La marginea Timișoarei, în comuna Giarmata, se dezvoltă cea mai mari fermă de sturioni din România și una dintre cele mai mari din Europa. Pe o întindere de aproximativ două hectare, în 48 de bazine, sunt crescuți 20.000 de sturioni și 30.000 de păstrăvi somonați.
Administratorul afacerii este Gerhard Buchert, care patronează și o firmă de construcții. Primele bazine le-a făcut în anul 2007. A folosit tehnologie din Germania pentru ferma de sturioni, iar 2010 a depus dosare pentru două proiecte europene, care au primit răspuns favorabil un an mai târziu. Primul proiect vizează creșterea intensivă a sturionilor și are o valoare totală de 36,2 milioane de lei, din care contribuția europeană este de 12,4 milioane de lei.
Al doilea proiect privește extinderea fermei de sturioni și producția lor, are o valoare de 12,6 milioane de lei, din care 5,3 milioane sunt bani europeni. Drumul pănă aici a fost însă plin de obstacole. Buchert recunoaște că nu i-a fost deloc ușor. „A existat și problema cu criza. Băncile au devenit mult mai circumspecte cu creditările. Mulți bancheri mi-au spus că, în urmă cu câțiva ani, s-ar fi bătut pentru mine. În condițiile de acum însă, m-am luptat pentru un credit aproape un an și jumătate”, spune neamțul.
Acum, ferma de sturioni din Giarmata este cunoscută și dincolo de hotarele țării. „Nu vreau să insist mult pe acest subiect, dar ferma noastră e mai apreciată în afara țării decât în România. Au venit să vadă ferma oameni din Austria și din Germania. De altfel, nemții și austriecii catre au trecut pe aici afirmă că se profilează cea mai mai marte fermă de sturioni din Europa. Eu nu știu dacă e adevărat, dar așa mi s-a spus”, ne-a declarat Buchert. Săptămâna trecută, el a primit o vizită mai exotică. „A venit o delegație din Etiopia, condusă de ministrul Comunicațiilor de acolo, Simon Bereket. El are relații multe în Germania, vorbește limba germană și astfel a aflat de afacerea noastră. Intenționează să facă mai multe ferme de sturioni în Etiopia și vrea să ia ca model chiar ferma de aici”, a povestit Buchert.
Afacerea cu sturioni este una cu bătaie lungă, pentru că profitul apare abia după mai mulți ani. În funcție de speciile de pești, caviarul poate fi recoltat după cinci – șase ani. Până atunci doar se investește. La doi-trei ani se trece la selectarea sturionilor pe sexe. Masculii sunt pentru carne, iar femelele sunt ținute pentru icre. Pentru primii ani de producție, Buchert se așteaptă la o recoltă de 3-5 tone de caviar pe an și 250 de tone de carne. Pe piață, kilogramul de caviar ajunge la 6.000 de euro. Omul de afaceri speră ca primele profituri să apară în luna decembrie, când va scoate la vânzare păstrăvii somonați. Este o specie care are o mare căutare în Austria și Germania. În momentul în care ferma de la Giarmata va produce din plin, aici se vor înființa 40 de locuri de muncă.
Comentarii prin facebook