În articolul ce urmează vrem să vorbim despre sistemul de stat și sistemul privat în ceea ce privește stomatologia. Exista o veșnică dispută între cele două, cu părți bune și părți mai puțin bune.
În ceea ce privește practica stomatologică, lucrurile sunt destul de bine conturate către un sistem privat, în momentul de față, în afara facultăților și a câtorva policlinici stomatologice de stat, existând în mare doar cabinete dentare private. Desigur se pune problema decontării unor manopere stomatologice de către stat, deoarece cu toții știm că suntem plătitori ai asigurărilor medicale către casa națională de sănătate.
Teoretic da, există tratamente ce pot fi decontate, însă procedurile de decontare sunt anevoioase, iar prețul oferit de stat pentru manoperele dentare este unul nerealist, care face ca puțini medici stomatologi să încheie un contract cu casă, deci să ofere servicii gratuite sau decontate, depinde cum vreți să le spuneți.
Este un lucru greu de controlat, iar ceea ce este și mai rau, nu încurajează calitatea serviciilor. Satisfacția fiecărui om, indiferent de profesia sa, vine din bucuria unor lucruri făcute ireproșabil, performant.
Fie că este vorba de cei care ne ajută să ne facem buletinele, până la cei care construiesc case sau repară mașini, toți vrem să fim speciali și să ne facem munca fără greșeală. Este greu să faci asta dacă nu ești plătit la valoarea muncii pe care o faci și dacă nu ai instrumentele și aparatura necesară.
Exact așa se întâmplă în stomatologie și în toată medicina generală. Vrem să fim performanți, vrem să ne facem profesia așa cum am învățat, așa cum ne-am perfecționat-o la cursuri, așa cum ne-o sugerează tehnologia prezentă la ora actuală pe piață. Trebuie de asemenea să avem timpul necesar pentru a face un tratament stomatologic de calitate, care să fie apreciat și să mulțumească fiecare pacient în parte.
Asta înseamnă timp pentru a explica pacientului ce i se va întâmpla și timp pentru a realiza ceea ce îi explicăm. Fiecărui pacient care vine în clinica noastră îi sugerăm să ne întrebe, să ne povesteasca tot ceea ce așteapta ca noi să îi oferim.
Este important acest lucru pentru a fi siguri că le oferim ceea ce își doresc urmărind ca pacienții să aibă un minim de cunoștințe în domeniul medicinii dentare, pentru a fi capabili să aleagă pe mâinile cui își vor încredința sănătatea dinților.
De exemplu, pentru o plomba le spunem întotdeauna că sunt necesare trei lucruri, neexistând obturație corectă fără diga, revelator de carie și compozit de calitate.
Fără o izolare precisă nu poți face nimic! Este ca și când te chinui să construiești o casă într-un loc unde constant este o baltă. Nu ai saă reușești, dacă nu vei putea controla UMIDITATEA din cavitatea orală.
Revelatorul de carie îți indică punctele unde procesul carios nu a fost îndepărtat în totalitate, ajutând ca în final să obținem pereți sănătoși!
Asta înseamnă două lucruri:
1. Nu mai ai bacterii;
2. Ai pereți duri, de care poți lipi compozitul, lucrul acesta fiind esențial pentru a obține o obturație de calitate.
Acesta este rolul revelatorului de carie: ne oferă certitudinea că am curățat toată caria! Altfel, este ca și cum ai da cu vopsea lavabilă peste un perete mucegait. Gândiți-vă ce iese!
Un compozit de calitate înseamnă durabilitate. Forța cu care mestecăm este uriașa și sunt mulți dintre noi care mușcă, nu glumă! Închipuiți-vă că materialul cu care realizăm obturația trebuie să nu se spargă, să nu se dezlipească de pe pereții dintelui și să nu își modifice culoarea. Acesta este minimum de așteptări pe care trebuie să îl avem de la o obturație. Toate acestea costă: de la timpul consumat pentru a face obturația, până la materialele folosite.
Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic. Este ca și cum ați avea abonament de internet și cablu fără a avea televizor și calculator.
Este trist, dar acesta este adevărul! E păcat, pentru că educația ne-a fost oferită așa cum a fost ea de către stat, unde majoritatea dintre noi ne-am format și am învățat de la alfabet până la cum să ne câștigăm existența!
Comentarii prin facebook