Codul Insolventei, principalele modificari cu caracter general aduse procedurii insolventei

La data de 2 octombrie 2013, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență („Codul Insolvenței”). În acest fel sunt incluse într-un singur act normativ legislația generală (aplicabilă tuturor operatorilor economici), legislația specială (incidența instituțiilor de credit și societăților de asigurare/reasigurare), reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, precum și a insolvenței transfrontaliere.

ciocan

Prevederile Codului Insolvenței aduc modificări substanțiale reglementărilor anterioare din domeniu care urmează a fi abrogate la data intrării în vigoare a noului act normativ, respectiv la data de 25 octombrie 2013. Prezentăm pe scurt în cele ce urmează principalele noutăți în ceea ce priveste procedura insolvenței.

Extinderea sferei de aplicare a procedurii insolvenței
Se introduce noțiunea de grup de societăți (două sau mai multe societăți interconectate prin control și/sau deținerea participațiilor calificate) și se stabilesc aspecte procedurale specifice pentru aplicarea Codul Insolvenței cu privire la acestea.
Codul Insolvenței urmează a se aplica profesioniștilor, făcându-se astfel corelarea cu prevederile Codului Civil.
Un element de noutate are în vedere și aplicarea procedurii insolvenței față de orice persoană care desfășoară activități specifice profesioniștilor, care nu a obținut autorizarea cerută de lege pentru exploatarea unei întreprinderi și nu este înregistrată în registrele speciale de publicitate.

Posibilitatea executarii silite individuale pentru creanțe ulterioare deschiderii procedurii
O modificare esențiala și cu un deosebit impact în special față de creditorii înscriși la masa credală (care nu își pot satisface creanțele decât în cadrul procedurii și pentru care se aplică în continuare, cu anumite excepții, regula suspendării acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau măsurilor de executare silită pentru recuperarea creanțelor) este cea potrivit căreia creditorii curenți pot declanșa procedura de executare silită împotriva debitorului aflat în insolvență.
Astfel, se permite creditorului curent care deține împotriva averii debitorului creanțe născute după data deschiderii procedurii ca, în termen de 90 de zile de la scadență, să declanșeze procedura de executare silită individuală împotriva acestuia pentru a-și recupera datoriile. Executarea silită se face în condițiile dreptului comun, respectiv în baza unui titlu executoriu (hotărâre judecătorească, act autentic notarial, titluri de creanță fiscală devenite titluri executorii potrivit legii etc.)

Arbitrariul judecătorului sindic în numirea administratorului judiciar provizoriu
Judecătorul sindic nu mai este obligat să țină seama de solicitările debitorului sau creditorului introductiv în desemnarea unui anumit practician în insolvență. Acesta poate decide numirea unui administrator judiciar provizoriu, potrivit propriilor convingeri.

Modificarea condițiilor privind cererea introductivă
Reducerea termenului după care creditorul poate cere insolvența debitorului de la 90 de zile la 60 de zile de la data scadenței.
Valoarea-prag a creanței pe care trebuie să o dețină un creditor împotriva unui debitor pentru a putea introduce o cerere de deschidere a procedurii insolvenței scade de la 45.000 lei la 40.000 lei.
Introducerea unei valori-prag pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență pentru debitor, aceeași cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Aplicarea unor măsuri în vederea eficientizării procedurii
Asigurarea funcționării mai eficiente a adunării creditorilor (posibilitatea convocării și de către judecatorul sindic), dar și a comitetului creditorilor (posibilitatea judecătorului sindic de a inlocui membrul comitetului creditorilor care lipsește nejustificat de la ședințe sau pentru vot exprimat repetat în condiții de conflict de interese vădit).
Judecătorul sindic va putea debloca anumite situații, atunci când creditorii nu sunt activi în procedură. Astfel, dacă nu se poate lua o hotărâre în adunarea sau în comitetul creditorilor din lipsă de cvorum cauzată de neprezentarea creditorilor legal convocați, la cel puțin două ședințe ale acestora, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar poate sesiza instanța în vederea pronunțării unei hotărâri.

Planul de reorganizare
Se reduce durata aplicării planului de reorganizare de la trei ani la un an cu posibilitatea prelungirii cu până la 12 luni, dar fără a depăși doi ani. În vechea formă, procedura putea dura până la patru ani.
Indiferent de numărul categoriilor de creanțe ce votează planul în mod distinct, planul va fi confirmat doar dacă, printre altele, este acceptat de creditori reprezentând cel puțin 50% din totalul valoric al masei credale. Acest aspect este în mod esențial diferit față de vechea reglementare a Legii nr. 85/2006 potrivit căreia votarea planului de reorganizare se făcea exclusiv în considerarea categoriilor de creanțe, indiferent de cuantumul respectivelor categorii în totalul masei credale.
La votarea planului de reorganizare, creditorii care sunt părți afiliate ale debitorului (în mod direct sau indirect) nu pot vota planul de reorganizare (spre deosebire de vechea reglementare care în anumite condiții permitea acestora să-și exprime votul).
Persoanele împotriva cărora s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de atragere a răspunderii personale pentru că au contribuit la starea de insolvență a debitorului nu vor mai avea dreptul să ocupe poziția de administrator la alte societăți timp de 10 ani de la data hotărârii judecătorești definitive.

Codul Insolvenței a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 620 din 4 octombrie 2013 și urmează să intre în vigoare la data de 25 octombrie 2013. Ordonanța abrogă Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv și mandatului ad-hoc, Ordonanța Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit, precum și o serie de alte prevederi legislative în domeniul insolvenței.

Noile prevederi ale Codului Insolvenței se vor aplica inclusiv procedurilor aflate în prezent în derulare, cu excepția prevederilor privind insolvența grupului de societăți, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse după data intrarii în vigoare.
Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în București. Ei întâlnesc CSM București, duminică, la ora 17.30, în sala Apollo. Înfruntarea face parte dintr-un set de patru jocuri programate la aceeași oră, jocuri cu implicații în zona barajului și a retrogradării directe. Celelalte trei sunt: CSM Focșani –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Top