Nu mai țin minte ce s-a făcut în Timiș și Timișoara pe vremea lui Văcăroiu, dar îmi amintesc că primarul Oancea se plângea că suntem nedreptățiți de guvernarea PDSR. Apoi CDR și Gheorghe Ciuhandu s-au ajutat unul pe altul să câștige în logica îmbelșugării pentru prima dată a Timișului. Dreapta avea să fie câștigătoare și la Timișoara în locale, și la București, în parlamentare. Uite că nici ce-a făcut Dreapta pentru Timișoara nu-mi amintesc bine, dar rețin că impresia după patru ani de Convenție Democrată clasa politică locală nu era deloc mulțumită de cum a fost tratată Timișoara, mai ales de Traian Băsescu, mare baci la Transporturi. Apoi au venit din nou socialiștii la Palatul Victoria, cu Ion Iliescu la Cotroceni. Iarăși nemulțumiri, chit că la consiliul județean a fost ales șef Ilie Sârbu, apoi Dan Ioan Șipoș ca „supleant”. Și majoritatea din Consiliul Local Timișoara avea în premieră participare social-democrată, dar povestea a mers mai departe. Timișul și Timișoara au rămas nemulțumite pentru atenția primită de la guvern, raportat la cât colecta statul din această zonă bogată a țării.
Liberalul Tăriceanu a condus guvernul cât la Timișoara țărănistul Gheorghe Ciuhandu se războia cu filiala locală a PNL, la fel cum s-a petrecut și după 2008, când Emil Boc și PDL aveau în comun cu Timișul doar conducerea CJT. În aceste ultime două guvernări Tăriceanu-Boc s-au făcut în Timiș câteva pasaje rutiere peste calea ferată și centura de nord a municipiului. În rest, drumuri județene și comunale, plus un leșin investiționalo-administrativ în Timișoara. Din nicio combinație politică local-centru, capitala Banatului nu a ieșit câștigată. Nu vorbesc de o favorizare a Timișoarei, ci măcar de o ponderare între ce se recolta de aici ca finanță publică și ce revenea de la București, ca investiții. Explicațiile erau două din cam tot atâtea variante posibile.
Dacă PDSR și PSD erau la guvernarea centrală, evident că se răzbunau pe timișorenii care alegeau cu religiozitate un altfel de primar, de dreapta. Dacă veneau la putere țărăniștii, liberalii sau pediștii, păi atunci vedeam cum aceștia au interesul să-și atragă pentru viitoarele alegeri zone mai sărace, pesediste. Era o gândire pe invers. Fondurile erau aceleași, adică puține. Și atunci de ce să dai bani acolo unde lumea e bogată și oricum te votează din principiu, când poți să-ți faci noi bazine electorale în zonele roșii? Așa au ajuns cei de la PDL și liberalii să controleze zone mari din Moldova, timp în care Timișoara rămânea fidelă și dădea „gratis” în cap PSD-ului.
PSD nu a dat mare lucru vestului nici măcar atunci când avea președinte de consiliu județean pe Bega. Geaba racolau în draci Șipoș și Titu Bojin primari gata aleși, inutil că PSD și Cozmin Gușă au adus fotbal la Timișoara, orașul a adoptat echipa, dar a respins funciarmente acest gen de favor politic. Cine ar mai face încercări de domolire a Timișului în astfel de condiții, în lipsa regionalizării și a unui algoritm legal de rămânere a fondurilor colectate în teritoriu?
Stimabili pesediști, dom premier Ponta, nea Ilie, bre Titule, ar fi cazul să încercați să cumpărați Timișoara și Timișul în ceasul al 12-lea cu pomeni electorale. Dar nu chestia cu centura de sud cuprinsă în masterplanul rectificat, laolaltă cu toate marile orașe ale României. Nu, oferiți Timișoarei ceva „de la voi”, un spital municipal, o sală de sport, un stadion modern… Și de curiozitate să fie, aș vrea să văd dacă PSD va câștiga în 2016 Primăria Timișoara după ce ni se face și nouă măcar o pomană electorală. Una. De ce nu? Să facă PSD pentru Timișoara ce n-a făcut nimeni până acum și-o să vedem ce va fi peste doi ani. Să știți că nici pe noi nu ne doare gura să promitem. Iar dacă nu vă vom vota primarul nici după „generozitatea” voastră, promitem să nu vă mai deranjăm pe viitor.
Comentarii prin facebook