Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” datorează 500.000 de lei proprietarului clădirii în care funcționează secția de chirurgie. Fiindcă n-a plătit chiria, unitatea sanitară are conturile blocate. În aceste condiții, spitalul nu poate decât să acumuleze noi datorii către furnizori. Situația este disperată.
Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” are conturile blocate din cauza unei restanţe la chiria pentru clădirea în care funcţionează secţia de chirurgie. „Suma este extrem de mare pentru noi. Cu acești bani puteam achiziționa medicamente pentru două luni de zile sau hrana pe trei sau patru luni. Vom fi în imposibilitatea de a mai respecta standardele actuale. Copilul intră și iese din spital vindecat, fără ca familia să aibă cheltuieli sau să trebuiască să cumpere ceva. Suntem singurul spital din Timișoara în care pacienții nu trebuie să plătească nimic din buzunarul propriu”, spune Ovidiu Adam, managerul spitalului, citat de opiniatimisoarei.ro.
Proprietarul clădirii în care funcționează secția de chirurgie a acordat unității sanitare o perioadă de graţie de șase luni. Această perioadă a trecut, iar Trezoreria a blocat conturile spitalului. Până când va fi plătită restanța, unitatea se poate folosi doar de banii de la Casa de Asigurări, alocaţi de fapt pentru tratament, însă pot fi plătite doar salariile şi utilităţile. „Nu putem să plătim furnizorii până când nu achităm acestă sumă. Sperăm să găsim înțelegere și la primărie, și la Direcția Sanitară, pentru că executarea silită este a tuturor celor trei, în solidar. Ca de obicei, banii se iau de la spital, deși, de fapt, ar trebui să-i folosim pentru tratamentul copiilor”, a mai spus Adam.
Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii “Louis Țurcanu” este al doilea spital de pediatrie, ca și marime, din țară. Este o unitate sanitară care tratează pacienți din tot vestul țării, dar și din restul regiunilor. Anual, aici sunt internați aproximativ 20.000 de copii. Cu tot cu tratamentele ambulatorii, numărul micuților tratați la „Louis Țurcanu” se ridică la 70.000.
Un nou corp de clădire este singura variantă care ar rezolva problema spațiilor retrocedate urmașilor foștilor proprietari, cei mai mulți dintre ei cetățeni de etnie romă care au cumpărat drepturile de succesiune. Din păcate, nu există bani pentru o astfel de construcție, iar Primăria Timișoara n-a fost în stare, până acum, să folosească nici măcar cele cinci milioane de lei alocate de guvern în acest an.
Comentarii prin facebook