Aproximativ 25 de tineri s-au adunat, miercuri, în fața Agenției pentru Protectia Mediului Timișoara, pentru a comemora 42 de ani de la tragedia din comuna hunedoreană Certej. Acordul de mediu pentru noua exploatare este contestat în instanță.
Grupul informal „Timișoara pentru Roșia Montană” a organizat acțiunea. Manifestanții au depus coroane de flori și au aprins lumânări în memoria celor care și-au pierdut viața în unul dintre cele mai mari accidente industriale din România. „Atunci nu exista agenție de protecție a mediului, nu existau reglementări care azi au ajuns să fie un soi de lege. Totuși, s-a produs un accident, au murit niște oameni și sunt șanse să repetăm istoria. Trebuie să tragem niște învățăminte și noi ne-am adunat aici să comemorăm decent moartea a cel puțin 89 de oameni. Ceaușescu a oprit exploatarea atunci”, explică Florin Arhire, unul dintre organizatorii evenimentului.
Manifestanții au acuzat și acordul dat pentru o nouă exploatare la Certej. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare vor fi depozitate într-un iaz de decantare cu o suprafaţă totală de 63 de hectare. Dănuț Cepeha, directorul ARPM, spune însă că instituția pe care o conduce nu mai are nicio legătură cu viitoarea potențială exploatare. „Manifestarea mi se pare un pic tardivă, deoarece acordul de mediu a fost emis în iulie 2012 și a fost emis după șase ani de proceduri. ARPM a fost desființată prin reorganizare și, din noiembrie 2012, toate documentațiile legate de exploatarea de la Certej au fost predate la Agenția pentru Protecția Mediului din Hunedoara. În momentul de față există un proces pe rol, prin care Agenția Națională de Mediu a cerut în instanță anularea acordului de mediu. Chiar marți a fost un termen la Tribunalul București, am înțeles că a fost o amânare”, a explicat Cepeha.
În dosarul anchetei făcute de Procuratura Hunedoara în 1971, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, 89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook