Două zile și jumătate de ploaie ca-n potopul lui Noe și doar câteva grade în termometre n-au speriat de tot „gărânezii” de festival, care sâmbătă au venit în număr foarte mare la Gărâna. Și a meritat, pentru că n-a mai căzut nici măcar o picătură. Ca bonus, o lună plină a vegheat, în toată splendoarea, deasupra poienii.
Strict din punct de vedere al line-up-ului, seara de sâmbătă i-a consemnat pe afiș pe Tiberian / Dahlgren / Betsch „Both sides of the river” (România, SUA), Pedro Negrescu Trio (România, Ungaria), Kimmo Pohjonen (Finlanda) și The Crimson Projekct (SUA). Lumea a început să se adune spre sfârșitul după-amiezii, iar buturugile din fața scenei s-au ocupat aproape imediat. Șoseaua spre Gărâna s-a transformat în parcare ad-hoc pentru sutele de mașini cu numere de înmatriculare din toate colțurile țării și nu numai. Bine îmbrăcați, cu jachete groase, spectatorii au răzbit cu curaj prin noroiul până la glezne, „rezultatul” potopului care a căzut în primele două zile ale festivalului. Prima concluzie: bocancii de munte sunt un accesoriu obligatoriu. A doua: niște pietriș, aruncat pe aleea de acces, este la fel de obligatoriu.
Poiana Lupului s-a umplut până la refuz, iar la lăsarea întunericului erau câteva mii bune de oameni. Atmosfera a devenit cu adevărat interesantă în momentul în care pe scenă a urcat finlandezul Kimmo Pohjonen. Specialiștii spun că acesta a revoluționat istoria acordeonlui, cu instrumentul său electric și „preparat” special. Scopul declarat al lui Kimmo este să depășească mereu limitele instrumentului pe care îl stăpânește – și-l îmblânzește – ca nimeni altul. S-au convins de asta toți, pentru că one man show-ul lui Pohjonen n-a lăsat pe nimeni indiferent. Un om și un acordeon, cu lumini inteligent plasate, totul, supravegheat, de deasupra, de o lună plină perfectă și foarte strălucitoare: tablou suprarealist în Poiana Lupului și, din nou, o alegere inspirată pentru Marius Giura. Și o premieră: primul concert de jazz open air cu sunet surround din România. „Am adus boxe în mod special pentru acest concert”, spune Giura.
The Crimson ProjeKCt, adică Adrian Belew, Tony Levin, Pat Mastelotto, Markus Reuter, Tobias Ralph și Julie Slick, a închis seara de sâmbătă, cu un concert care a durat peste două ore și a adunat în fața scenei o mulțime de fani care n-au rezistat să stea pe scaune. Unii au declarat, de altfel, că au venit special să-i vadă. Până și Marius Giura recunoaște că, dacă acum 20 de ani, i-ar fi spus cineva că va ajunge să stea la jumătate de metru de Tony Levin, ar fi zis că se râde de el. „Când am văzut că au programat un turneu mondial, după cinci minute le-am trimis mail. Au acceptat invitația după trei zile”, spune Giura. A fost unul dintre rarele momente în care organizatorul festivalului de la Gărâna a putut fi văzut bucurându-se efectiv ca un copil mic…
„Am avut cam 3.000 – 3.500, poate chiar și 4.000 de spectatori pe seara. Sunt veniți de peste tot, din Serbia, din Germania, Ungaria, din Anglia câțiva, bulgari care au venit într-un grup mai mare. Am avut și personalități în public, primarul din Vîrșet, un parlamentar din Croația, Alexandru Andries, care a fost și la JazzTM”, ne-a declarat Giura. „Duminică sunt lucrări mărețe, avem un recital violent de chitară, al lui Stian Westerhus, un recital solo, apoi grupul lui Tom Harrell, în care poate fi văzută și Esperanza Spalding. Tom Harrell e un muzician absolut fenomenal, vreo 20 de ani a fost considerat cel mai mare trompetist al lumii, cu peste 250 de discuri editate în nume propriu. Esperanza Spalding n-are încă 30 de ani, are trei premii Grammy… Va fi un concert deosebit. Seara va fi încheiată de Mike Stern/ Bill Evans Band feat. Dennis Chambers & Tom Kennedy. Tom Kennedy este unul dintre primii cinci basiști ai momentului, Dennis Chambers este cel mai mare tobar din istorie, în opinia multora, Bill Evans este un nume de legendă, iar Mike Stern vine a treia oară, îi place la noi”, ne-a mai spus Marius Giura.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook