Programul „Timișoara – Mica Vienă”, care a animat, în anii trecuți, Piața Unirii, a fost oprit în această vară. Motivația primăriei e hilară: nu erau destui spectatori, iar publicul stătea mai ales pe terase. PMT nu știe însă câți oameni au participat la acest program, despre care spune că n-a avut succesul unui festival de jazz de 100.000 de euro.
Concerte cu artiști locali sau din euroregiune, ateliere de tot felul pentru copii și diverse expoziții au conturat, în ultimii ani, programul cultural de vară al municipalității, denumit „Timișoara – Mica Vienă”. În 2013 însă, programul a fost îngropat definitiv, deși n-a scos niciodată prea mulți bani din vistieria locală. „Era un număr prea mic de spectatori raportat la sumele investite. S-a considerat oportun să realizăm proiecte culturale de anvergură, decât să facem evenimente fără audiență”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Întrebat dacă există vreun studiu care să susțină afirmațiile sale, tânărul liberal a recunoscut că nu. „«Timișoara – Mica Vienă» anima zona de terase din Piața Unirii, dar numărul de spectatori din fața scenei n-a fost foarte mare”, a continuat Diaconu. El a admis, cu jumătate de gură, că estimările asupra numărului de persoane care participa la aceste evenimente sunt făcute de trecători. Dan Diaconu susține, de asemenea, că primăria încearcă să promoveze evenimente culturale în spații neconvenționale și că, până la urmă, fiecare administrație e liberă să propună proiecte proprii pe agenda casei de cultură a municipiului.
„Suspendarea programului «Timișoara – Mica Vienă» este o decizie pe care ne-o asumăm. Noi credem că au existat evenimente care au avut o audiență mult mare”, mai spus viceprimarul. El a dat și un exemplu de succes maxim din sfera culturală: festivalul de jazz organizat, la începutul lunii iulie, în Piața Victoriei. Acesta a durat trei zile și a costat 100.000 de euro. „Timișoara – Mica Vienă” se întindea pe durata unei veri întregi, iar costurile erau incomparabil mai mici.
Comentarii prin facebook