Apele de la Smithfield continuă să ajungă în Bega. Oficial, totul este prefect nepoluant, dar unii oameni se întreabă de ce, în momentul în care ajung în zona deversării, apele se opresc brusc. Sau poate e doar o coincidență…
La finele lunii februarie, un filmuleț realizat de un timișorean arăta cum este deversată apa de la societatea de abatorizare direct în Bega. În urma controalelor efectuate de Apele Române și Garda de Mediu, s-a ajuns la concluzia că evacuarea este autorizată de cele două instituții și că se fac analize și se evacuează atunci când sunt îndeplinite condițiile de calitate. Garda de Mediu face în continuare controale. „Este o stație de deversare aprobată de Apele Române și monitorizată de Garda de Mediu. Am avut o discuție cu cei de la Garda de Mediu. Cei de la Apele Române nu au semnalat probleme în zonă”, explica prefectul Eva Andreaș. Comisarii Gărzii de Mediu au solicitat toate buletinele de analiză și debitele înregistrate și, în urma verificărilor, s-a ajuns la concluzia că nu există poluare.
Conform celor de la Apele Române, debitul apelor care intră în stația de epurare și sunt evacuate în Bega sunt monitorizate cu ajutorul debitmetrelor montate atât la intrarea în faza de epurare biologică, cât și la ieșirea din stația de epurare. Același timișorean care a realizat primul filmuleț s-a aflat din nou în zonă și a vrut să vadă cum stă treaba. Însoțit de un amic, s-a apropiat de „tubul” din care erau deversate din nou ape uzate. Și… surpriză! „Era aceeași deversare, dar ce să vezi? Când cei de acolo ne-au remarcat și, în plus, au sesizat că și filmăm, au oprit imediat deversarea”, spune omul. Stația de epurare de la combinatul de prelucrare a cărnii de porc are o capacitate de epurare apa uzată de 2.000 metri cubi pe zi și, conform datelor oficiale, deversarea nu este continuă pe durata zilei.
Comentarii prin facebook