O vizită a primarului Nicolae Robu pe șantierul fântânii din zona Soarelui a dus la depistarea poluatorului care „parfumează” de mult timp întregul cartier: producătorul de lacuri și vopsele Azur. Robu spune că ar putea cere chiar relocarea fabricii! O măsură similară ar putea fi luată și în cazul Continental, dar nu mai devreme de 2015.
Primarul Nicolae Robu a emis vineri un avertisment categoric către marii poluatori din oraș: dacă nu respectă legislația, va cere relocarea fabricilor respective. Edilul s-a supărat foarte tare joi seară, după ce a mers în vizită pe șantierul fântânii din zona Soarelui. „Era în jurul orei 23 și, în timp ce eram acolo, a venit un miros extrem de neplăcut, foarte puternic, care am constatat că persistă și se extinde. M-am deplasat cu mașina către Calea Stan Vidrighin, unde mirosul era și mai puternic”, a declarat Robu. „Deși era miezul nopții, l-am sunat pe Adrian Bere, de la Direcția de Mediu, să sesizeze Garda de Mediu și, alături de cei de acolo, să meargă pe teren și să identifice poluatorul. Concluzia a fost că poluatorul este compania Azur”, mai spune edilul.
Reprezentanții companiei Azur nu i-au lăsat în incinta fabricii, noaptea trecută, pe cei de la Garda de Mediu, deși aceștia aveau inclusiv ordin de serviciu. „Am solicitat accesul să vedem procesul tehnologic, dar aceasta ne-a fost refuzat de două ori, spunându-ni-se să venim dimineața, când vine conducerea firmei. Acum se face o verificare mult mai amplă. Am solicitat sprijinul și ITM, pentru a vedea dacă au declarat program de noapte și dacă oamenii care se aflau acolo lucrau legal. Controlul nu este terminat”, explică Adrian Bere. „Se vor face investigații, pentru a stabili exact ce se întâmplă acolo. Vom sancționa compania și, dacă nu va fi în stare să-și rezolve problemele și să nu mai polueze, îi vom ridica autorizația de funcționare, cu toate riscurile”, spune Nicolae Robu.
Timișoara are de mai mulți ani o altă problemă legată de poluare: compania Continental. Deși timișorenii au făcut reclamații peste reclamații, iar amenzile de la Garda de Mediu au însumat, de-a lungul timpului, sute de mii de lei, mirosul nu dispare. Robu recunoaște că situația este delicată. „Ce spun acum despre Azur este valabil pentru orice altă companie. Nimic nu e mai important decât sănătatea oamenilor. Aceste companii trebuie să nu mai degajeze în atmosferă noxe și substanțe volatile, producătoare de miros, chiar dacă nu sunt în categoria substanțelor poluante. Este vorba despre absolut orice companie din Timișoara. Continental a prezentat un plan de investiții substanțial pentru reducerea disconfortului pe care îl creează prin acel miros. Dacă prin absurd nu se va reuși, vom cere relocarea. La anul ar trebui să vedem rezultatele”, a conchis primarul.
Comentarii prin facebook