De câteva zile, la robinetele lor curge o apă murdară și rău mirositoare și au ajuns să aștepte cu sufletul la gură cisternele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat. Se întâmplă la granița cu Ungaria, în satul Pordeanu, ai cărui localnici aruncă vina pe o companie petrolieră.
Acum o săptămână, Ioan Bohancanu, primarul din Beba Veche, a venit la ISU Banat cu o sticlă în care adusese apă din satul Pordeanu. „În sticlă se vedea clar că apa e plină de reziduuri petroliere”, spune Mihai Benga, șeful ISU. De atunci, de două ori pe săptămână, pompierii militari vin la Pordeanu, pentru a împărți apă adusă de la Sânnicolau Mare. O altă cisternă, sterilizată şi verificată de Direcţia de Sănătate Publică Timiş, vine de la Timișoara, cu apă potabilă. „Ca urmare a faptului că apa din localitate a fost infestată cu substanţe de natură petrolieră, ISU Banat aduce, de două ori pe săptămână, apă pentru consumul oamenilor şi animalelor. Se pare că, în urma unor lucrări de foraj, a fost penetrată pânza freatică şi a intrat petrol în apa de băut cu care este alimentat satul”, spune Mihai Benga, şeful ISU Banat. Primarul Bohancanu e tranșant. „Petrom face exploatări neraţionale. La noi sunt multe schele. După mulți ani de exploatare, nu se mai poate scoate aşa de uşor ţiţeiul, iar ei au început să facă un fel de «injecţii» în sol”, spune edilul. Acesta susține că problemele cu apa au început de anul trecut, dar oamenii au pus infestarea pe seama inundațiilor. Apoi, lucrurile s-au îmbunătățit, însă doar pentru o vreme.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Timiş fac primele investigații și au cerut ajutorul Apelor Române, pentru analiza apei de la Pordeanu, care vine dintr-un foraj la 256 de metri adâncime, realizat acum mai bine de trei decenii. „Specialiştii de la Ape au prelevat probe şi urmează să ne anunțe rezultatele. Din primele estimări, la Pordeanu ar putea fi trei probleme. Ori exploatarea e prea veche, ori a fost suprasolicitată, iar sursa de apă nu a reuşit să e refacă, ori sunt infiltraţii în pânza freatică, de la activitatea de exploatare petrolieră”, spune Marian Eperieș. „Probabil că pompa forajului nu mai face faţă sau filtrele nu sunt bune. O altă variantă ar fi ca exploatatorul de petrol din zonă să injecteze în sol apă reziduală, ceea ce ar fi foarte grav, dar nu avem semnale în acest sens”, a declarat Ionel Vlaicu, de la Administraţia Bazinală a Apelor Banat.
Comentarii prin facebook