De ce in privat si nu la stat?

În articolul ce urmează vrem să vorbim despre sistemul de stat și sistemul privat în ceea ce privește stomatologia. Exista o veșnică dispută între cele două, cu părți bune și părți mai puțin bune.

În ceea ce privește practica stomatologică, lucrurile sunt destul de bine conturate către un sistem privat, în momentul de față, în afara facultăților și a câtorva policlinici stomatologice de stat, existând în mare doar cabinete dentare private. Desigur se pune problema decontării unor manopere stomatologice de către stat, deoarece cu toții știm că suntem plătitori ai asigurărilor medicale către casa națională de sănătate.

Teoretic da, există tratamente ce pot fi decontate, însă procedurile de decontare sunt anevoioase, iar prețul oferit de stat pentru manoperele dentare este unul nerealist, care face ca puțini medici stomatologi să încheie un contract cu casă, deci să ofere servicii gratuite sau decontate, depinde cum vreți să le spuneți.

Este un lucru greu de controlat, iar ceea ce este și mai rau, nu încurajează calitatea serviciilor. Satisfacția fiecărui om, indiferent de profesia sa, vine din bucuria unor lucruri făcute ireproșabil, performant.

Fie că este vorba de cei care ne ajută să ne facem buletinele, până la cei care construiesc case sau repară mașini, toți vrem să fim speciali și să ne facem munca fără greșeală. Este greu să faci asta dacă nu ești plătit la valoarea muncii pe care o faci și dacă nu ai instrumentele și aparatura necesară.

Exact așa se întâmplă în stomatologie și în toată medicina generală. Vrem să fim performanți, vrem să ne facem profesia așa cum am învățat, așa cum ne-am perfecționat-o la cursuri, așa cum ne-o sugerează tehnologia prezentă la ora actuală pe piață. Trebuie de asemenea să avem timpul necesar pentru a face un tratament stomatologic de calitate, care să fie apreciat și să mulțumească fiecare pacient în parte.

Asta înseamnă timp pentru a explica pacientului ce i se va întâmpla și timp pentru a realiza ceea ce îi explicăm. Fiecărui pacient care vine în clinica noastră îi sugerăm să ne întrebe, să ne povesteasca tot ceea ce așteapta ca noi să îi oferim.

Este important acest lucru pentru a fi siguri că le oferim ceea ce își doresc urmărind ca pacienții să aibă un minim de cunoștințe în domeniul medicinii dentare, pentru a fi capabili să aleagă pe mâinile cui își vor încredința sănătatea dinților.

De exemplu, pentru o plomba le spunem întotdeauna că sunt necesare trei lucruri, neexistând obturație corectă fără diga, revelator de carie și compozit de calitate.

Fără o izolare precisă nu poți face nimic! Este ca și când te chinui să construiești o casă într-un loc unde constant este o baltă. Nu ai saă reușești, dacă nu vei putea controla UMIDITATEA din cavitatea orală.

Revelatorul de carie îți indică punctele unde procesul carios nu a fost îndepărtat în totalitate, ajutând ca în final să obținem pereți sănătoși!
Asta înseamnă două lucruri:
1. Nu mai ai bacterii;
2. Ai pereți duri, de care poți lipi compozitul, lucrul acesta fiind esențial pentru a obține o obturație de calitate.
Acesta este rolul revelatorului de carie: ne oferă certitudinea că am curățat toată caria! Altfel, este ca și cum ai da cu vopsea lavabilă peste un perete mucegait. Gândiți-vă ce iese!

Un compozit de calitate înseamnă durabilitate. Forța cu care mestecăm este uriașa și sunt mulți dintre noi care mușcă, nu glumă! Închipuiți-vă că materialul cu care realizăm obturația trebuie să nu se spargă, să nu se dezlipească de pe pereții dintelui și să nu își modifice culoarea. Acesta este minimum de așteptări pe care trebuie să îl avem de la o obturație. Toate acestea costă: de la timpul consumat pentru a face obturația, până la materialele folosite.

Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic. Este ca și cum ați avea abonament de internet și cablu fără a avea televizor și calculator.

Este trist, dar acesta este adevărul! E păcat, pentru că educația ne-a fost oferită așa cum a fost ea de către stat, unde majoritatea dintre noi ne-am format și am învățat de la alfabet până la cum să ne câștigăm existența!

www.dentaldesign.ro

www.drfondrea.ro

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Dr. Popa Radu-Gabriel a spus: (februarie 6th, 2013 at 02:19 )

Tin sa le amintesc colegilor mei, unul dintre ei un medic bun si rezident la o clinica de stat, ca in final, mentinerea unui standard de calitate este o decizie si o responsabilitate a medicului. In viziunea mea, alegi sa-ti respecti standardul, asta pentru oricare pacient aflat pe scaunul dentar. Sa spui ca un sistem de asigurari de stat nu incurajeaza calitateta, este o afirmatie generalizata, nesustinuta si in parte malitiosa.
Am la cabinet si contract cu CNAS-ul si tratez in limita plafonului lunar. Probabil ca din punct de vedere financiar la endodontie merg in pierdere, dar imi respect protocolul (timp de lucru, diga, raypex 5, ProTaper, irigare completa, obturare). In final am o dubla satisfactie, am facut o manopera calitativa, materealizata printr-un succes terapeutic si am si reusit sa ajut pe cineva. Pentru mine asta e ceva important.
Mai mult, am sa cer autorilor sa probeze afirmatia „Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic”, care nu e altceva decat o dezinformare. Si aici am convingerea ca debanat.ro ar trebui sa-si verifice mai atent sursele. In definitiv, unitatea sanitara alege sau nu sa incheie un contract cu CNAS in cunostinta de cauza a plafonului si a valorii de decontare a manoperelor. Sa concluzionam, oamenii aceia sunt ajutati sau nu in functie de cabinetul pe care il aleg si de plafonul disponibil. Dr. Popa Radu-Gabriel

In primul rand articolul de fata aduce acuze sistemului de stat, nefondate, nu este echitabil si echidistant. Judecata de valoare nu a fost aplicata in cadrul acestui articol. Ca sa fiu mai concis, citind articolul mi-am dat seama ca se fac referiri lapidare la o problema in care termenii profesionali medicali sunt folositi pentru a induce in eroare publicul larg, la care se stie bine i se poate oferii sub forma unui ambalaj frumos un ,,produs,, care nu este de multe ori cel real. Constat ca se fac referiri la modul de lucru pe care il au medicii din cabinetele ,,de stat,, . Stimate coleg si semnatar al articolului Clasamentele in lumea medicala si scoringul sunt date de foruri de specialitate. Un material evaluat de Dental Advisor ca fiind bun va fi cotat cu un anumit numar de stele. Un tratament facut de un coleg care lucreaza ,,la stat,, si care respecta standardele similare dar care poate nu are in spate un mecanism de marketing agresiv si foarte sustinut financiar din spate, nu cred ca nu este cu nimic mai prejos. Singura problema e ca intr-adevar casa nu deconteaza costurile unui tratament la valoarea reala dar nu este veridica afirmatia: ,,Statul în realitate nu oferă nicio subvenție. Banii pe care dumneavoastră îi plătiți pe asigurarea de sănătate, din punct de vedere stomatologic, nu vă ajută la nimic,, . Si am o intrebare: De ce e nevoie de un marketing atat de agresiv pe acest segment? In realitate exista o piata libera si fiecare are dreptul sa aleaga locul in care se trateaza si doctorul care il va trata. Dr Niculescu Adrian Gabriel – medic rezident chirurgie orala si maxilo-faciala (la stat) si medic dentist practica privata

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

drum cu zapada

Vedeţi drumuri judeţene înzăpezite? Anunţaţi-l pe vicepreşedintele CJ Timiş, Cristian Moş

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Moş, afirmă că este tot timpul în contact direct cu firmele care trebuie să asigure deszăpezirea pe drumurile judeţene. Totuşi, el le cere locuitorilor judeţului ca, dacă văd drumuri înzăpezite, să-l anunţe. Cristian Moş afirmă că se lucrează cu firmele contractate pentru deszăpezire de fosta administraţie a judeţului. O evaluare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vedeţi drumuri judeţene înzăpezite? Anunţaţi-l pe vicepreşedintele CJ Timiş, Cristian Moş
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town Winter Sale
Iulius Town Winter Sale

Sport vezi arhiva Sport

Voleibaliştii au început returul cu două eşecuri. Urmează Cupa României

La sfârșitul săptămânii trecute s-a reluat Divizia A1 la volei masculin, cu primul turneu din returul campionatului. Reamintim că Federația Română de Volei a anunțat că noua formulă de disputare pentru Diviziile A1 masculin și feminin, adoptată în toamnă dată fiind situația sanitară din România, va fi păstrată și pentru returul primei ligi. Astfel, competițiile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Voleibaliştii au început returul cu două eşecuri. Urmează Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Aeroportul Timisoara

Pandemia a adus prăbușirea traficului de pasageri de pe Aeroportul Timișoara. Bucureștiul și Londra, cele mai solicitate

Chiar și pe vreme de pandemie, Aeroportul Internațional Timișoara a avut anul trecut peste 470.000 de pasageri. Totuși, scăderea este evidentă, mai precis, numărul de persoane care au folosit zborurile de pe AIT a fost mai mic cu 70% față de 2019. În anul 2019 Aeroportul Internațional Timișoara a fost tranzitat de un număr de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pandemia a adus prăbușirea traficului de pasageri de pe Aeroportul Timișoara. Bucureștiul și Londra, cele mai solicitate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Moş, afirmă că este tot timpul în contact direct cu firmele care trebuie să asigure deszăpezirea pe drumurile judeţene. Totuşi, el le cere locuitorilor judeţului ca, dacă văd drumuri înzăpezite, să-l anunţe. Cristian Moş afirmă că se lucrează cu firmele contractate pentru deszăpezire de fosta administraţie a judeţului. O evaluare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vedeţi drumuri judeţene înzăpezite? Anunţaţi-l pe vicepreşedintele CJ Timiş, Cristian Moş
În judeţul Timiş există tot opt focare de coronavirus aflate în supraveghere epidemiologică, transmite Direcţia de Sănătate Publică. Nu a ami apărut niciun focar nou faţă de ziua precedentă Focarele active din judeţul Timiş sunt: CĂMIN PRIVAT PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE TIMIȘOARA – 87 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere CENTRUL DE RECUPERARE ȘI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Opt focare de coronavirus încă sunt active în Timiș
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, alte 189 de persoane au fost confirmate cu Covid-19, fiind efectuate 2.468 de teste. Rata de infectare în Timiş a scăzut, până la 4,34, după ce în ziua precedentă a fost 4,44. Persoanele infectate din judeţul Timiş sunt din următoarele localităţi: Timișoara –111; Moşniţa Nouă- 11; Dumbrăvița...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 189 de persoane infectate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore. Din ce localităţi sunt
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.745 de persoane, fiind effectuate 23.060 de teste RT-PCR şi  5.432 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.050 de pacienţi. Până astăzi, 19 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 697.898 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 2.745 de persoane infectate şi 98 de decese, în ultimele 24 de ore
Întârzierea finalizării licitației  prin intermediul căreia Timișoara urma să primească câteva zeci de autobuze electrice a fost întârziată ani de zile pentru că la Ministerul Dezvoltării a existat o echipă incompetentă care s-a ocupat de această operațiune. Fostul secretar de stat, Cătălin Iapă, a admis că cei care s-au ocupat de subiect, în cadrul ministerului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sosirea autobuzelor electrice noi la Timișoara a fost întârziată de incompetența funcționarilor de la Ministerul Dezvoltării. Finalul, posibil în februarie
Chiar și pe vreme de pandemie, Aeroportul Internațional Timișoara a avut anul trecut peste 470.000 de pasageri. Totuși, scăderea este evidentă, mai precis, numărul de persoane care au folosit zborurile de pe AIT a fost mai mic cu 70% față de 2019. În anul 2019 Aeroportul Internațional Timișoara a fost tranzitat de un număr de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pandemia a adus prăbușirea traficului de pasageri de pe Aeroportul Timișoara. Bucureștiul și Londra, cele mai solicitate
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, afirmă că l-au şocat atacurile violente ale lui Rareş Bogdan la adresa lui Ludovic Orban, însă filiala pe care o conduce nu se poziţionează în nicio tabără din partid. Nica afirmă că nu e momentul schimbării preşedintelui PNL, iar partidul trebuie să se concentreze pe guvernare, nu pe dispute politice....
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş îşi păstrează neutralitatea în scandalul de la vârful partidului. Alin Nica: „Nu e momentul să cerem demisia preşedintelui”
Un bărbat care transporta 12 migranți nu a scăpat de vigilența Poliției de Frontieră de la Moravița cu toate că și-a luat toate măsurile de siguranță, având chiar și antemergător. În 17 ianuarie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa au desfăşurat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale. Astfel, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei călăuze și 12 migranți, opriți din drumul lor. Ce metodă foloseau
Nici marți dimineața nu sunt drumuri naționale în vestul României pe care nu se poate circula, chiar dacă se face în condiții de iarnă. În cursul nopții, pe teren s-au aflat zeci de utilaje de deszăpezire și s-au folosit sute de tone de material antiderapant și clorură de calciu. Conform datelor Direcției Regionale de Drumuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șoselele administrate de DRDP Timișoara sunt deschise
Top