ACS Poli a retrogradat pe teren la finalul sezonului 2013-2014 din Liga I. Și trebuie să fim cinstiți și să spunem că a retrogradat pe merit, mai ales în condițiile în care o echipă, Vasluiul, a picat la masa verde. De asemenea, prin prisma jocului arătat de-a lungul campionatului, se poate spune că retrogradarea a fost absolut normală. E adevărat, puteam să ne și salvăm, în ultimele etape, în cazul în care mai mulți de „dacă” aveau efecte pozitive. Dacă nu am fi pierdut meciul cu U Cluj, pe care l-am avut în mână în prima repriză, la 1-0 Poli neprimind un penalty clar, iar Trandu nu rata o imensă ocazie singur cu portarul. Dacă am fi câștigat la Corona, ciuca bătăilor, echipă pe care numai cine n-a vrut n-a învins-o în retur. Dacă Belu Iordache nu lua aiurea cartonaș roșu, la scorul 1-1 cu Ceahlăul, în condițiile în care Poli avea doi oameni în plus. Dacă nu ajuta toată lumea Viitorul lui Hagi, ajuns din „Regele fotbalului” un „Rege al blaturilor”… Dar n-a fost să fie, așa că Poli a căzut – repet, meritat – în Liga a II-a.
Acum se pune în discuție posibilitatea ca echipa timișoreană să fie înscrisă tot în primul eșalon și în campionatul următor. De această dată ar profita de posibila retrogradare a Oțelului Galați, din cauza unui dosar de corupție în care este implicat patronul acestei echipe, Dan Adamescu. Dincolo de faptul că menținerea în primul eșalon profitând de retrogradrea a două echipe pe motive extra-fotbalistice nu este un lucru cu care să te mândrești, se pune și problema dacă Poli e pregătită pentru un nou sezon în liga I. Sau ar fi mai bine să înceapă reconstrucția din eșalonul secund? (Atenție, la anul retrogradează șase echipe din prima ligă!). Argumente ar fi pentru ambele variante, iar câteva le voi trece în revistă în rândurile de mai jos.
Argumente pro Liga a II-a. În condițiile în care startul primei ligi este la finalul lunii iulie, ar trebui ca în două, maximum trei săptămâni să se configureze un lot. O echipă are nevoie de ceva timp pentru omogenizare. Or, din acest punct de vedere, situația la club este extrem de precară. Ioan Timofte spunea că din actualul lot mai rămân șapte-opt jucători. Când vor fi aduși alți jucători și pe ce bani? Bugetul de care se vorbește acum este total insuficient pentru Liga I. Mai mult, în actualele condiții politice, bugetul va trece mult mai greu prin consiliul local. În acest timp, nu se știe dacă CJ Timiș va mai finanța clubul. Să rezolvi toate aceste aspecte sportive, dar și extra-sportive în scurtul timp care a rămas e destul de complicat. Ca să nu zic aproape imposibil. Pe de altă parte o curățenie a clubului și reconstrucție a lotului sunt mult mai ușor să fie demarate de jos, din eșalonul secund. Se prefigurează o serie accesibilă în Liga a II-a, promovarea fiind foarte probabilă, la fel cum foarte probabilă este retrogradarea din primul eșalon dacă Poli va evolua acolo. Nu în ultimul rând, ar fi și o chestiune morală, respectiv faptul că nu am rămas în primul eșalon la masa verde, prin retrogradarea a două echipe. Da, ar fi regulamentar, dar cam atât.
Pentru Liga I. În cazul în care se discută cu eventuali sponsori (se spune că negocierile cu investitori din Portugalia ar fi avansate), evident că un club în prima ligă este mai tentant decât unul în liga secundă. Banii care ar veni din drepturile de televiziune sunt mai mulți. Sunt șanse mai mari ca PSD și CJT să rămână lângă echipă în condițiile în care va evolua în primul eșalon. Dacă vor exista bani, echipa e mai tentantă pentru aducerea unor fotbaliști mai cunoscuți. Continuitatea în primul eșalon dă mai bine la palmaresul echipei.
Mai sunt destule argumente și de o parte și de alta, dar m-am oprit la acestea. Evident că liga în care va juca Poli nu depinde nici de finanțatorii clubului, nici de oficialii săi. Dar e bine să fii pregătit pentru orice. Și, ca părere personală, ACS Poli nu este pregătită nici pe departe să facă față, cel puțin în acest moment, unei competiții din prima ligă.
Comentarii prin facebook