A damblagit Romania, 46%

A murit de Crăciun și o mână de sociologi l-a înviat înainte de Florii, pentru o mai bogată imaginație a românilor. E vorba de Nicolae Ceaușescu, soțul Elenei din Petrești, omul care ar obține 46% din voturile cetățenilor care mâine-poimâine s-ar duce la urne să aleagă președintele țării. Alți 46% din români nu l-ar dori pe „nea Nicu” și poate i-ar prefera pe Victor Ponta, Crin Antonescu, Oprescu, MRU sau alții. Iar dacă printre toți candidații la Cotroceni ar mai fi și-un Corneliu Vadim Tudor, să-i dea patru procente în turul doi „Cârmaciului”, atunci din toamnă am fi avut un președinte pe cât de nou pe atât de vechi: Nicolae Ceaușescu, 96 de ani. Întrebarea care se pune e ce-am face cu un Ceaușescu după 25 de ani de democrație mai mult sau mai puțin originală. Căci odată reales Ceaușescu, n-am mai vorbi de un dictator și de sinistra sa soție, ci de un candidat care ar câștiga niște alegeri libere, iar apoi, despre un președinte care ar trebui să conducă și să reprezinte țara asta după regulile democrației.

Cum în toamnă vom avea doar alegeri prezidențiale, nu și parlamentare, Nicolae Ceaușescu ar trebui să negocieze, să semneze și să respecte un pact de coabitare cu Victor Viorel Ponta, premierul. Doi ani de zile PSD și UDMR vor trebui să legifereze în Parlament, iar apoi să conducă de la Palatul Victoria, în condițiile în care șeful statului devine Nicolae Ceaușescu. Cei 46% dintre românii dornici de Ceaușescu vor fi dezamăgiți cumplit când vor vedea că, devenind președinte în capitalism, Tiranul nu va fi în stare să ofere locuri de muncă pentru tot leneșul, bilete gratis la mare pentru sindicaliști, energie electrică ieftină… Ba mai mult, Nicolae Ceaușescu nici măcar nu va putea riposta cu trimisul în lagăre la Canal, ca pe vremuri, dacă Victor Ponta îl va face în direct la Romania TV „moș beșinos”, „personaj degradant”, iar Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, îi va reproșa, e adevărat, cu jumătate de gură, fostului dictator că a întinat nobilele idealuri ale socialismului.

Doi ani vor fi grei, chiar foarte grei pentru politica românească. Coabitarea probabil nu va funcționa mai bine decât cu Traian Băsescu, concurența dintre cele două palate s-ar duce în pomeni electorale socialist-comuniste neonorate, iar reprezentarea României la Bruxelles va învenina și mai tare relația dintre cei doi poli de putere. Amintindu-și de a doua tinerețe, când a condamnat invazia sovietică în Cehoslovacia, Ceaușescu a criticat vehement anexarea Crimeei de către Moscova și se aștepta să fie primit ca un erou la mesele occidentale. De aia nici nu voia să audă că merge Ponta la reuniunile Uniunii Europene. Nici abordarea economică nu găsea punți de legătură. În timp ce Ponta tot mărea plafonul de îndatorare a României, ca să dea de la el pensii, „nea Nicu” făcea apel la solidaritate națională și la strângerea curelei. Senil, el nu-și dădea seama că, din cauza embargoului impus Rusiei de UE, nu mai putem exporta tot în URSS, ca pe vremuri, iar piețele vestice sunt mult prea pretențioase pentru economia românească pe care și-o amintea el.

Dar gâlceava asta politică nu avea să mai dureze mult. Treptat-treptat, generalul Oprea se pregătea să schimbe armele, ducând UNPR tot mai aproape de o colaborare cu PCR (Partidul Conservator din România), formațiunea securistului Dan Voiculescu, deja mutat cu tot cu televiziune spre noul pol de putere. În cele din urmă, după alegerile din 2016, România avea să se așeze într-un frumos climat de stabilitate politică. Opoziției îi era teamă să mai deschidă gura, dar nu de frica pușcăriilor lui Ceaușescu, ci de furia celor 46% dintre români obișnuiți ca regimul ceaușist să meargă ca uns cu decizii luate în unanimitate, nu în tot felul de libertăți care nu-ți asigură parizerul, slănina, sarmaua, tăria, vinul, berea, elemente de bază ale democrației, civilizației și culturii naționale.

La Timișoara, leagănul luptei anticeaușiste, Tudorin Burlacu și Costel Bursuc au convenit cu noua putere un pact de neagresiune în schimbul rentei viagere pentru participarea la revoluție, mărită de Ceaușescu cu 100 de lei, de la 2100, la 2200. Interesantă a fost prima vizită a noului președinte la Timișoara. Cu ocazia dineului de lucru, lui Ceaușescu i se părea că-l recunoaște de undeva pe Titu Bojin, dar cineva din anturaj i-a explicat că nu e vorba de Ioan Josu de la Topolovăț, ci de fostul primar din Remetea, om de mare viitor și șansa noastră a timișenilor ca județul să nu mai fie marginalizat la capitolul investiții, cum s-a întâmplat în ultimii 25 de ani de capitalism. Mare parte a presei s-a aliniat fără mari eforturi. Cu o excepție: Bogdan Herzog (Vocea Rusiei), care a dispărut misterios după ce-a lăudat politica externă a lui Vladimir Putin, iar Ceaușescu a pus gând rău agenților FSB, urmașii turiștilor societici din iarna lui ’89.

Din fericire, acest scenariu este o pură ficțiune. Ceaușescu nu are cum să se mai întoarcă din Ghencea, dar 46% dintre români au ratat șansa să tacă cu ocazia acestui sondaj de opinie, oferindu-ne nouă ipoteze de lucru de pe urma cărora am tras concluzia că nespălații cu drept de vot din România ar fi în stare să ne băge în rahaturi și mai mari decât să voteze PSD.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Rumânu a spus: (aprilie 17th, 2014 at 17:49 )

46% din români sunt nespălați ? Mă miram eu de ce aproape toate reclamele Tv sunt cu produse de igienă și cosmetice… !

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (aprilie 17th, 2014 at 18:45 )

NU! ĂȘTIA 49% CARE AU MAI RĂMAS SÎNT DAMBLAGI-ȘI REZULTATELE SE VĂD ÎN ȚARĂ!VAI DE ROMÂNIA NU MAI EXISTĂ VIITOR SIGUR ÎN ACEASTĂ ȚARĂ AȘA CĂ URMAȚI SFATUL MEU INO CREAȚI-VĂ SINGURI VIAȚA NIMENI NU VĂ POATE AJUTA MAI MULT DECÎT NOI ÎNȘINE!SĂRBĂTORI FERICITE BĂNĂȚENI-TIMIȘORENI!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

antirob a spus: (aprilie 18th, 2014 at 07:59 )

si daca s-ar implica din nou in fotbal? Ar lua steaua inapoi? Sau poate s-ar baga la alta echipa de partid, gen acese recas?

carmen a spus: (aprilie 18th, 2014 at 13:47 )

Cine ar fi nespalatii astia? Cei care munceau la cules de porumb la Ferma Partidului, stateau la cozi ore in sir pentru un pui sau un pachet de unt? Stateau la intuneric 2-3 ore pe seara cu „Europa Libera” data la miximum in timp ce locuitorii din Centru erau cei mai iluminati si cei mai anticomunisti? Cei care NU vroiau sa fure din fabrica ca asa fac toti ? De v-ati gindit ca nu exista politicieni mai rai ca Ceausescu v-ati inselat amarnic…Faptul ca mai mult de populatia orasului locuieste tot in blocurile comuniste nu va zice nimic?

@carmen a spus: (aprilie 18th, 2014 at 18:14 )

Ori n-ai inteles nimic, ori rastalmacesti ca ticalosii de la A3.
Cei 46% nu si-au dorit revolutia si nici n-au iesit decat ca sa-l aleaga pe criminalul lui Ceausescu, le-a fost bine pe intuneric, la cozile pentru alimente, la 2 ore de tv si credeau ca libertatea insemna sa poti spune bancuri cu Ceausescu.

Acum se victimizeaza si se spala doar pe creier cu A3, romaniatv sau cu ce indruga hotii in sutana, dar uita ca ne-au vandut tara pe o plasa cu nimicuri. Au nevoie de minciuni, de un ticalos care sa-i duca cu biciul intr-o directie sau alta, sa-i fure dar sa-i faca sa se creada cei mai destepti si cei mai cei.

Trist e si ce nu spune autorul, anume ca exista un mare procent de indecisi. Sper ca votul sa nu devina obligatoriu iar pensionarii sa se tot duca. Iar aia 46% sunt niste jeguri care tin tara asta in loc!

Victor Viorel a spus: (aprilie 19th, 2014 at 03:12 )

doctrina nostra este urmatoarea: sa acaparam toti mai multi fani ASU ,pentru ca sunt devotati …unei cauze , pe care doar ei o stiu …inca nu am aflat ,dar niciodata nu e prea tarziu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie după un final incendiar! CFR Timişoara se impune la Deva şi este aproape de finala campionatului

Meci echilibrat în play-off-ul Ligii 1 de futsal, unde la Deva echipa locală CSM a întâlnit CFR Timişoara în etapa a IV-a, la trei săptămâni după ce devenii câştigau Cupa României pe Bega, chiar împotriva echipei în alb şi vişiniu. Dacă atunci a fost o victorie clară, de această dată partida a avut sare şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie după un final incendiar! CFR Timişoara se impune la Deva şi este aproape de finala campionatului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Un număr de cinci persoane din Timiș au fost descoperite cu branșări ilegale la rețeaua de alimentare cu gaze naturale aparținând celor de a Delgaz Grid. La nivelul întregii rețele a companiei fenomenul este unul mult mai ridicat, fiind vorba despre 201 asemenea consumuri frauduloase.  Astfel, Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci persoane din Timiș sunt acuzate că furau gaze naturale din rețeaua de distribuție
Lansarea spectaculoasă, cu sală plină și strângeri de mâini, a candidaturii lui Nicolae Robu în cursa pentru un mandat nou de primar al Timișoarei s-a încheiat cu prezentarea pe podium a ceea ce ar urma să fie lista de candidați la funcțiile de consilieri locali. Sunt 11, deocamdată doar în ordine alfabetică, ordinea nu se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 pentru consiliul local. Liberalii au doar o listă alfabetică, fără o ordine pe buletinul de vot
SCM Poli Timișoara a produs o imensă surpriză în antepenultima etapă, învingând ocupanta locului secund, CSM Constanța, victorie cu care bănățenii evită matematic retrogradarea directă, 22-21. A fost un meci în care apărarea a mers perfect, mai ales poarta, acolo unde s-a făcut şi diferenţa. Poli este pe 11 cu 23 de puncte şi dacă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes imens la handbal. Ameninţată cu retrogradarea, Poli bate echipa de pe locul 2
Top