Are ca obiect de activitate exclusiv deratizarea și dezinfecția, dar este câștigătorul absolut al licitației pentru tăierile și defrișările de arbori din Timișoara. Firma bucureșteană Tradecomia, autoarea acestei performanțe, îl are în spate pe Cristian Bușoi, șeful liberal al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Licitația având obiectul oficial „Tăieri de corecție, elagare și defrișare arbori pe domenoiul public al Municipiului Timișoara” a fost organizată pe toate cele patru sectoare ale orașului. SC Tradecomia, firmă cu sediul în București, a participat la toate și a reușit să le și câștige cu brio. Valoarea contractului este de aproximativ 3,8 milioane de lei. Marea curiozitate în această chestiune este obiectul de activitate al acestei firme. Pe site-ul tradecomia.ro se arată că singurele activități ale societății sunt deratizarea, dezinsecția, dezinfecția și deparatizarea. Mai mult, sunt prezentați și „inamicii” firmei: căpușa, gândacul de bucătărie, șobolanul. Ca atare, cu toată bunăvoința de care ai da dovadă, e greu de înțeles ce legătură este între lupta cu șobolanii și elagare (tăierea ramurilor din partea de jos a unui arbore).
În schimb, se observă imediat o legătură între firmă și conducerea liberală a primăriei. Legătura se numește Cristian Bușoi, vicepreședinte al PNL Timiș și șef al CNAS. De altfel, mai multe surse din primărie susțin că firma a fost adusă în Timișoara chiar de Bușoi. În plus, pe site-ul firmei apare ca partener un portal de știri din Timișoara, cunoscut drept „ziarul lui Bușoi” și care și-a restrâns activitatea după alegeri. În afara contractului cu Primăria Timișoara, firma a mai avut în trecut doar trei contracte cu instituții publice: două cu Hidroelectrica și unul cu Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, orașul natal al lui Bușoi. Toate trei privind activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție!
Pe de altă parte, reprezentanții primăriei sunt fericiți că au obținut prețuri foarte mici la acest contract. Viceprimarul Dan Diaconu afirmă că e vorba de prețuri chiar și de 20 de ori mai mici decât în trecut. Astfel, în vechile contracte, doborârea unui arbore de până la 10 metri costa 316 lei, iar acum costă 17 lei, în timp ce doborârea unui copac de peste 10 metri costa înainte 368 de lei, iar acum primăria va plăti 38 de lei. „Faza finală a licitaţiei a fost aceea de licitaţie electronică. Pe fiecare dintre sectoarele pentru care s-a organizat licitaţie au intrat câteva firme. Preţul cel mai mic a fost al acestei companii, iar documentele de experienţă similară au fost depuse la dosar şi analizate de experţii cooptaţi şi de către comisia de evaluare”, ne-a declarat Diaconu. Licitația n-a avut nicio contestație, așa că a fost semnat contractul. El a mai spus că habar n-are de vreo legătură între Tradecomia și colegul său de partid, Cristian Bușoi.
Pe de altă parte, în domeniul parcurilor, evaluarea lucrărilor este cea mai puțin pragmatică. Dacă un drum sau un bloc trebuie făcut, se vede acest lucru. În cazul parcurilor, cu ceva bunăvoință din partea contractorului, nu se numără nici firele de iarbă plantate, nici crengile necurățate. Tot în acest domeniu, de întreținerea parcurilor din oraș se ocupă firma Rogera, aparținând familiei lui Răzvan Anheliuc, lider al Tineretului Liberal și șef de cabinet al senatorului PNL Ben-Oni Ardelean.
Comentarii prin facebook