Timișoara AIRSHOW 2014

aeroportul-traian-vuia-airshow-2014-sponsori

Aeroclubul României este o instituție publică finanțată de la bugetul de stat, care se ocupă de pregătirea și perfecționarea teoretică și practică de zbor, precum și de parașutare, cu aeronave civile ușoare, de școală și de sport, pentru personalul aeronautic propriu și pentru sportivii săi legitimați.

Istoric

În anul 1920, din inițiativa prințului George Valentin Bibescu este fondat Aeroclubul Regal al României (ARR), care din 13 aprilie1923 devine persoană juridică. Vicepreședinte executiv este ales G.V. Bibescu, iar secretar general comandorul aviator Andrei Popovici. ARR se afiliază la Federația Aeronautică Internațională (FAI), candidatura acestuia fiind votată în unanimitate la Conferința FAI din 8-12 august 1923 de la Göteborg. În anul 1936 ARR se transformă în Federația Aeronautică Regală a României (FARR), care, în 10 septembrie1940 devine Federația Aeronautică Română (FAR), care a activat până în 28 ianuarie1941. În octombrie 1942 atribuțiile acesteia au fost preluate de Tineretul Aeronautic Român până în februarie 1945 când organizațiile aeronautice și aerocluburile sportive au fost desființate.

În 20 octombrie1947 patrimoniul aviației sportive este preluat de Organizatia Sportului Popular (OSP) iar activitatea sportivă este subordonată Aviației Civile. În anul 1950 activitatea este coordonată de Comisia Centrală a Aviatiei Sportive (CCAS), iar în 1953 de Asociația Voluntară pentru Sprijinirea Apărării Țării, în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Aceasta devine în 1954 Asociația Voluntară pentru Sprijinirea Apărării Patriei (AVSAP) în cadrul căreia în anul 1954 se constituie Aeroclubul Central. În anul 1960 AVSAP se desființează, aviația sportivă trecând în subordinea Uniuneii pentru Cultură Fizica și Sport (UCFS), transformată în Consiliul Național pentru Cultură Fizică și Sport (CNFS). Aeroclubul Central al R.P.R. devine Federația Română de Aviație, iar școlile de pilotaj devin aerocluburi. La 1 noiembrie1972 Aeroclubul Central devine Aeroclubul Central Român, subordonat Departamentului Aviației Civile.

După 1990

În anul 1991 Aeroclubul Central Român, din subordinea Ministerului Transporturilor se reorganizează sub denumirea Aeroclubul României și este organizat pe filiale teritoriale.[1]

Aerocluburile teritoriale
Denumirea Sediul Aerodromul
Aeroclubul „Traian Vuia” Arad Arad Arad
Aeroclubul „Crișana” Oradea Oradea Oradea
Aeroclubul „Aurel Vlaicu” București București Clinceni
Aeroclubul „Moldova” Iași Iași Iași-Sud
Aeroclubul „Mircea Zorileanu” Sânpetru – Brașov Brașov Sânpetru
Aeroclubul „Mircea Zorileanu” Ghimbav – Brașov Brașov Ghimbav
Aeroclubul „Traian Dârjan” Cluj-Napoca Cluj-Napoca Dezmir
Aeroclubul „Samus” Satu Mare Satu Mare Satu Mare
Aeroclubul „Gheorghe Bănciulescu” Ploiești Ploiești Strejnic
Aeroclubul „Grigore Baștan” Suceava Suceava Salcea
Aeroclubul „Mureș” Târgu Mureș Târgu Mureș Mureșeni
Aeroclubul „Oltenia” Craiova Craiova Balta Verde
Aeroclubul „Maramureș” Baia Mare Baia Mare Tăuții-Măgherăuș
Aeroclubul „Dacia” Deva Deva Săulești
Aeroclubul „Transilvania” Sibiu Sibiu Turnișor
Aeroclubul „Henri Coandă” Pitești Pitești Pitești

 

Aeroclubul României oferă cursuri de zbor cu motor, planorism sau parașutism. Pentru tinerii cu vârste între 16 și 23 de ani sunt oferite cursuri gratuite, care în anul 2009 au început la 1 februarie.

aeroportul-traian-vuia-avion

Avion Zlin 142 din dotarea Aeroclubului României

Pentru cei care depășesc această vârstă cursurile sunt oferite contra cost. La înscriere este nevoie de trecerea unei probe de aptitudini fizice.[4] Cursurile teoretice durează două luni și jumătate, după care se susține un examen teoretic. Cei mai buni, în limita locurilor alocate de la buget, sunt admiși să zboare gratuit timp de șase luni. Cei care în toamnă vor trece examenul pentru obținerea brevetului de pilot vor putea zbura gratuit și în continuare.[5] Pentru cursuri, aerocluburile teritoriale dispun de avioane ultraușoare Festival, planoare IS-28B2, parașute Parafoil, avioane Zlin 142 și Zlin 726.[6]

Aeroclubul României mai are și secții de aeromodelism la aerocluburile Deva și Iași.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

vocea a spus: (iulie 12th, 2014 at 14:00 )

Astfel, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul României a admis cesionarea către CJT a 80% din părțile sociale deținute de Ministerul Transporturilor la ”Traian Vuia”. Așa se face că mult anunțatul transfer de proprietate, dinspre statul roman înspre administrația județeană, trâmbițat încă din luna februarie a.c. de către Titu Bojin și rostogolit luni întregi, se va înfăptui, probabil, în următorul plen al CJT, când consilierii județeni vor trebui să accepte, cu brațele deschise, ”donația” cu titlu gratuit a Guvernului României! Un lucru e cert: odată cu decesul prematur al USL este clar că administrația județeană nu va mai împărți acțiunile de la AIT cu Primăria Timișoara, conform promisiunilor publice, președintele Titu Bojin intenționând să rămână unic ”investitor strategic” și stăpân nemijlocit pe patrimoniul AIT. Acum, chiar dacă social-democratul de la CJT ar vrea să-l combine pe liberalul de la PMT și să-i bage pe gât acțiuni de la AIT, în mod corect, Nicolae Robu nu ar avea cum să le accepte, cu atât mai mult cu cât, în repetate rânduri, ”brătienii” de pe malurile Begăi s-au exprimat public asupra faptului că Aeroportul Timișoara ar fi o gaură neagră la bugetul local, bătând obrazul PSD pentru managementul hilar și defectuos cu care se confruntă această instituie publică care, până mai ieri, era una de interes national și strategic. Ce a ajuns AIT, azi, sub bagheta PSD Timiș, e de domeniul fantasticului! Și asta pentru că, în mod evident, așa s-a vrut! Dacă intenția CJT ar fi fost cea declarată public la preluarea acțiunilor statului roman, că se dorește ”dezvoltarea regională” a AIT și ”competitivitatea instuției”, atunci PSD Timiș ar fi trebuit de mult să intervină pe ”Traian Vuia” și să oprească căpușarea acestei instituții publice de o grămadă de firme cu afinintăți și chiar cu sânge social-democrat! E o nebunie!

CJT vine la butoane, la AIT…

…deși, o să râdeți, dar șefii administrației județene au fost la butoane din momentul în care l-au instalat la cârma instituției pe pesedistul Dan Idolu și l-au girat pe acesta pentru un al doilea mandat de manager general la ”Traian Vuia”. Asta în primul rând! În al doilea rând, dacă e să dăm lucrurile pe față și să garantăm 100% pentru documentele care au intrat in posesia http://www.voceatimisului.ro, acum facem referire strict la cele contabile și de marketing, atunci lucrurile se complică un pic, cu atât mai mult cu cât vorbim de banul public, că doar proprietarul pachetului majoritar de acțiuni de pe AIT, recte 80%, a fost statul român, până nu demult. Și, ca să își facă toată lumea o idee asupra modelului de lucru social-democrat de pe AIT, odată cu venirea ca manager general al lui Daniel Idolu, intrăm în concret cu firma Positive Solution SRL, una dintre societățile abonate cu contracte bănoase, periodice și a la long pe moșia publică de pe ”Traian Vuia”. Conform datelor de la Oficul Registrului Comețului Timiș, actionar unic al societății este Adriana Topai, un nume care nu spune mare lucru. Dacă coroborăm datele de la ORC cu cele de pe Facebook, atunci e lesne să-ti faci o idee că, în fapt, proprietara SC Positive Solution SRL nu e tocmai Adriana Topai, ci Monica Maria Trușcă care, de altfel, până la data de 1 martie a.c., când a devenit director executiv la ”Protecția Copilului” Timiș, a deținut controlul societății. Practic, un schimb de acționariat, tocmai pentru a se evita incompatibilitatea! Ca tabloul să fie complet, în baza bunelor cutume de nepotism ale PSD, Monica Maria Trușcă este verișoara primară a vicepreședintelui CJ Timiș, Călin Dobra! Revenid la Aeroportul Timișoara, la data de 23 noiembrie 2012, pe mandatul de director al pesedistului Dan Idolu, SC Positive Solution SRL încheie cu ”Traian Vuia” un contract pentru ”produse personalizate”, iar suma de 18.383 RON se plătește către firma privată fix în ultima zi a anului! Urmează o nouă livrare de ”produse personalizate” către AIT, în sumă de 10.571 RON, după care o ”înfoliere de carduri HiD”,tot în favoarea AIT, în sumă de 5.286 RON, ca, mai apoi, ”flyere informative” în valoare de 2.976 RON și ”flyere policromie” în cuantum de 3.750 RON. Si, din nou, livrare de ”flyere informative” în sumă de 2.400 RON către AIT! Pe scurt, cam asta ar fi legăturile financiare dintre SC Positive Solution SRL si Aeroportul Timișoara. Despre combinațiile acestei societăți cu CJT, recte ”jongleriile” cu platoul de la Bastion Terezia, monument istoric care aparține administrației județene, într-un număr viitor!

Idolu a spus: (iulie 20th, 2014 at 17:20 )

Câte spații din aeroport respecta legea? Va spun eu ca niciunul. Acest bandit si gunoi de Idolu afirmat si fura in continuare împreuna cu alți gen Grindeanu , Freddy vitamina, Rainer benzinării , si toți membri din consiliul de administrație care cunosc aceste Hoții si tac. O vaca de muls. Poate ne Spune-ți ceva si de prietenii de la conselectrificarea care capuseaza aeroportul de mulți ani!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Stadionul Dan Păltinișanu

A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.

Proiectul noului stadion al Timișoarei face un nou pas înainte. Primăria a emis autorizația de desființare a celui vechi, acum poate începe efectiv acțiunea de demolare.  Proiectul noului stadion Dan Păltinișanu merge mai departe, astăzi fiind emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive. “Au existat în ultimele luni multe voci care au pus la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Cartea lui Ciucă există! PNL Timiș anunță prezentarea oficială a cărții scrise de președintele partidului/Video

Volumul scris de Nicolae Ciucă, actualul președinte al Partidului Național Liberal, are acum un site și film de prezentare oficial, ne anunță reprezentanții filialei locale a liberalilor. Reclama la volumul ”În slujba țării”, alături de imaginea lui Ciucă, a fost prezentată intens pe billboard-urile de reclamă de pe mai multe drumuri încă din tipul campaniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cartea lui Ciucă există! PNL Timiș anunță prezentarea oficială a cărții scrise de președintele partidului/Video
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimele teste pentru Leii din Banat se dau în Ungaria

Echipa de baschet a Timișoarei se deplasează în Ungaria pentru ultimele două partide de verificare dinaintea startului oficial de sezon. Alb-violeții vor participa la Bányász Kupa, competiție organizată de clubul MVM-OSE Lions, în sala din Oroszlány. SCM winsed.swiss pleacă astăzi spre Ungaria și va juca vineri, împotriva bronzului din precedenta ediției a primei ligi maghiare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimele teste pentru Leii din Banat se dau în Ungaria
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Piaţa muncii, dinamică dar în schimbare. Se caută specialişti în domeniile apropiate tehnologiei, iar nevoia de educaţie devine esenţială. Analiza UPT

Piața muncii din România, în special în domeniile din aria tehnologiei, trece printr-o transformare rapidă, ceea ce determină tot mai mulți profesioniști să își reevalueze abilitățile și să caute oportunități de recalificare. Într-un mediu în care tehnologiile evoluează constant, chiar și cei care dețin un loc de muncă stabil resimt nevoia de a se adapta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Piaţa muncii, dinamică dar în schimbare. Se caută specialişti în domeniile apropiate tehnologiei, iar nevoia de educaţie devine esenţială. Analiza UPT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul noului stadion al Timișoarei face un nou pas înainte. Primăria a emis autorizația de desființare a celui vechi, acum poate începe efectiv acțiunea de demolare.  Proiectul noului stadion Dan Păltinișanu merge mai departe, astăzi fiind emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive. “Au existat în ultimele luni multe voci care au pus la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.
Turcii de la Bozankaya vor produce pentru Timișoara un număr de 33 de noi troleibuze. Primul urmează să fie livrat orașului în luna aprilie a anului viitor, semnarea contractului pentru producerea mijloacelor de transport având loc joi, la sediul municipalității timișorene. Documentul a fost parafat de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și vicepreședintele Bozankaya, Tufan Ozkan....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bozankaya și Primăria Timișoara au semnat contractul pentru producerea și livrarea a 33 noi de troleibuze/Foto
În perioada 13-22 septembrie 2024 va avea loc la Timișoara, a cincea ediție a festivalului internațional de film Science Fiction și Fantasy (SFF) „The Galactic Imaginarium”. Este primul și singurul festival de film SFF din România, fiind organizat în sistem hibrid: la locație și online. Festivalul are loc prin contribuția esențială a finanțatorului principal, Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul de film „The Galactic Imaginarium” 13-22 septembrie 2024 Ediția a cincea
Primăria și Consiliul Local Ghiroda, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române Giarmata Vii și în parteneriat cu Asociația Pro Datina, organizează duminică, de Sfânta Maria Mică, Ruga de la Giarmata Vii. Pe 8 septembrie, spectatorii vor putea urmări reprezentații de muzică și dans interpretate de artiști de renume care vor urca pe scena din curtea Căminului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De Sfânta Maria Mică, mare rugă la Giarmata Vii!
Un minut și 46 de secunde au avut nevoie consilierii timișoreni pentru a aproba acordarea a zece milioane de lei din bugetul Primăriei Timișoara către Colterm. În cadrul unei ședințe de plen extraordinare, de îndată, aleșii locali au aprobat alocarea sumei respective pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse, aferente anului 2022. ”Se aprobă plata sumei de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm primește de la Primăria Timișoara 10 milioane de lei, pentru pierderile induse
Echipa de baschet a Timișoarei se deplasează în Ungaria pentru ultimele două partide de verificare dinaintea startului oficial de sezon. Alb-violeții vor participa la Bányász Kupa, competiție organizată de clubul MVM-OSE Lions, în sala din Oroszlány. SCM winsed.swiss pleacă astăzi spre Ungaria și va juca vineri, împotriva bronzului din precedenta ediției a primei ligi maghiare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimele teste pentru Leii din Banat se dau în Ungaria
Volumul scris de Nicolae Ciucă, actualul președinte al Partidului Național Liberal, are acum un site și film de prezentare oficial, ne anunță reprezentanții filialei locale a liberalilor. Reclama la volumul ”În slujba țării”, alături de imaginea lui Ciucă, a fost prezentată intens pe billboard-urile de reclamă de pe mai multe drumuri încă din tipul campaniei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cartea lui Ciucă există! PNL Timiș anunță prezentarea oficială a cărții scrise de președintele partidului/Video
După ce a chemat la sediul Prefecturii Timiș resprezentanții crescătorilor de oi afectați de pesta micilor rumegătoare, prefectul de Timiș a decis să meargă la Clopodia, pentru a discuta direct cu oamenii de acolo. ”De la confirmarea primului focar de pestă am păstrat o legătură continuă cu președintele ANSVSA, directorul DSVSA Timiș și cu primarul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută soluții pentru crescătorii de ovine afectați de pesta micilor rumegătoare/FOTO
Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a organizat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal (FRF), la începutul lunii septembrie, în premieră în Banat, la Timișoara, Campionatul Național de fotbal al ucrainenilor din România. Evenimentul, desfășurat între 1 și 5 septembrie la Stadionul Colterm, a reunit șase echipe sportive reprezentând filialele UUR din Arad, Timiș, Caraș-Severin,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ucrainenii din Timiș, cei mai buni din țară la fotbal/FOTO
Top