Greva pe note muzicale de la Filarmonica Banatul continuă. Vrem cultură, nu dictatură!

Greva de la Filarmonica Banatul continuă cu un nou concert în stradă. În weekend, artiștii s-au duelat pe Facebook cu directorul lor, care i-a blocat. Oamenii au vrut să arate că acesta minte când spune că salariul net minim in instituție este de 800 de euro și au făcut publică și o listă cu nemulțumirile lor.
filarmonica banatul
A început a doua săptămână de grevă, dar și de negocieri de la Filarmonica Banatul. Cu autorizații în regulă, artiștii au ieșit din nou în fața instituției, pentru un concert ad-hoc. Lucrurile sunt departe de a se liniști, pentru că, după cinci zile de negocieri, progresele sunt minime.

Vinerea trecută a pus gaz pe foc și primarul Nicolae Robu, care dăduse un termen celor două părți. „Dacă trebuie, facem concurs și angajăm alt personal la Filarmonica Banatul. Dacă trebuie, inclusiv asta putem face. Dar să încurajăm astfel de mentalități, că dacă ești rău de gură sau de tobă sau de trompetă poți să pui tu director? Nu o să o fac niciodată. Eu am obligația morală să promovez normalitatea, nicidecum să asist pasiv sau să fiu populist la pervertirea mentalităților”, spunea edilul. Acesta a mai declarat că va cere un raport detaliat asupra a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută și apoi va lua măsuri. PMT a fost reprezentată la negocieri de Ciprian Trocan, cel mai recent consilier personal al lui Nicolae Robu.

Artiștii aflați în grevă au, în continuare, pancarte și susțin un program muzical pe care și l-au stabilit dinainte. A fost și imnul național, dar a fost și „We will rock you”. În weekend s-a derulat un nou episod din războiul pe care îl duc cu managerul Ioan Coriolan Gârboni. De această dată, pe rețelele de socializare. Mai exact, pe pagina de Facebook a directorului, unde au avut loc schimburi dure de replici între cele două părți. O parte dintre cei aflați în grevă au vrut să demonstreze că nu au salariile uriașe pe care le-a vehiculat Gârboni în spațiul public.

„Ei au salarii nete (în mână) între 800 și 1.000 euro pe lună”, a spus managerul Filarmonicii Banatul, într-un drept la replică transmis publicațiilor timișorene în urmă cu două săptămâni. Potrivit „fluturașilor” de salariu însă, iată care sunt, cât se poate de oficial, salariile:

  • artist instrument percuție, gradație 0, iunie 2018 – salariu net de 1.613 lei / aproximativ 346 euro
  • artist instrument tubă, gradație 5, septembrie 2018 – salariu net de 3.817 lei / 817 euro
  • artist instrument vioară, gradație 0, septembrie 2018 – salariu net de 1.614 lei / aproximativ 346 euro
  • artist instrument vioară, gradație 1, septembrie 2018 – salariu net de 1.727 lei / aproximativ 370 euro
  • artist instrument percuție, gradație 5, septembrie 2018 – salariu net de 3.672 lei / aproximativ 788 euro
  • artist instrument flaut, gradație 3, septembrie 2018 – salariu net de 2.920 lei / aproximativ 627 euro

Interesant este încă că toate postările au dispărut rapid de pe pagina de pe rețeaua de socializare a managerului Filarmonicii Banatului, care i-a și blocat pe cei pe care, public, îi numește colegi, dar cărora, în anumite ipostaze departe de ochi străini, li se adresează cu apelative mult mai puțin elegante.

Artiștii aflați în grevă au decis să facă publice și care le sunt nemulțumirile, astfel încât publicul să înțeleagă mai exact de ce sunt ei în stradă. Ei susțin că directorul le vorbește urât și aplică dubla măsură în ceea ce-i privește pe cei obedienți și reclamă, în același timp, calitatea slabă a concertelor și lipsa unor nume importante pe scema instituției.

  • Tratament discriminatoriu. Muzicienii de „casă” sunt trimiși să cânte în condiții civilizate, în săli decente, în străinătate, pe când ceilalți fac concerte în aer liber la 12 sau 35 de grade.
  • Colaborările pentru unii pot fi doar la instituții de stat, iar alții nu au nici o restricție, orchestrele cele mai mari în lume fiind private. Soliștii nu semnează condica, pe când noi suntem obligați să semnăm zilnic, chiar daca nu suntem distribuiți in concert și nu avem nici săli de studiu.
  • Ofensa la pudoare și injurii. Adresările cu conotații sexuale sau expresii de genul „sunteți la pixul meu” directorul le consideră glumițe.
  • Contracte cu firme private, ONG-uri sau alte asociații, la care acesta e președinte sau membru, pe bani foarte mulți, pentru care noi suntem obligați să cântăm gratis, abuziv, nerespectându-se legea dreptului de autor.
  • Sancțiuni disciplinare care se dau contra oricui ia poziție împotriva lui.
  • Achiziții discreționare și nemotivate. Deși se discută în consiliul de administrație prioritățile instituției, banul public este cheltuit la discernământul unilateral al directorului.
  • Folosirea abuzivă a bazei materiale și umane. Aceasta se face pentru proiecte in care nici Consiliul Local Timișoara și nici Filarmonica Banatul nu sunt parte, de parcă ar fi proprietatea privată a directorului.
  • Lipsa unor nume mari pe scena filarmonicii. Se laudă în presă cu concert maeștri sau instrumentiști care vin de la orchestre importante, însă lipsesc soliști importanți în concertele filarmonicii, nu doar mici recitaluri.
  • Diminuarea calității concertelor, pe de o parte din cauza programelor prost alese de direcțiune, iar pe de alta, din cauza reducerii efectivului de artiști, care prefera să migreze la alte instituții din oraș sau din țară.
  • Întârzie CCM pentru a putea să continue să organizeze activități care trezesc cel puțin suspiciuni și pe care sindicatul vrea să le scoată la lumină.
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (octombrie 15th, 2018 at 16:54 )

Doamne, Dumnezule, vorba ceea, dar unde au cântat „filarmonicii” noştri la minus 35 de grade Celsius, în aer liber? În Siberia? Ar fi îngheţat saliva suflătorului în tubă, lăsaţi-o-n muştiucul ei de treabă! Nici chiar aşa…

postconbega a spus: (octombrie 15th, 2018 at 18:12 )

Ești ca și majoritatea din țară. Analfabet funcțional. Mai citește textul, și-apoi luminează-te. Unde era vorba de minus 35 de grade?

anteconbega a spus: (octombrie 16th, 2018 at 13:23 )

Evident că angajaţii dlui I.C. Gârboni şi ai lui ALDERobu nu au cântat la minus 35 de grade Celsius. Dar am lansat o variantă de spectacol, pornind de titlul unui de reportaj superb prezentat la Antena 3 la 1 octombrie 2012: „Temperaturile extreme de pe Terra. De la MINUS 89 de grade la PLUS 56 de grade Celsius”. Aşa că 35 de grade fără minus sau plus mi s-a părut ceva indecis, precum sindicatul de la Fila’, care, după câteva zile de încontrare dârză, s-a fleoşcăit lamentabil la o singură strâmbătură a Cănitului. Distinse „@postcoitum”, sigur că sunt precum majoritatea din ţară! Doar văzuşi că la referendum au venit doar 21 la sută de cetăţeni, restul de aproape 80 la sută s- aflat în grevă electorală! Adecă, majoritatea! Sigur că sunt funcţional, dragă domnule! Fungor, ergo sum!

@anteconbega a spus: (octombrie 16th, 2018 at 14:57 )

„vazusi”? ocupa-te de problemele de acasa, din oltenia natala.

anteconbega a spus: (octombrie 17th, 2018 at 11:35 )

„Doar văzuşi că la referendum…” ţi se adresa matale, dear „poscoitum”. Şi să ştii că perfectul simplu nu e apanajul oltenilor! Au voie şi bănăţenii şi moldovenii, dar mai ales valahii şi ardelenii! Mai ales Braşovul, nu de alta, dar o statuie aflată în curtea Bisericii Sf. Nicolae îl infăţişeaza pe diaconu Coresi din Târgovişte, primul tipograf de cărţi în limba romana, meserie pe care a învăţat-o de la Dimitrije Ljubavić (diacon ortodox sârb, poet şi pictor). Sec spus, lucrările „regăţeanului” Coresi, tipărite după anul 1570, au circulat în tot spaţiul românesc, iar zona Braşovului a reprezentat, alături de nordul Valahiei, spaţiul in care s-a plămădit limba română literară. Pricepuşi? Apoi, par examplu, în judeţul Vâlcea, ditamai Oltenia, cel puţin în nordul judeţulu , nu auzi făcuşi, văzuşi, belişi, prostişi etc. Limba e complexă, bibicule, vorba lui Esop…

@ anteconbega a spus: (octombrie 17th, 2018 at 13:41 )

foloseste-l pe meleagurile natale.

anteconbega a spus: (octombrie 17th, 2018 at 15:06 )

Ne înnebunişi, frăţicule, nu mai ştim cu cine-i de povestit! Matale eşti „postbega”, fratele lui „prostbega” sau „@anteconbega” ori chiar însuşi „postcoitum”? Eşti sigur că e vorba de meleag (ungureşte- mellék)? Meleagul meu natal e fix acolo unde trebuie, rămân acilea, dar matale cred că ai probleme cu ştre-meleagul altuia (termelek), că tot trecu referendum-ul! Dă-i ‘nainte!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian

Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În urmă cu exact 35 de ani, la Timișoara mureau, primii oameni pe altarul libertăţii.  Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a convocat şedinţa Comitetului Politic Executiv, toţi cei prezenţi fiind de acord să se folosească muniţie împotriva timişorenilor care protestează. Au murit în acea zi 62 de oameni, iar 188 de persoane au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Remember 17 decembrie 1989. Primii morţi ai Revoluţiei române pe altarul libertăţii. Zi de doliu în Timişoara
Perioada sărbătorilor este despre timpul petrecut împreună cu cei dragi și despre momentele pline de emoție. De Crăciun și Revelion, Iulius Town are un program special, astfel încât fiecare dintre noi poate să se bucure de prezența familiei. Patinoarul va fi deschis în prima zi de Crăciun, dar și pe 1 ianuarie 2025. Magia filmelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Program special de Crăciun și Revelion în Iulius Town: patinoarul şi Cinema City, deschise în fiecare zi
Marți, 17 decembrie 2024, de la ora 17.00,  Societatea Timișoara vă invită la o întâlnire cu Neculai Constantin Munteanu, cunoscutul dizident anticomunist care a devenit în 1980 principala voce a postului Radio Europa Liberă din Munchen. Evenimentul va avea loc la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, în cadrul expoziției de arte vizuale și fotografie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Neculai Constantin Munteanu, vocea Europei Libere, întâlnire cu timişorenii organizată de Societatea Timișoara
Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite
Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
Nicușor Dan și-a anunțat oficial, într-o conferință de presă, intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025. Primarul Bucureştiului a spus că este deschis la discuții cu partidele pro-europene penztru susţinerea candidaturii sale. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2025. El a enunţat care sunt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicuşor Dan, primul candidat la prezidenţiale: “Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”
Dorința timișorenilor de a ajunge mai rapid și în condiții mai bune, pe cale rutieră, la Belgrad e mai aproape de realizare. Compania Publică Drumuri Serbia a anunțat că a fost acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada între Pancevo și Vârșeț, până la granița cu România. Câștigător este un institut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Serbia a acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Pancevo – Vârseț, până la granița cu România
Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Top