Robu vrea bonus de santier si raspundere: Pentru munca pe care o depun, un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro

Primarii ar trebui să primească bonusuri salariale pentru că își asumă răspunderi, gestionează șantiere și, pe deasupra, sunt, de multe ori, supuși oprobriului public. Nicolae Robu spune din nou că ar trebui să aibă cam 5.000 de euro salariu, cu tot cu bonusuri, care pot fi stabilite pe baza unei grile.

Primarul Timișoarei reclamă, de câțiva ani, salariul pe care îl primește. Anul trecut, remunerația i-a crescut până la un „brut” de puțin peste 13.000 de lei, dar tot e puțin. „Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii. Primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea concitadinilor lor. E normal atunci să fie tratați astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui fie mult mari și, iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani (…) Sunt peste 3.000 de primari în România și, repet, sunt oamenii cei mai apreciați de comunitățile în care trăiesc. Și atunci, nu-i normal, cu toate răspunderile pe care le asumă, cu tot oprobriul care se abate asupra lor (…) de obicei trebuie să suporți o mulțime de nedreptăți, este o funcție extrem de grea”, a declarat, vineri, Nicolae Robu.

Edilul a gândit și un sistem pe baza căruia s-ar putea calcula aceste retribuții. „Să se facă o grilă în funcție de complexitatea UAT, sub câteva aspecte, nu numai populație, și în funcție de categoria UAT respective, să se stabilească componenta fixă a retribuției, care cred că ar trebui să fie dublă față de actuala. Mai departe ar trebui să se acorde bonusuri de performanță, în funcție de contribuția la modernizarea, la dezvoltarea infastructurii UAT. Greul în funcția de primar este să faci așa ceva. Răspunderea asumată de primar e în zona asta. Aici deranjezi, câtă vreme ai șantier, aici trebuie să gestionezi relația cu proiectanții, cu executanții, cu toți cei implicați și nu este deloc simplu s-o faci. Bonusul trebuie să fie în funcție de ce lasă fiecare în urma lui”, a explicat acesta. Întrebat dacă, într-o astfel de variantă cu bonusuri, nu ar fi mai corectă varianta unui salariu minim pe economie plus bonusuri, care să stimuleze edilii, Robu a respins categoric ideea, deși n-a putut preciza exact cine ar trebui să decidă ce bonus merită un primar. „De ce să fie pe minim pe economie? De ce să aveți dumneavoastră mult mai mult decât are primarul? (…) Credeți că există pe planetă undeva așa ceva? (…) Cine îl evaluează pe primar? Păi nu sunt organisme de control? Există Curtea de Conturi, există corpul de control… se face evaluarea… Curtea de Conturi doar să controleze evaluarea. E simplu: ce proiecte ai avut, ce valoare… Se încadrează sau nu se încadrează acolo. Dacă cineva face abuz, contești în instanță. Lucrurile se pot rezolva foarte simplu. Eu vă vorbesc din experiență pe tema aceasta. Nu știu de ce se respinge ideea de bonusuri de performanță (…) Dacă s-ar face așa (cu bonusuri adică n.r.), ați vedea câtă preocupare ar fi. Trebuie stabilite criteriile și nu e nicio dificultate. (…) Se face o comisie care verifică realizările. Evident, poate fi una externă. Nu-i nicio problemă. Trebuie obiectivizat procesul și vă spun eu că este foarte simplu, dacă se vrea. De ce în mediul privat se poate și în mediul public nu se poate?”, a declarat acesta.

Când salariul este același, indiferent câte faci sau nu faci, acolo unde structura lăuntrică a primarului este una mai idealistă, e una care îl determină pe om să se dedice de amorul artei, fericit de ce lasă în urma lui, se întâmplă lucruri (…)
Nicolae Robu, primarul Timișoara

Întrebat ce salariu ar fi normal să aibă, Robu a oferit aceeași cifră pe care o vehiculează de câțiva ani. „Pentru munca pe care eu o depun în mod sistematic, dintotdeauna, de când sunt primar, consider că, la nivelul unui oraș ca Timișoara, la nivelul mulțimii de proiecte grele asumate, a răspunderii în ansamblul ei, cred că un salariu corect ar fi de 4-5.000 de euro, cu tot cu bonusuri. Până aici să poată câștiga un primar al unui oraș ca Timișoara, Cluj, Iași, sunt orașe de această categorie. Eu discut niște principii, dar cu bonusurile de rigoare ar trebui să se ajungă până la atât. Salariul fix este acum aproximativ 2.000 de euro”, a spus edilul. În condițiile în care, în decembrie 2107, salariul mediu pe economie în România era, conform INS, de 2.629 lei, adică 564 de euro, lui Nicolae Robu nu i se pare exagerat un salariu de 5.000 de euro. „Nu știu cine-și asumă toate răspunderile astea, volumul de muncă… Dacă ținem seamă de răspunderi, de volumul de muncă, de performanță, așa ar fi echitabil (…) Am atacat acest subiect și sunt convins că, indiferent de culoarea politică, primarii sunt de acord cu ce am spus eu, chiar dacă n-o spun, ca să nu ajungă în gura presei, așa cum am ajuns eu”, a conchis acesta.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

corial1 a spus: (aprilie 13th, 2018 at 16:06 )

Cred ca nu merita nici 4-500 de lei! Daca e sa fie platit pentru debandada creata, atunci DA merita si mai mult de 5000 de euro. dar nu prea cred ca se va gasi cineva sa-l plateasca pentru asta!

Poli 21 a spus: (aprilie 13th, 2018 at 16:44 )

Pentru „munca” pe care o depune merita toate felicitarile, acestea fiind insotite de un bilet de internare la Gataia.

Ion Oncescu a spus: (aprilie 13th, 2018 at 18:02 )

La cat a facut pentru acest oras merita 10k euro pe luna. Cel mai bun primar ever. Merita toti banii!!!

Costel a spus: (aprilie 13th, 2018 at 18:46 )

@ion oncescu, banuiesc ca ai glumit. In caz contrar, te rog ii platesti dumneata salariul. In plus, nu imi aduc aminte sa il fi fortat cineva sa ocupe acest post. Ba chiar a promis marea cu sarea daca il alegem. Ai stiut de la inceput ce te asteapta, din primul mandat, deci daca e asa de greu, de ce ti-ai mai dorit un mandat?

cetățean a spus: (aprilie 13th, 2018 at 21:34 )

Dacă și-ar fi dorit un salariu mai mare, în euro, s-ar fi angajat la o multinațională IT așa cum fac cei mai mulți dintre tinerii ingineri. Sunt destule firme în oraș. Necazul este că acolo trebuie să și produci nu să arunci vina când pe unul când pe altul pt. a-ți ascunde nerealizările.

blue a spus: (aprilie 13th, 2018 at 23:10 )

Ce tupeu pe liberalul asta. La ce gauri a dat bugetului, ar trebui sa aduca el si liberalii ce-l sustin cate 5000 de Euro pe luna.

SANDU a spus: (aprilie 13th, 2018 at 23:42 )

Un consult de specialitate pe la un psihiatru ar avea nevoie.

gringo a spus: (aprilie 14th, 2018 at 11:29 )

un gargaragiu care toata viata a muncit la stat, si ne explica criteriile de performanta dupa care iroseste banul public.
are tupeu nulitatea asta, fiindca raspunderea decizionala si abuzul in serviciu au fost sterse din romania.
el fiind presedinte la liberali. aia de se pupa in poze cu pesedistii. iecs.

++ a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:17 )

un primar cu un buget de 300 000 000 € trebuie platit cel putin cu suma pe care o spune, de 5000 €. dar nu pentru munca de santier, ca e primar nu diriginte de santier. santierul il fac alti angajati pe care primarul ii coordoneaza.

@Romanita Nicolae a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:23 )

faptul ca esti de la Universitatea Politehnica Timisoara nu te indreptateste sa scrii cu ortografia asta de analfabet.

TimisoreAnca a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:32 )

Lae primește pt prestația lui de la politehnica sute de mii de lei.asa ca se compensează cu munca de pe …șantierele patriei.ps.apropo,pe santierul spitalului de copii de ce nu facw o vizita inopinata?

anteconbega a spus: (aprilie 14th, 2018 at 12:54 )

„Primarii sunt tratați așa, ca fiind un fel de hoți, care se îmbuibă și, prin urmare, nu trebuie să aibă cine știe ce salarii.” Nu toţi primarii! Ci doar cei care suferă de mania grandorii şi îşi bat joc de urbea pe care o conduc cu proiecte faraonice demne de un ţedulaş!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top