Ocupând ilegal un scaun de deputat, Matei Suciu (PSD) are toate șansele să rămână în parlament. Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii inițiate de Florin Iordache, care șterge deciziile judecătorești definitive privindu-i pe parlamentarii incompatibili, dar solicitarea a fost respinsă de Camera Deputaților.
Caz unic în lumea civilizată, parlamentul promovează un proiect de lege care desființează mai multe decizii definitive ale instanțelor. Parlamentarii găsiţi în conflict de interese în perioada 2007/2013 scapă de sancţiuni. Deputaţi jurişti au respins reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis asupra legii iniţiate de social-democratul Florin Iordache, declarate constituţională de judecătorii CCR. Urmează ca proiectul să fie votat din nou de deputați și apoi de senatori ca să-l păstreze în forma propusă de Iordache. Potrivit acestui proiect inițiat de Florin Iordache, se șterg hotărâri definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție privind parlamentarii care se află în conflict de interese. Totodată sunt șterse și acte emise de ANI privind incompatibilitatea unor parlamentari. Unul dintre beneficiarii acestei legi este și deputatul PSD de Timiș Matei Suciu, care are o decizie definitivă de incompatibilitate dată de ÎCCJ. Legea are și o dedicație specială: deputatul ALDE Steluța Cătăniciu, care l-a secondat pe Iordache în cunoscuta comisie de mutilare a legilor Justiției. În afară de cei doi ar mai beneficia de lege senatorii Cornel Resmeriță și Ovidiu Cristian Dan, respectiv deputatul Ioan Sorin Roman, toți membri PSD.
Potrivit art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, interdicția poate consta în decăderea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului ori, dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, interdicția poate consta în aceea că persoana nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese.
Citește și: Matei Suciu trebuie sa plece din parlament! A pierdut definitiv procesul cu ANI
La jumătatea lunii martie, președintele Klaus Iohannis a retrimis parlamentului modificările la Legea ANI. „Considerăm că legea transmisă la promulgare se impune a fi reanalizată de către Parlament sub aspectul oportunităţii acesteia întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene (…) Intervenția legislativă supusă reexaminării vizează, în realitate, o măsură de clemență acordată parlamentarilor, prin care se șterg pentru viitor efectele unei interdicții generate de încălcarea normelor privind conflictul de interese”, susținea Iohannis. Proiectul vizează completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, în sensul încetării de drept a interdicțiilor aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator și/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate.
Comentarii prin facebook