AURUL ŢĂRII NU TREBUIE VÂNDUT
PE MĂRGELELE DE STICLĂ ALE STRĂINILOR!
( COMUNICAT PRM )
În aceste zile au loc noi, intense, zgomotoase şi contradictorii dezbateri în mass media şi în cercurile politice româneşti pe marginea otrăvitului proiect Roşia Montană. Ca urmare a lipsei totale a unor programe viabile pentru Roşia Montană, de natură economică şi socială, din partea autorităţilor post decembriste, această zonă a devenit una dintre cele mai sărace din ţară, cu grave şi aproape insurmontabile probleme cauzate de cifra uriaşă a şomerilor, dar mai ales a lipsei perspectivelor certe. De altfel, la fel se prezintă situaţia în întreaga regiune a Munţilor Apuseni. Datorită unei costisitoare şi agresive publicităţi în favoarea proiectului, finanţată ani de zile de investitorul străin în toată mass media centrală şi locală pentru manipularea publicului, precum şi a unei intense şi la fel de costisitoare activităţi de „lobby” pe lângă importante personalităţi din mediile politice, religioase, chiar şi academice şi ştiinţifice, astăzi ne aflăm într-o situaţie aparent fără ieşire.
Se pare că, sub presiunea puternică a unor forţe străine, inclusiv politice, autorităţile române vor ceda curând şi vor permite demararea lucrărilor de exploatare a ultimelor noastre rezerve aurifere şi argintifere, dar şi a unor uriaşe rezerve de metale rare, neavute, din păcate, în vedere la acest moment de partea română, cu beneficii financiare mediocre, cu pierderi irecuperabile de ordin material şi cultural, precum şi cu grave probleme de mediu.
PRM consideră că e obligaţia Guvernului României să negocieze extrem de atent toate aspectele şi să prevadă clauze clare care să-i permită să dispună ulterior, fără plata unor daune, anularea exploatării dacă partenerul străin nu-şi va onora obligaţiile de protecţie a mediului ambiant.
De asemenea, PRM cere ferm Guvernului să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se stabilească modificarea nivelului de redevenţe atât pentru această concesionare, cât şi pentru alte concesinări ale resurselor noastre minerale în general. În acest sens, PRM cere să se urmeze exemplul suedez care percepe pentru concesionarea resurselor minerale redevenţe de 17% din preţul final până la recuperarea investiţiilor făcute de concesionari, respectiv 72% ulterior, până la finalizarea exploatării. Doar în felul acesta va putea România să obţină un profit corespunzător de pe urma cocesionării. Efectele pozitive vor fi resimţite şi de populaţia din zona Apusenilor, adusă într-o stare de pauperizare excesivă datorită politicilor păguboase ale guvernelor post decembriste.
Guvernul României nu are dreptul să admită spolierea resurselor minerale ale României şi înavuţirea nejustificată a unor firme sau investitori străini. Aurul ţării nu trebuie vândut pe nimic.
PRM cere tuturor partidelor politice, precum şi întregii opinii publice româneşti să nu tolereze înstrăinarea acestor rezerve minerale ale ţării prin cedarea lor unor investitori cu o reputaţie internaţională discutabilă în ce priveşte conduita faţă de mediul şi populaţia zonelor unde acţionează.
În cazul în care contractul de concesionare, se încheie cu o valoare a redevenţei egală cu cea menţionată anterior şi începe să se deruleze, PRM cere tuturor membrilor şi simpatizanţilor săi, dar şi oricăror cetăţeni de bună credinţă, să urmărească şi să semnaleze rapid mass media în legătură cu orice abuzuri, ilegalităţi, încălcări ale obligaţiilor asumate de partenerul străin. Numai aşa vom determina autorităţile să intervină prompt pentru a lua măsurile legale ce se impun.
Dacă varianta concesionării nu asigură României o redevenţă comparabilă cu cea practicată de Suedia pentru resursele sale minerale, PRM cere Guvernului ca exploatarea zăcământului să fie făcută de statul român prin Ministerul Economiei. Începerea activităţii să aibă loc în maximum şase luni. Nu mai sunt necesare nici un fel de studii. Ele au fost făcute timp de 17 ani . Amânarea începerii exploatării până în 2016, după cum susţine premierul, nu este benefică nici pentru economia ţării şi nici pentru populaţia din zonă.
BIROUL PERMANENT AL P.R.M.,
ales la Congresul Extraordinar de la Alba-Iulia, din 27 iulie 2013
Comentarii prin facebook