Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILMTM) revine în această toamnă în Sala Barocă a Muzeului de Artă. Este ediția a treia a evenimentului și aduce în orașul de pe Bega scriitori din Albania, Croația, Elveția, Franța și Marea Britanie. În plus, în ultima seară va avea loc o petrecere cu tematică… maghiară: un cocteil de literatură, muzică și mâncăruri.
Cea de a III-a editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM) are loc în perioada 22-24 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă. Șapte nume importante ale literaturii universale contemporane alături de cinci scriitori români importanți sunt trecuți pe afișul evenimentului. Este vorba despre László Krasznahorkai (Ungaria), unul dintre cei mai apreciați prozatori europeni ai momentului, Jean Mattern (Franța), un scriitor și un editor respectat în întreaga lume, Dasa Drndic (Croatia), una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spațiu iugoslav, Cătălin Dorian Florescu, timișorean de origine, unul dintre cei mai apreciați prozatori elvețieni, Paul Bailey, cunoscut prozator si critic literar britanic, iremediabil îndrăgostit de România, Ornela Vorpsi, emigrată în 1991 din Albania și stabilită la Paris, cunoscută deopotrivă ca scriitoare și artist vizual, și Noemi Kiss (Ungaria), unul dintre cele mai promițătoare nume din literatura maghiară contemporană.
Lor li se alătura invitații din România: apreciatul scriitor, critic literar, eseist și publicist Mircea Mihăieș, Filip Florian, autorul celui mai aclamat debut al ultimilor zece ani, romanul „Degete mici”, Radu Pavel Gheo, prozator apreciat deopotrivă de critici și cititori, Florin Lăzărescu, unul dintre cei mai traduși scriitori români contemporani și un scenarist de succes, și Bogdan Munteanu, reprezentant de marcă al noii generații de scriitori.
„Mediem, prin intermediul FILTM, întâlnirea cu literaturi din apropierea noastră, ba chiar ne aplecăm cu precădere asupra unei țări anume. Anul acesta ne-am propus să înțelegem mai bine contextul literar maghiar de astăzi, după ce anul trecut am încercat să înțelegem literatura sârbă contemporană”, spune directorul FILTM, Robert Șerban. Primele două ediții ale festivalului au adus la Timișoara nume de marcă ale literaturii universale contemporane: Victor Erofeev, Slavenka Drakulić, Attila Bartis, Jan Koneffke, Edo Popović, Fabio Geda, Richard Swartz sau Iuri Andruhovici.
Comentarii prin facebook