Sunt datorii către constructorul de la spitalul de copii, dar situația, spune primarul Nicolae Robu, nu e gravă. Conform acestuia, firma ar trebui să-și poată permite să acopere, pe termen scurt, din surse proprii, sincopele în plata facturilor și că urgentă este doar achitarea a 400.000 lei din restanțele de 3 milioane. Lucrările au mai fost oprite o dată în primăvară.
Șantierul de la spitalul de copii a luat o pauză de câteva săptămâni în această primăvară, după ce primăria nu a putut achita circa un milion de lei către SC Sulfatim SRL, firma care execută lucrările. S-a reluat munca după 10 iunie și, până acum, s-au adunat facturi neplătite de circa 3 milioane de lei. Primarul Nicolae Robu spune că nu e nimic grav și că firma ar trebui să nu fie în dificultate din acest motiv. „O firmă când ia o lucrare trebuie să aibă atâta forță încât să susțină puțin ceea ce face. Eu i-am învățat «rău» pe toți, că am plătit extrem de prompt (…) acum nu mai putem plăti la fel de prompt, dar nu avem arierate. Avem datorii, dar nu foarte vechi, au în total vreo 3 milioane de lei de primit, din care 1,5 milioane sunt facturați acum câteva săptămâni. Nu e o situația dramatică. Se creează așa o imagine că nu știu ce ar fi acolo dramatic. Era vorba că plătim până în 10 iulie, dar dacă ne-au intrat 20 de milioane de lei din cotele de pe impozitul pe venit, iar anul trecut ne-au intrat 33 de milioane. Asta este diferența. Am mai primit 5 milioane compensare, dar oricum avem cu 8 milioane mai puțin decât am avut în iulie 2017. eu nu sunt Mafalda, nu am puteri magice să înmulțesc banii ca să-i pot îndestula pe toți care merită. Ei merită, dar trăim în niște realități”, a explicat edilul.
Conform acestuia, nu se pune problema de încălcare a termenilor contractuali. În plus, suma stringentă este de 400.000 de lei și ea n-ar trebui să fie o problemă pentru firmă. „Când e arierat ești obligat să plătești. Nu vreau să ajungem acolo, din contră. Din când în când am mai ajuns, dar am ajuns pentru câteva zile și am plătit. Trebuie să se înțeleagă niște realități. Este foarte ușor să nu faci mai nimic, că atunci nu ai nicio bătaie de cap, îți colcăie banii în conturi, se termină anul, rămân necheltuiți, vine guvernul, îți ia din ei, nu-i nicio problemă, mergi mai departe, e foarte simplu (…) Nu contest că oamenii au linii de credit care au ajuns la saturație, că au bilete la ordin, că au diverse instrumente la care fac recurs, dar trebuie să aibă și ei o rezervă proprie. Nu e în regulă să te bazezi numai pe faptul că partenerul îți plătește a doua zi. Le-am spus să stea calmi. Urgență pentru ei prezintă 800.000 lei. Le-am dat 300.000 odată, le-am dat ieri 52.000 lei, și le-am dat și astăzi 50.000. Deci în total 400.000 primiți. Până la momentul critic pentru ei vor avea și diferența. Pentru o firmă, presupunând că nu i-ar primi, păi să nu poți tu să faci rost de 400.000 de lei? Pentru o firmă care se angajează la lucrări atât de mari. Fiecare trebuie să-și știe capacitatea. Dar nu ajung acolo. Că eu le dau în continuare. Cu ultimele facturi depuse au ajuns la 3 milioane, nu e datorie uriașă, noi lucrăm cu bani mai mulți. Își vor primi acești bani care sunt critici. Ei au obligații contractuale, noi nu am încălcat nicio clauză contractuală. Ei riscă să încalce, nu noi”, a mai declarat Robu.
Eu în fiecare dimineață am un tabel cu 360 de poziții de plată. Mă uit câți bani avem, unde trebuie plătit, asta le fac eu personal, nu le face altcineva. Zi de zi. Am grijă ca primăria să meargă înainte și orașul să se dezvolte.
Primarul Nicolae Robu
În mai 2014, Primăria Timișoara a predat amplasamentul pentru spitalul de copii către Prompt SA, care câștigase, la un preț de puțin peste 10 milioane de euro, licitația organizată pentru această investiție. Lucrările au început cu o pauză, pentru că amplasamentul a fost liber de sarcini doar în februarie 2015. Prompt a lucrat până în noiembrie 2015, ducând clădirea până la ultimul nivel, minus acoperiș, reclamând pe parcurs diferite erori din proiect. A urmat o pauză, iar din noiembrie 2016, constructorul oficial al noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” este Sulfatim SA. Corpul B, cu demisol, parter și șase etaje, va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Dacă ne luăm după promisiunile electorale, spitalul ar fi trebuit să fie gata în 2014. Asta promitea, în 2012, la lansarea candidaților USL la alegerile parlamentare, premierul de atunci, Victor Ponta.
Comentarii prin facebook