PNL vrea majoritate, nu neapărat funcție de conducere în CJ Timiș. Sună paradoxal, dar asta susține președintele filialei, Nicolae Robu. Eventualele negocieri nu pot începe însă decât din momentul în care Roxana Iliescu, ex-PMP, își va depune oficial demisia de la CJ Timiș.
Vicepreședinte al CJ Timiș, Roxana Iliescu și-a anunțat, în urmă cu două zile, demisia din PMP. La CJ nu a ajuns nicio demisie scrisă, dar asta nu înseamnă că nu s-a dat drumul la speculații în ceea ce privește succesorul acesteia. Liberalii au fost, în 2016, marii perdanți ai negocierilor de la consiliul județean, unde, deși aveau al doilea număr de aleși, au rămas pe dinafară de la conducerea instituției, după protocolul PSD-PMP-ALDE. Acum, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, spune că nu se poartă negocieri în adevăratul sens al cuvântului. „Am fost întrebat de multă lume, și colegii au fost curioși cum procedăm noi în situația creată, ce facem ca să exploatăm cât mai bine o situație de criză la nivelul CJ. Nu avem ce să discutăm acum. Că ne mai tatonăm unii pe alții, că ne mai informăm, dar vă dați seama că despre aceste lucruri nu se vorbește (…) Nu vreau să vorbesc despre lucruri care deocamdată sunt doar ipotetice. PNL își dorește și acum, cum și-a dorit și în 2016, să obțină cât mai mult în CJ, la nivel de decizie. În primul rând își dorește să fie parte a unei majorități decizionale. Este un lucru firesc, la care orice partid aspiră. Am făcut tot ce a depins de noi, de mine, ca președinte, pentru a crea de la început o majoritate în jurul nostru la CJ. N-am reușit, chiar dacă am fost extrem de deschiși în discuții și, deși partidul cu de departe cei mai mulți consilieri județeni, în afară de PSD, desigur, am fi acceptat și să nu avem funcția de președinte, nu s-a vrut atunci de către Roxana Iliescu”, a declarat liberalul.
Roxana Iliescu era în relații foarte bune cu Sorin Grindeanu și nu a putut nimeni să-i separe atunci, încât să se realizeze alianța altfel. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putință. Îmi aduc aminte o fază distractivă. În timp ce noi negociam și așteptam și un răspuns de la PMP și eram cu tot felul de variante, cineva ne-a trimis o poză cu cei doi care tocmai erau la o terasă și era un indiciu că orice am oferi noi nu se va ajunge la nicio înțelegere cu PMP în formula de conducere pe care PMP o avea la acel moment.
Nicolae Robu, președinte PNL, despre negocierile din 2016
În prezent, PSD are, alături de UNPR, ALDE și PMP, o majoritate confortabilă. Oricum, Robu a evitat să-l nominalizeze pe liderul de grup, Nicu Bitea, drept liberalul care ar putea aspira spre o funcție de conducere. „Nu avem nicio desemnare, nu vă pot da niciun nume. PNL are consilieri județeni de valoare. Mulți dintre ei ar putea să fie buni președinți de CJ, buni vicepreședinți de CJ, dar pe noi ne interesează în primul rând o majoritate în jurul nostru. Nu atât funcțiile individuale, și ele ne interesează, dar ele sunt în plan secundar”, a mai spus președintele PNL Timiș. În 2016, liberalii, care l-au avut drept cap de listă pe Alin Popoviciu, au trimis în CJ 14 consilieri, spre deosebire de cei 16 ai PSD. UNPR are trei, iar ALDE și PMP, câte doi. Președintele CJ nu poate fi schimbat decât cu două treimi din voturi, spre deosebire de vicepreședinți, pentru care e nevoie de majoritatea simplă.
Comentarii prin facebook