„Fiecare are partea lui de vina, si Marian Iancu, si autoritatile locale”

Paul Prodana este liderul Druckeriei şi unul dintre foştii şefi ai Peluzei Sud. Are 38 de ani şi Poli este o parte extrem de importantă din viaţa lui. Nu s-a gândit niciodată că echipa favorită ar putea ajunge în situaţia de a fi retrogradată, după ce a terminat campionatul pe locul al doilea. Dezamăgit de turnura pe care au luat-o lucrurile, Prodana spune răspicat că vina se împarte între Marian Iancu şi autorităţile locale.

Voi, ca suporteri, aţi avut în vedere vreodată posibilitatea ca Poli să retrogradeze?
Nu, niciodată. Noi ne gândeam la deplasările pe care le vom organiza, la echipele pe care le vom întâlni. Ştiam de la domnul Chivorchian că Poli a primit licenţa, în 14 mai, aşa cum indică actele de la club. Nu ne-am gândit că se va ajunge aici.

Bun. Deci clubul a primit licenţa, iar apoi Viorel Duru a făcut apel. De ce?
Nu ştim motivele şi presiunile care s-au făcut asupra domnului Duru, dar este vorba despre o treabă venită din afara lui.

Adică de unde?
În fotbalul românesc activează de câţiva ani o nouă organizaţie care „lucrează” la titlu şi retrogradări. Despre cine e vorba putem deduce din declaraţia făcută la cald de Adrian Porumboiu, după meciul cu Astra, când ploieştenii au egalat în minutul 88 şi au scos Vasluiul din cărţi pentru titlu. Întrebat de un reporter de ce crede că se trag sforile în favoarea Galaţiului, şi nu pentru Vaslui sau Timişoara, Porumboiu a răspuns sec: „Păi tu eşti tâmpit? Titlul se dă pe împărţeală. La mine şi Iancu n-ar fi avut curaj nimeni să ceară banii din Liga Campionilor”.

Cine e vinovat pentru situaţia în care a ajuns Poli?
Fiecare are partea lui de vină, şi Marian Iancu, şi autorităţile locale. După două luni, în care Marius Stan şi Gigi Becali au repetat obsesiv că Poli nu primeşte licenţa, pe lângă cei care conduc clubul Poli, Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara ar fi trebuit şi ele să se implice. Ar fi trebuit să contribuie la „betonarea” dosarului de licenţă.

Variantă: în 20 iunie se anunţă că Poli rămâne în Liga I, fără drept de participare în cupele europene. Crezi că, în aceste condiţii, Poli va trebui să facă tot felul de compromisuri, să dea puncte încoace şi încolo, în viitoarea ediţie de campionat?
Nu cred că se pune problema ca Poli să facă vreun compromis în Liga I. Singurul compromis ar fi acceptarea să joace în Liga I, dar fără cupe europene. Chiar dacă noi ne dorim participarea în Liga I, legată şi de cupele europene, chiar dacă o neparticipare în cupele europene am considera-o mai corect să fie dublată şi de o retrogradare, Poli va rămâne în Liga I în sezonul 2011/2012.

Dacă Poli va juca totuşi în liga secundă, crezi că este posibilă o reconstrucţie din temelii a echipei, în aşa fel încât să urmeze o promovare?
S-au mai văzut situaţii. Cel mai bun exemplu este cel al Borussiei Dortmund, la finalul sezonului 2007/2008. Suporterii au donat câte 20 de euro, pentru a face baremul de 3,2 milioane de euro pentru ca echipa să rămână în Bundesliga. Au plecat toţi jucătorii cu experienţă şi contracte mari şi a fost promovat tot lotul clubului care evolua în Liga a III-a. În 2010/2011, cu jucători de 18, 19, 20 de ani, Borussia a câştigat titlul.

Este posibil un astfel de scenariu la Poli?
Dacă întinerirea lotului se face pe baze solide, cu antrenori care să-şi impună punctul de vedere şi să scoată în evidenţă calităţile acestor tineri, în doi-trei ani, Poli ar putea reveni în cupele europene.

Ce înseamnă antrenor care să-şi impună punctul de vedere?
Un antrenor puternic, care să fie lăsat să-şi facă treaba.

Duşan Uhrin nu e un astfel de antrenor?
Duşan e un antrenor care le pretinde mult jucătorilor, vine de la alt nivel. Eu mă gândeam, mai degrabă, la un antrenor de genul lui Cosmin Contra, un antrenor tânăr.

Se vorbeşte mult în ultimele zile despre plecările de jucători. Primul a fost Alexa. Ce credeţi voi, ca suporteri, despre plecarea lui la Rapid?
Dan Alexa este fotbalist profesionist şi e singurul este în măsură să decidă unde şi cum îşi va continua cariera. Ne-am fi dorit să meargă mai departe cu noi, dar, din ce ne-a spus el, anumite probleme de la club l-au făcut să ia decizia pe care a luat-o.

Nu vroia să joace în Liga a III-a… Pentru a juca în Liga a II-a, Poli trebuie să solicite din nou licenţă…
Dacă Poli va fi retrogradată, va fi în Liga a II-a şi nu va avea nevoie de licenţă. Cei de la Federaţia Română de Fotbal vor renunţa la licenţă pentru echipele din eşalonul secund. Dacă se pune problema obţinerii unui astfel de act, probabil că vor rămâne cu un campionat în opt echipe.

Tu chiar crezi că, în eventualitatea retrogradării, la Poli vor rămâne mulţi jucători din actualul lot?
Da, vor rămâne. Va mai pleca, probabil, Pantilimon, iar o parte vor fi împrumutaţi la echipe din Liga I sau chiar extern.

De ce ar rămâne să joace, vorba aceea, la matineu?
Sunt puţine cluburi care le oferă contracte ca la Timişoara. Chiar dacă acestea ar fi înjumătăţite, e preferabil să joci, de exemplu, pe 70.000 de euro în Liga a II-a, decât pe 60.000 în prima ligă.

Tu vezi posibilă la Timişoara o organizare a clubului pe modelul „socios”?
E o întrebare la care răspunsul cel mai bun îl dă media de spectatori de pe „Dan Păltinişanu”. Nu.

De ce nu mai vine lumea la stadion?
Nu ştiu, am încercat să găsesc tot felul de explicaţii, chiar scuze. Spectatorul timişorean a devenit comod, neinteresat şi extrem de nemulţumit. Când am revenit în prima ligă, în primii doi-trei ani, când echipa nu era atât de puternică, veneau la stadion şi mulţi spectactori care simpatizau şi alte echipe.

Adică veneau de dragul spectacolului…
Când Poli a început să se bată acolo sus, acei spectatori, fani ai altor formaţii, au început să urască echipa şi nu au mai venit la stadion.

La ultimul meci, cel cu Dinamo, n-au fost atât de mulţi oameni ca în alte dăţi. Crezi că nu mai vin din cauza rezultatelor?
Ratarea titlului i-a făcut indiferenţi pe unii suporteri.

Dacă decizia din 20 iunie nu va fi favorabilă clubului, vă gândiţi să ieşiţi din nou în stradă?
Nu. Vom rămâne şi vom merge alături de Poli, pentru că iubirea faţă de culorile alb-violete nu e dată de locul ocupat de divizia sau de oraşul în care se face deplasarea. Sper ca, în sezonul viitor, indiferent de nivelul la care vom juca, suporterii să vină alături de echipă. Am vrea să facem peste 8.000 de abonamente, ca să arătăm tuturor, celor care oricum ştiu, dar ar vrea să uite, că suporterii lui Poli sunt cei mai adevăraţi din România.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

bota a spus: (iunie 6th, 2011 at 17:22 )

asa e, vina eimpartita. pacat de suporterii astia senzationali!

LIVIUS TIRNEA a spus: (iunie 6th, 2011 at 18:30 )

COMUNICAT DE PRESA

Filiala PRM Timiş este alături de echipa POLI Timişoara şi de suporterii clubului care reprezintă neîndoielnic spiritul acestui oraş.
Nu ştim dacă vinovat este Marian Iancu, Consiliul Municipal Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş (care au pompat ani de zile bani publici în acest club, fără a cere cel mai mic audit al situaţiei financiare), acel personaj sinistru cu nume de săpun – Duru (care pozează în ”vigilentul Pământului” dar nu foloseşte aceleaşi unităţi de masură şi pentru alte cluburi din Liga 1) sau FRF (care a tras toate sforile posibile ca POLI să nu iese cumva campioană şi cu toate acestea ”le-a trecut glonţul pe la ureche”), dar ştim cu siguranţă cine suferă din toată această situaţie creată: PUBLICUL TIMIŞOREAN, jucătorii şi antrenorii (care nu au absolut nici o vină).
Dedesubtul este clar: POLI a fost ”la mustaţă” să ia campionatul, în ciuda tuturor opreliştilor şi această situaţie nu mai are voie să se repete. De aceea, clubul trebuie desfiinţat. Dacă POLI termina campionatul undeva pe la mijlocul plutonului ar fi fost totul în regulă, iar domnul Duru rămânea în continuare un anonim. Pe cei de la FRF nu-i interesează să trimită în Europa cluburi valoroase, care să aducă puncte Romaniei, ei au distrus Fotbalul Românesc şi asta se vede cel mai bine la nivel de echipă Naţională.
Dacă liderii suporterilor consideră că mesajul lor nu are penetranţa aşteptată în randurile fanilor, filiala PRM Timiş le asigură locul unde pot exprima liber gândurile lor, în cadrul conferinţelor de presă ale acestui partid. De asemenea, uşa filialei noastre le este oricând deschisă şi deşi prin manevre asemănatoare, PRM a fost exclus din Consiliul Municipal Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Parlamentul României, în limita posibilităţilor filiala noastră va face tot posibilul ca Timişoara şă nu-şi piardă echipa.

Biroul de presă al PRM Timiş

Timişoara, 03.06.2011

Nota: comunicatul de mai sus a fost transmis la intreaga presa timiseana, dar a fost publicat doar de Ziua de Vest.

hotline a spus: (iunie 6th, 2011 at 18:31 )

Fanul asta ‘Bate Campii” ! Pai ce vina au Consiliul local si Consiliul Judetean ? Sunt singurele Autoritati Locale din tara ,care au ajutat asa mult un club de fotbal !! Chiar in ziua cand s-a anuntat pierderea licentei, inainte de anunt, Cons.Judetean a votat alocarea a aprox. 1.000.000 Euro catre poli !

gaspar a spus: (iunie 6th, 2011 at 18:39 )

si asta e ok? sa dai bani fara sa sti in ce-i bagi. au dat banii de parca i-ar fi dat de la ei, de la mamele si tatii lor. nu mi se pare ok felul in care s-a aruncat cu bani la aceasta echipa.

regat a spus: (iunie 6th, 2011 at 20:28 )

@livius tirnea..ce comunicat de om frustrat.Bla,bla,bla..toata lumea impotriva”clubului valoros”poli.Ca sa vezi ce tragedie.O conspiratie mondiala urzeste la desfiintarea marii echipe a banatului,fruncea fotbalului mondial poli temeswar.Cata durere,ce suparare.Cine draqu va credeti voi?Cine draqu a auzit de voi?Cand castigati impotriva Rapidului(culmea echipa infratita) la masa verde,atunci nu a mai carait nici un bosimal de pe bega.Atunci FRF nu mai complota impotriva voastra,ci va puneau puncte nemuncite in visterie.Iar frustratii isi frecau mainile de bucurie.Marsh in ligile inferioare..acolo e locul vostru.Si sa nu mai indrazniti vreodata sa visati la vreun trofeu romanesc..maimute corcite

Tanase a spus: (iunie 6th, 2011 at 22:15 )

@ regat: Ai mentalitate de imigrant neadaptat. Daca nu-ti place in Timisoara si ai probleme de ce nu faci drumul inapoi in saracia ta. Lasa-ne cu postarile tale tampite.

gaspar a spus: (iunie 7th, 2011 at 07:23 )

regat, tu unde locuiesti? dupa limbaj esti cam de pe aici. corcit esti tu… de fapt bastard. recunoste ca nu-ti cunosti tatal pentru ca mamei tale ia fost extrem de greu sa stie cu cine te-a proiectat fara sa vrea. asa ca a fost nevoita sa te scape din ea, scuipat infect ce esti!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

Cladiri nerenovate

Amenzi pentru proprietarii care nu-și întrețin clădirile din centru

Polițiștii locali au efectuat verificări și au luat măsuri atât pe raza întregului municipiu și în special în zona centrală în cazul asociațiilor de proprietari și proprietarilor de imobile care nu și-au îngrijit proprietățile.  Pentru zona centrală, în ultima săptămână, au fost aplicate 18 sancțiuni în cazul asociațiilor de proprietari și proprietarilor de imobile care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi pentru proprietarii care nu-și întrețin clădirile din centru
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii sunt pregatiti de noi alegeri

PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj

Odată numit cabinetul Orban, în PNL Timiş e armonie şi o atmosferă foarte bună. Preşedintele organizaţiei, Nicolae Robu, spune că planurile de viitor sunt mari, iar imediat după sărbători, filiala se apucă de campania electorală pentru locale. În forurile de conducere ale PNL Timiş atmosfera de bunăvoinţă şi înţelegere e prezentă permanent. Cel puţin asta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timisoara

Test dificil în Bănie. SCM Timişoara dorește să își mențină seria de victorii

Al nouălea “examen” susţinut de “lei” bănăţeni în actuala ediţie a Ligii Naţionale de baschet masculin va avea loc duminică, de la ora 19.00, la Craiova. Echipa bănățeană a legat trei victorii, două în Cupa României şi una în campionat, şi ţinteşte al patrulea succes în grupa valorică A.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Test dificil în Bănie. SCM Timişoara dorește să își mențină seria de victorii
black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social