Lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timișoarei au început în toamna anului trecut și trebuie terminate în 21 de luni. Proiectul cuprinde patru piețe și zece străzi și este realizat, în acest moment, în proporții cuprinse între 10% și 52%. În perioada imediat următoare ar trebui să înceapă pavarea Pieței Libertății.
Proiectul de reabilitare a zonei Cetatea prevede realizarea următoarelor categorii de lucrări: de arhitectură, rutiere, instalații electrice, alimentare cu apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, termoficare şi telecomunicaţii. Șantierul a început în octombrie 2013 și, după o stagnare cauzată de iarnă, în primăvară s-a început lucrul pe mai multe fronturi. Primăria a reușit să centralizeze situația pe fiecare dintre acestea și a făcut public un raport. Conform acestuia, lucrările merg cel mai greu în Piața Unirii, unde încă nu s-au terminat cercetările arheologice. „Au fost realizate lucrări de depozitare pavele, epuismente, umpluturi balast, montarea unei conducte de apă latura S, instalaţie electrică grup sanitar, montaj racorduri burlane latura S, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine tragere, branşamente, execuţia lucrărilor pe acest obiectiv fiind realizată în proporţie de aproximativ 13%”, spune viceprimarul Dan Diaconu. În Piața Libertății, lucrările au ajuns aproape la jumătate și se fac ultimele pregătiri pentru montarea pavajului. În Piaţa Sfântu Gheorghe, lucrările au fost realizate în proporţie de 28% şi au vizat „execuţia de epuismente, umpluturi piatră spartă, turnare beton egalizare, montaj multiduct telecomunicaţii şi cămine tragere”. În Piața Țarcului, stadiul de execuţie al lucrărilor este de aproximativ 26%.
În ceea ce privește străzile incluse în proiect, cel mai bine merg lucrările pe Lucian Blaga și Fără Nume, unde s-a trecut de jumătate. Strada Fără Nume este dată de jumătate de an drept model pentru montarea pavajului. În această perioadă, pe cel puțin jumătate de stradă, pietrele sunt doar așezate unele lângă altele, fără rosturi de îmbinare, iar modelul e departe de cel anunțat de primarul Nicolae Robu. Cel mai puțin s-a lucrat pe strada Radu Negru, unde șantierul a avansat doar în proporție de 10%. Pe restul străzilor – Sergent Constantin Mușat Vasile Alecsandri, Mercy, Griselini, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso – lucrările au fost executate în procente cuprinse între 13 și 38%. Întregul proiect costă peste 65 de milioane de lei, din care 42 de milioane, bani europeni. De la bugetul local sunt alocate 1,9 milioane de lei.
Comentarii prin facebook