Președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Omul de afaceri a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal. În plus, sediul Antena 3 a fost confiscat. Corneliu Popa, fost director al ADS și omul lui Ilie Sârbu, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.
Conform procurorilor, 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa, toate în proprietatea Institutului de Cercetări Alimentare, au fost cumpărate de Dan Voiculescu la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul este de 60 de milioane de euro. Afacerea a fost posibilă cu ajutorul lui Corneliu Popa, la acea vreme, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, care a aprobat privatizarea, fără mandat din partea statului român. Ulterior, cu ajutorul mai multor reprezentanţi ai ADS, ai Ministerului Agriculturii şi ai Institutului de Cercetări Alimentare, preţul bunurilor a fost stabilit la o valoare mult sub cea a pieţei. La licitaţia organizată în 2004, au participat doar firma lui Dan Voiculescu, Grivco SA şi Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al ICA, cu nişte bani despre care spunea că… nu ştie cine i-a virat în cont. După ce Voiculescu a câştigat licitaţia, ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Sorin Pantiş, şi-a pus semnătura pe un document fals. Este vorba despre un proces verbal de predare-primire de la Grivco către ICA a unor echipamente care ar fi reprezentat îmbunătăţirile prevăzute în contractul de privatizare a institutului.
În septembrie 2008, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Dan Voiculescu. În decembrie 2008, 13 persoane au fost trimise în judecată, dar, după trei termene la Tribunalul Bucureşti, procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că Voiculescu devenise parlamentar. Jumătate de an mai târziu, dosarul a revenit la Tribunalul București, deoarece omul de afaceri demisionase din funcția de senator. În decembrie 2012, Voiculescu intra din nou în parlament, dosarul a ajuns la Curtea Supremă, unde a stat numai o lună, pentru că fondatorul PC a renunțat din nou la funcția de senator, iar procesul a revenit la tribunal. În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare.
Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel, unde dosarul a fost amânat de mai multe ori. Apoi, unul dintre judecători a fost reținut de DNA, iar altul s-a pensionat. Actualul complet de judecată a fost numit în iunie 2014, iar avocații lui Voiculescu au cerut schimbarea lui. Solicitarea a fost respinsă, iar la primul termen sechestrul asigurator a fost extins pentru 36 de hectare de teren, precum și pe mai multe pachete de acțiuni de la Grivco și Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative. Ultimul termen a fost pe 5 iulie, sentința fiind dată pe 8 august.
Dan Voiculescu, inițial condamnat la cinci ani de închisoare, a primit acum o sentință de zece ani, fiindu-i, de asemenea, interzise, timp de cinci ani, mai multe drepturi, printre care și cel de a fi ales. Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ICA, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Nicolae Săvulescu, director în ADS, a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, la fel ca și Sandu Jean Cătălin, administratorul unei firme din Grupul Grico. Sorin Pantiș, director general executiv al Grivco și fost ministru al Telecomunicațiilor, a primit șapte ani de închisoare cu executare. Flavius Adrian Pop a primit cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani cu suspendare, iar Alexandru Petre, Vica Ene și Grigore Marinescu au primit trei ani, tot cu suspendare.
Imobilele aflate în proprietatea lui Sandu Jean, Nicolae Săvulescu și Vica Ene au rămas sub sechestru. Acțiunile deținute de Pantiș la o firmă și apartamentul aflat pe numele lui sunt, de asemenea, sub sechestru. Casa doctorului Mencinicopschi este în aceeași situație. Instanța a decis, de asemenea, confiscarea specială a trei milioane de dolari din conturile lui Voiculescu, inclusiv terenuri şi case. Imobilul de pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, unde se află Antena 3, dar și cel de pe strada Gârlei, unde este sediul Grivco, vor fi și ele confiscate.
Comentarii prin facebook