornit prost din faza de statut, poate că celelalte cluburi de liga a doua, ASU și Ripensia, nu sunt organizate pe o formulă care să intre în conflict cu legile care permit la limită finanțarea sportului și discuția de aici ar trebui să pornească.

Comunicarea între ACS Poli și managementul ASU Politehnica este una imposibilă, din păcate. În acest moment, orice colaborare ar fi privită cu o neînțeleasă aroganță din partea ălora care vor să facă din socios bici și să și pocnească cu el. Dacă ar exista primarul acela, și contribuabilii dispuși la așa ceva, poate că dinspre ASU Politehnica ni s-ar face favorul să finanțăm ca și comunitate echipa suporterilor, dar banii să-i administreze ei, prin decizii bune sau nebune, mai sănătos sau poate la fel de bolnav ca în cazul managementului celor din politică și administrație. Dacă s-ar discuta vreodată despre o apropiere a municipalității de ASU Politehnica, acest lucru s-ar putea face doar la nivelul primar Robu – rector Șerban, nu cu Druckeria sau tot felul de brigadieri de peluză.

De discutat ar fi însă o asociere a primăriei cu entitatea juridică care a readus în fotbal Ripensia. Se vorbește de o bază sportivă a muncipalității într-un loc nefericit ales, spun eu, dar în vecinătatea terenului considerat gazdă al Ripensiei, în Ciarda. Cu siguranță că în cercul aristocratic al boardului „Ripi” sunt suficienți avocați de prestigiu pentru dezlegarea misterului investițiilor publice în sport. De ce la alții se poate și la Ripensia, eventual, nu? Indiferent de forma de finanțare, că e pe bugetare ori pe proiect, cred că o colaborare mai studiată cu primăria ori CJ ar putea aduce rezultatele fără de care lumea nu va veni la stadion. Care stadion? Rămâne de văzut și asta. Colapsul nu e departe. Dacă niște minți cât de cât luminate nu se pun să discute, vom ajunge să constatăm că e prea târziu. O vreme bună nu vom mai vorbi de Timișoara în fotbalul de primă divizie din România, ci doar despre „fotbal fără patroni” în orașul „patronilor” fără fotbal.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

herzogheria a spus: (iunie 4th, 2018 at 11:24 )

Timisoara nu trebuie sa faca performanta! Timisoara trebuie sa devina stelista si dinamovista! procentul de polisti trebuie sa devina infim! trebuie sa ascultam manele si sa votam psd! de la centru nu trebuie sa vina investitii in timisoara( centura, aeroport, spital, stadion, sala polivslenta,etc), timisoarei trebuie intarziate si puse piedici la toate proiectele sale! totul trebuie mutilat inclusiv cultural in oras, chiar si biesricile ce se construiesc in oras si in banat trebuie sa fie in stilul bucuresti-bizant-moscova! nu in stilul central european ce se gaseste in satele banatene, trebuie cupole aurite rotunde, ca la istambul si moscova!
oare sa ramanem dezbinati sa ne luptam intre noi?! nu pot sa cred ca suntem atat de fraieri!

Adrian a spus: (iunie 4th, 2018 at 11:42 )

Excelent articol!
Va rog sa considerați o analiza comparativa între Timisoara și Cluj, pe toate planurile.
U Cluj este finanțată in proporție de 30-50% de către primăria Cluj , dar Asociația Suporterilor împreuna cu oameni de fotbal (exemplu Sabău) iau decizii in consiliul de administrație.
Cluj are buget participativ , in timp ce in Timisoara transparența este 0 cu privire la hotărârile de consiliul.

Timisoara fotbalistică are ,din păcate, un primar care suferă de vedetism tip Gigi Becali, dorește putere de decizie in tot și toate, dorește ode și elogii, asemenea un social-democrat ca sa nu dictator sau comunist.
Un comentariu asemanator a fost și pe pagina de facebook a dansului, dar fiind ultracinstit cu propria imagine a preferat sa o șteargă, cum facem mereu.

Timisoara fotbalistică ar fi fost azi in Europa League sau la bătaie in play-off dacă Primăria susținea ASU Politehnica din ziua 1 , așa cum face primăria Cluj. Dar dacă liderul totalitarist nu decide , nu se va întâmpla astfel niciodată!

Priviti centrele de copii și juniori ale ACS Poli care au antrenori neplătiți și preparatori fizici neplătiți și priviți la ASU, unde cu un buget mic, au participat la doua finale zonale under 15 și campioni naționali grupa 2003, peste viitorul lui Hagi.

Singura soluție pentru revirimentul sportului timișorean este desființarea ACS, migrarea sponsorizărilor și jucătorilor tineri de perspectiva bănățeni către ASU Poli, in aceste condiții consider ca nu ar mai fi nevoie de buget alocat de primarie către club, Primăria ar trebui sa construiască un stadion.
Șanse ca acestea sa devină realitate? Nule cu acest primar ne-democrat, ultra-mincinos și egoist.

Edi a spus: (iunie 4th, 2018 at 12:49 )

Am suferit la retrogradarea ACS-ului dar cred ca in continuare ar trebui sustinuta Ripensia ca o reparatie la nedreptatile suferite (desfintarea echipei de regimul comunist).In fond Poli Timisoara a fost o profitoare (bineinteles fara voia ei) a venirii comunistilor la putere.Iar daca stam sa comparam palmaresele celor doua nu prea avem ce compara.

Poli 21 a spus: (iunie 4th, 2018 at 13:43 )

Pentru Adrian: atita timp cit echipa ASU este sustinuta de fanaticii din Druckeria ( nu vreau sa comentez care sunt dedesubturile acestei sustineri) imi este greu sa cred ca se poate discuta de realizarea unei echipe care sa reprezinte Timisoara.

Chibit a spus: (iunie 4th, 2018 at 15:35 )

Alambicat articol și dificil de citit deși în mare măsură informațiile sunt reale.
1. Primăria nu are de ce să susțină discreționar o entitate care îi aduce servicii (de imagine). E ca și cum ar face contracte cu firma x pentru simplul motiv că așa vor mușchii primarului.
2. Forma de organizare a respectivei asociații, fundamentul respectivei organizații, un fel de struțo-cămilă, nu are perspective de dezvoltare deoarece cele trei unități care o compun (CLT, CJT și UPT) nu se înțeleg, iar un investitor nu o să bage bani (vorbesc de bani grei) într-o asociație sportivă ca formă de organizare, deoarece tehnic nu are cum să-i scoată nici dacă ar avea ce.
3. Nici celelalte două echipe (ASU și RIPENSIA), prin forma de organizare actuală nu permit investitori serioși, chiar dacă ar exista.
4. Anomalia legată de două echipe Poli se poate rezolva doar pe linie politică, așa cum au fost și înființate și coordonate până în acest moment. Așa cum s-a dovedit până în prezent, șansele unei înțelegeri politice tind către zero.
5. Normalitatea ar fi ca administrația locală să investească (dar nu așa ca până acum) în infrastructura sportivă, în sportul de masă și sportul juvenil, iar la nivel de sport de performanță să premieze performanța. Exemplu: dau 1 milion de lei pentru echipa care promovează de pe primul loc în liga I, indiferent că e ASU, ACS, RIPESNSIA, CFR etc.

Druckerul din Mehala a spus: (iunie 4th, 2018 at 15:45 )

In orice caz ACS trebuie sa ramana , are palmaresul , culorile . Primaria ar putea sustine pe ACS , dar ar putea si pe Ripensia finanta , catusi de putin . In rest ASU sa se descurce f,tui .

antirob a spus: (iunie 4th, 2018 at 21:28 )

Esti genial Sasule! Voi ati reusit performanta a 3 retrogradari in 6 ani, basca 25 milioane RON papate din bugetul Orasului. Cine isi bate joc de fotbalul timisorean ? Suporterii si echipa lor, binenteles. De ce ? Pentru ca nu-s de acord sa puna echipa pe tava Ilustrului Manager si vor sa continue pe banii lor. Incredibil! !!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top