După 51 de ani de pauză, pe Bega va fi din nou transport în comun. Burebista, Decebal și Glad sunt cele trei vaporașe care, în ciuda controverselor și îndoielilor, vor sparge gheața și vor duce pe apă primii pasageri cu bilet. Cursa inaugurală pleacă joi, 4 octombrie, la ora 7.11, de la Solventul.
Primăria Timișoara a cheltuit, în 2016, aproape 2 milioane de euro pentru a cumpăra, de la Galați, 7 vaporașe. După ce le-a adus „acasă”, a realizat că nu are cadrul legal pentru a le da drumul pe apă. A durat până în august 2018, când Societatea de Transport Public Timișoara a primit autorizația de transport în comun și a scos ambarcațiunile pe Bega, pentru a plimba curioșii în regim de probe. De joi, 4 octombrie, timișorenii vor putea merge la serviciu sau se vor putea deplasa în oraș nu doar cu autobuzele, tramvaiele sau troleibuzele, ci și cu vaporașele. „Timișoara este singurul oraș din România cu activitate în domeniul transportului public în comun pe apă. Orașul nostru se înscrie în circuitul orașelor europene cu tradiție, care pun la dispoziția publicului călător posibilitatea de a se deplasa în regim de transport în comun pe apă”, au anunțat cei de la SPTP.
Joi dimineață pleacă la drum vaporașele denumite Burebista, Decebal și Glad. Pe fiecare vor fi câte trei marinari și o casieră care va da bilete călătorilor. Prima cursă pleacă la ora 7.11 de la Solventul, din stația Ardealul, iar în sens, dinspre Uzina de Apă, se pleacă la ora 7.30 din stația Mihai Viteazu. Vaporașele vor avea program zilnic, între orele și 18, de la Solventul la Uzina de Apă și retur. Există și grafice, care vor suferi mici modificări de luni, 8 octombrie. Mai trebuie spus că o călătorie costă 1 leu, iar biletele pot cumpărate la urcare. STPT a tipărit deja 3.000 de bilete, dar e important de știut că elevii, studenții, pensionarii și celelalte categorii care beneficiază de gratuitate pe trasportul în comun au parte de aceeași facilitate și la vaporașe. Trebuie doar să prezinte la urcare actele în baza cărora au gratis. Vaporașele sunt accesibile și pentru persoanele cu dizabilități. Fiecare are 50 de locuri și poate naviga cu o viteză maximă de 12 km/h, la poduri aceasta fiind redusă la 5 km/h.
Ce trebuie să faceți de joi dimineață? „Cetățenii se prezintă în stații, după ce se informează care este orașul vaporașelor, așteaptă să vină ambarcațiunea, urcă, la urcare își plătește fiecare biletul. Se ține și evidența numerică, dar va fi și o chestionare a călătorilor la ce stație coboară, pentru că dorim să culegem toate aceste informații astfel încât să putem să optimizăm programul. În funcție de câți călători vor fi, de cât de mulți coboară în anumite stații, cât de puțini coboară în altele, vom definitiva acest program. Deocamdată este un program-pilot”, explică primarul Nicolae Robu. Există un orar, care poate fi consultat aici, dar nu vă enervați dacă vor fi mici întârzieri. „Programul se știe cu precizie de minut. Foarte mici abateri, cel puțin la început, vor mai apărea, încă o dată spun: nu există experiență în România, nu se navighează niciunde și nu s-a mai navigat nici în Timișoara de jumătate de secol în regim de transport public regulat”, mai spune edilul.
Transportul public va fi funcțional doar de luni până vineri. În weekend, un singur vaporaș va face călătorii de agrement, între orele 11 și 18. Acestea vor fi gratuite. Ambarcațiunile vor circula până când vremea va permite, dar nu a fost stabilită o dată la care ele vor fi retrase. Pe Bega nu a mai existat transport regulat de persoane din 1967. Cât de rentabilă se va dovedi această achiziție de 2 milioane de euro și cât de repede vor decide timișorenii să meargă la serviciu cu vaporașul rămâne să vedem.
Comentarii prin facebook