De foarte multe ori am fost abordat în cabinet pe această temă, dat fiind faptul că situaţiile în care justiţiabilii se simt agresaţi de o atitudine nepotrivită a unor agenţi constatatori.
În contextul în care nu sunteţi de acord cu cele constatate de agent, solicitaţi în mod expres acestuia să vă permită să completaţi rubrica „Obiecţiuni” din procesul-verbal, unde să înscrieţi toate nemulţumirile dvs. Nu vă sfătuiesc să refuzaţi să ridicaţi procesul-verbal în situaţia în care, odată cu întocmirea actului de constatare a contravenţiei, s-a dispus şi o măsură complementară împotriva dvs., cum este suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice cu ridicarea permisului. În aceste situaţii, agentul constatator, odată cu întocmirea procesului-verbal şi ridicarea permisului dvs, va trebui să vă elibereze şi o dovadă provizorie de circulaţie valabilă 15 zile începând cu ziua întocmirii procesului-verbal. Transmiterea ulterioară a procesului-verbal (ce de regulă se realizează prin poştă) va îngreuna întocmirea de către dvs. a eventualei plângeri contravenţionale ce se poate depune la judecătorie în 15 zile de la data recepţionării procesului-verbal. Întocmirea unei astfel de plângeri este importantă- întrucât pe perioada judecării acesteia veţi putea solicita poliţiei să vă restituie permisul ridicat în baza dovezii că aţi înregistrat plângerea contravenţională la judecătorie, sub obligaţia de a-l preda poliţiei dacă vi se respinge acţiunea de către instanţa de judecată. Cum pentru a redacta plângerea este necesar să cunoaşteţi conţinutul procesului-verbal, e important să intraţi în posesia acestuia la momentul luării măsurii împotriva dvs.. Întrucât adesea actele de constatare se transmit poştal într-un termen mai lung de cele 15 zile în care dovada provizorie de circulaţie este valabilă, există riscul ca, până la recepţionarea actului de constatare, redactarea plângerii şi depunerea acesteia la judecătorie, să apară o perioadă în care să nu aveţi dreptul de a circula
În condiţiile în care aţi refuzat recepţionarea procesului-verbal şi aţi primit doar dovada provizorie de circulaţie pentru a nu risca să expire valabilitatea acesteia din urmă până la primirea actului constator al contravenţiei, vă sfătuiesc să pregătiţi şi să depuneţi la judecătorie plângerea contravenţională (veţi găsi numărul şi seria acestuia înscrise în cuprinsul dovezii provizorii) în care să menţionaţi faptul că o veţi completa după recepţionarea procesului-verbal. Astfel, veţi avea şansa să faceţi dovada în faţa poliţiei că aţi contestat procesul-verbal, putând reprimi permisul, deşi vă va fi mai dificil să întocmiţi plângerea în condiţiile în care, în fapt, nu posedaţi actul cotestat.
Sunt foarte dese întrebările care ne sunt adresate cu privire la posibilităţile de contestare a proceselor-verbale în cazul înregistrării cu aparatele radar a conducătorilor având viteze mai mari decât limitele permise. Depăşirea vitezei legale poate fi atestată doar de aparatele omologate şi verificate metrologic pe vehiculul pe care sunt montate. În acest sens este important să cunoaşteţi că, dacă aveţi dubii cu privire la susţinerile agenţilor constatatori, se impune să solicitaţi acestora să vă prezinte verificarea metrologică a aparatului. Odată recepţionat acest document, acordaţi atenţia cuvenită datei la care această verificare expiră şi dacă aparatul a fost omologat pe maşina pe care este montat. Orice neconcordanţă descoperită de dvs. se impune să o comuncaţi agentului şi să o înscrieţi la rubrica obiecţiuni. Este important să cunoaşteţi aceste mici trucuri, deşi sper să nu fiţi nevoiţi să le utilizaţi.
Comentarii prin facebook