Zeci de percheziții au loc, miercuri dimineață, în România și Germania, pentru destrămarea unei rețele uriașe care aducea, pe bani grei, migranți din Orientul Mijlociu. Este una dintre cele mai importante operațiuni transfrontaliere de acest gen.
Procurori de la DIICOT Timișoara și ofiteri de la DGA și Crimă Organizată au descins, miercuri dimineață, la adresele la care locuiau mai mulți suspecți și la câteva pensiuni din Timișoara. În același timp, polițiștii din Germania făceau, la rândul lor, descinderi. Pe traseul pe care „funcționa” rețeaua au fost duși ilegal spre Germania sute de oameni. Fiecare dintre aceștia plăteau către traficanți sume care ajungeau și la 5.000 de euro. „Transferurile” de oameni erau pregătite minuțios, prin intermediul diverselor aplicații de mesagerie prin telefon. De altfel, și contactele între șefi și membrii rețelei de traficanți se făceau tot prin intermediul acestor aplicații. La Timișoara, migranții erau cazați în diverse pensiuni și, dacă erau prinși de oamenii legii, așa cum s-a și întâmplat de câteva ori numai în 2017, cereau azil politic în România. Pentru că aceste solicitări nu se pot rezolva decât după luni întregi, migranții își continuau apoi „traseul” pus la cale de membrii rețelei de traficanți. La DIICOT Timișoara au fost aduși, miercuri dimineață, mai mulți suspecți, care urmează să fie audiați și cercetați pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți. Printre ei, liderul grupării și niște adjuncți ai acestuia.
„În cursul acestei dimineți, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT-ST Timișoara, efectuează 12 percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș și Arad, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2017, pe raza județului Timiș s-ar fi constituit și ar fi acționat, un grup infracțional organizat, având ca scop racolarea, îndrumarea, cazarea și transportul de migranți originari din Orientul Mijlociu și Asia, către statele din Vestul Europei. Membrii grupării făceau parte dintr-o rețea de trafic de migranți constituită la nivel european, dezvoltându-și cu timpul segmente naționale în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradițională de migrație, respectiv Turcia-Bulgaria-Serbia-România-Ungaria-Austria-Germania Acțiunea beneficiază de sprijinul S.C.C.O. Mehedinți, EUROPOL, autorităților judiciare din Germania, Direcția Generală Anticorupție și jandarmi”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
Comentarii prin facebook