La începutul anului, Timișoara era considerată, de Deutsche Welle, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Acum, cel puțin oficial, poluarea cu praf s-a diminuat simțitor, iar stațiile din Calea Șagului și Calea Aradului abia dacă mai înregistrează vreo depășire la acest capitol. Neoficial, plângerile timișorenilor legate de poluare, în special cea de la Continental, nu s-au împuținat.
În februarie 2013, Deutsche Welle susținea că Timişoara este unul din primele cinci orașe poluate oraşe din Europa. Nemții citau un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care prezenta cele mai poluate orașe europene. Pe primul loc era Sarajevo, cu 117 micrograme de praf într-un metru cub de aer, în timp ce rata admisă de Uniunea Europeană e de 40 micrograme. După Sarajevo urmau Tetovo, Skopje, Plovdiv şi Timişoara.
Primarul Nicolae Robu spunea, la vremea respectivă, că raportul n-are cum să fie real. „Au fost îndepărtate tone de pământ din diferite spații care ar fi trebuit să fie verzi. S-au obținut rezultate imediate, iar stațiile de măsurare a parametrilor aerului au arătat că s-a redus poluarea“, susținea acesta. Oficial, măsurătorile îi dau dreptate. Doina Marin, șef de serviciu la Agenția de Protecția Mediului Timiș, susține că, în ultimele luni, s-au înregistrat numai două depășiri ale indicatorului „particule în suspensie”.
„Este vorba despre o depășire la stația de trafic PM1 din Calea Șagului și o depășire în Calea Aradului la statia PM5. Situația s-a îmbunătățit, însă nu s-a terminat anul și nu putem ști câte depășiri vor mai fi”, a spus Marin. Anul trecut, în intervalul ianuarie – octombrie, la stația din Calea Șagului s-au înregistrat 13 depășiri, iar în Calea Aradului au fost 20. În 2013, în aceeași perioadă, au fost numai trei depășiri în Calea Șagului și patru în Calea Aradului.
Acum trei săptămâni, constructorii de la șantierul Michelangelo au luat amendă de la Garda de Mediu. După mai multe sesizări privind poluarea, comisarii GM au fost în control pe şantier și au stabilit o sancțiune de de 15.000 de lei pentru constructori. „E mult noroi care ajunge pe roțile mașinilor, se face praf, reclamat de toată lumea.”, spuneau cei de la Garda de Mediu. Pe de altă parte, timișorenii care locuiesc în zona fabricii Continental reclamă constant mirosul insuportabil emanat de fabricantul de cauciuc. În acest caz însă, în ciuda evidenței care se… simte, măsurătorile oficiale nu au arătat nicio încălcare a legii.
Comentarii prin facebook