Situaţie îngrijorătoare în centrele de transfuzii, din cauza numărului mic de donatori. Centrul de la Timişoara furnizează sânge și plasmă pentru nu mai puțin de 30 de spitale din zona de vest a României, iar cei care vin să doneze sunt din ce în ce mai puțini. Operațiile care nu sunt urgente ajung astfel să fie amânate.
Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Martis Marius Ciopec deserveşte zeci de spitale, din tot judeţul, dar, în această perioadă, numărul donatorilor este în cădere liberă. Stocurile sunt la limită și, din acest motiv, medicii se confruntă cu situaţii în care trebuie să reprogrameze operaţii. „Tot ce avem acum e de ordin vital. Dacă trebuie să asigur urgenţa până în ziua următoare, operaţiile programate și care pot fi amânate, proteze de şold, proteze de genunchi, care se pot temporiza şi nu sunt de risc vital, sunt amânate o zi, două, dar nu mai mult”, a declarat medicul şef Cristina Ghiocel, de la Centrul de Transfuzii Timişoara.
Cei de la Centrul de Transfuzie încearcă să colaboreze permanent cu spitalele, astfel încât medicii să le explice familiilor pacienţilor internaţi cât de important este să doneze sânge şi să-i îndemne să facă acest gest. „Spitalele sunt multe, sunt mulţi bolnavi, e o patologie foarte variată, avem o grămadă de specializări şi se fac multe transfuzii de sânge, în cantităţi destul de mari. Am 30 de spitale care trebuie alimentate cu sânge. De aceea fac apel la cei care pot dona să vină la noi. Noi încercăm să rezolvăm toate problemele”, mai spune dr. Ghiocel.
Centrul de Transfuzii Sanguine este deschis de luni până vineri, între orele 8 și 12. Programul ar putea fi însă prelungit, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea acestei posibilităţi. „În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile“, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii. La Timişoara, medicii se aşteaptă ca numărul donatorilor să scadă și mai mult până la sfârşitul lunii. Asta în condiţiile în care ar fi nevoie de sânge de la 1.500 de donatori pe lună numai pentru pacienţii care ajung la Urgenţele Spitalului Judeţean.
Comentarii prin facebook