PSD-iști sau liberali, primarii marilor orașe au aceeași problemă: în 2018, s-au trezit cu bugetele subțiate de Ministerul de Finanțe. Asociația Municipiilor din România anunță că edilii vor acționa în instanță ministerul, dacă acesta continuă practicile legate de plata impozitelor locale de către marile companii.
La Primăria Oradea a avut loc întâlnirea Comitetul Director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR). La aceasta au participat și unii primari ai municipiilor din regiunile Vest și Nord-Vest, dar nu și cel al Timișoarei.
„Colegii primari au constatat că, de exemplu, o companie mare care își desfășoară activitatea într-un municipiu, are sediul fiscal și e înregistrată în acel municipiu, nu apare ca plătitor de impozit pe venit către acea localitate. Ministerul de Finanțe nu asigură transparența modului în care se distribuie aceste sume. Am convenit să solicităm Ministerului de Finanțe asigurarea transparenței. Dacă acest lucru nu va fi făcut, vom merge până la acționarea în instanță”, spune primarul Oradiei, Ilie Bolojan (PNL), președinte executiv la Asociația Municipiilor.
„Bucureștiul și 21 de orașe realizează peste 70% din PIB-ul țării și 3.200 de alte unități administrative teritoriale realizează sub 30%. În momentul în care ți s-a luat 30% din impozitul pe venit, aceste motoare, în loc să meargă rapid și să dăruiască cât mai mult țării, vor avea un ritm mult mai mic. Vrem să corectăm decizia luată anul trecut pentru 2019. Vrem ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administrația locală, 22% din impozitul pe venit să meargă către consiliile județene, iar 12%, prin consiliul județean, printr-o anumită formulă să sprijine prin echilibrare unitățile administrative care nu reușesc să aibă un venit suficient pentru funcționare”, a explicat, la rândul lui, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PNL).
Asociația Municipiilor va cere repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor așa cum erau înainte de 2018. „Acum un an, municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget. Ar fi normal să se repare această greșeală. Noi susținem să fie alocată municipiilor / oraselor / comunelor cota de 66% din impozitul pe venit, pentru că doar astfel vom reuși să ne echilibram bugetele. Este în neregulă să se ia banii de la administrația locală și să se transfere către administrația centrală”, a afirmat și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), președintele AMR. Primarii au cerut Guvernului României să țină cont de principiul predictibilității bugetare și de cel al autonomiei locale, care trebuie să se regăseasă în viitorul cod al administrației publice.
Primarul Nicolae Robu nu a participat la întâlnirea de la Asociația Municipiilor. Timișoara este una dintre UAT-urile afectate serios de reîmpărțirea banilor din impozitul pe venit și s-a confruntat, în acest an, cu probleme financiare grave. La jumătatea lunii septembrie, Robu anunța că lucrurile se vor regla, datorită societăților comerciale care își vor achita taxele și impozitele locale pentru trimestrul trei. (sursa foto: https://infooradea.ro)
Comentarii prin facebook