Chiar dacă studiile cele mai recente arătau că unul din doi copii români este supraponderal, o statistică realizată de Ministerul Sănătăţii arată că situația nu este atât de gravă. Ministrul Nicolae Bănicioiu recunoaște totuși că, în 20 de ani, numărul copiilor obezi s-a triplat.
De multe ori, când vine vorba de copii, auzim expresia „Maică…..ce gras şi frumos îi”. Dar cât de sănătos este un copil care are kilograme în plus? Potrivit unui raport european făcut public la începutul acestui an, adolescenţii se confruntă cu mari probleme de greutate, cauzate de lipsa activităţii fizice şi de o alimentaţie nesănătoasă, bogată în grăsimi şi zahăr. Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susțin că până la 27% din adolescenţii de 13 ani şi 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. Aşa arată un studiu recent, desfăşurat în 53 de ţări, printre care şi România. Într-un clasament al obezităţii, ţara noastră e pe undeva la mijloc.
Oficialii Ministerului Sănătății admit că există o problemă, dar studiile autohtone arată că majoritatea copiilor sunt normoponderali. 5% din copii sunt subnutriţi, 1% au subnutriţie severă și aproximativ un sfert sunt supraponderali sau obezi. „Obezitatea copiilor este o problemă importantă de sănătate, iar prevalenţa ei este în creştere în întreaga lume, cu o tendinţă alarmantă pentru Europa. Consecinţele supraponderalităţii în timpul copilăriei constau în boli cardiovasculare şi diabet de tip II, probleme ortopedice şi tulburări mintale, rezultate slabe la şcoală şi de o scădere a stimei faţă de sine. Prevalenţa obezităţii s-a triplat în 2010 faţă de anul 1980”, spune ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. În România, prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural.
Comentarii prin facebook