Au fost priviți ca o supremă extravaganță a primarului Nicolae Robu, dar, între timp, au devenit o obișnuință. Este vorba despre palmierii de pe Bd. Brătianu, care fac parte deja din peisaj și de la a căror primă „evoluție” s-au împlinit, pe 5 iunie, 5 ani.
În 2013, exact pe 5 iunie, pe Bd. Brătianu apăreau nu mai puțin de 40 de palmieri în ghivece. Arborii erau „plantați” pe fâșia verde care desparte sensurile de mers și, în prima fază, au stârnit o mulțime de zâmbete. S-a lăsat chiar și cu un „beach party”, organizat la modul ironic, iar palmierii au fost păziți o vreme de polițiștii locali. „Pe acest bulevard, experimental, pentru a da un aspect mai deosebit, am ajuns la concluzia să plantăm aceşti arbori. Sunt nişte palmieri, se cheamă Phoenix Roebelenii, sunt aclimatizaţi tropical şi subtropical în Europa, sunt pe marile bulevarde europene, în Amsterdam, în Franţa, în Austria, în Cehia, peste tot ei sunt aclimatizaţi pentru că ei sunt produşi ca ţară de origine în Olanda”, explica, în 2015, Andrei Drăgilă, directorul Horticultura. Un singur copăcel a costat 146 de euro.
Pe principiul „câinii latră, caravana trece”, Administrația Robu n-a renunțat la ideea arborilor exotici și, din 2013 încoace, în fiecare toamnă, respectiv primăvară, mutarea palmierilor face parte din peisaj. Primarul Nicolae Robu spune că le-a mers așa de bine copăceilor, că nici măcar unul nu a fost înlocuit, iar cârcotașii pot să stea liniștiți. „ Nu mai punem în altă parte, nu e cazul. Explicația este că în zonă, unde este strada Palmierilor, în prima parte a secolului XX, au existat sere mari de palmieri. În Timișoara erau, se spune, cele mai mari sere de palmieri din Europa centrală și de est”, a conchis edilul.
Comentarii prin facebook