Prețul gigacaloriei poate scădea la Timișoara cu o singură condiție: să se facă deopotrivă izolarea termică a blocurilor și contorizarea pe orizontală a apartamentelor. Aceasta este varianta luată în calcul de șefii Colterm, care spun că operațiunile ar putea fi făcute simultan, în viitoarele operațiuni de anvelopare a imobilelor.
Dacă apartamentele branșate la sistemul centralizat de încălzire ar avea contoare individuale, oamenii n-ar mai depinde unii de alții și nu s-ar mai isca scandalurile de la fiecare început de sezon rece, când unii proprietari nu doresc să plătească facturi mai mari, preferând să mai pună un pulover pe ei. Cel mai mare avantaj: nu plătiți decât ceea ce consumați. Dezavantajul: trebuie să suportați întreaga investiție din propriul buzunar. Pe viitor, astfel de lucrări ar putea fi realizate deodată cu reabilitarea termică a blocurilor. „Lucrările se vor putea face pe fonduri europene, cu reabilitarea termică să se facă şi contorizarea individuală cu distribuţie pe orizontală. Trebuie mers la pachet. Sunt eligibile astfel de lucrări. Dacă se face contorizare individuală şi distribuţie pe orizontală şi anvelopare, cu siguranţă scad facturile”, spune Cristian Mircea, directorul Colterm.
Avantajele contorizării individuale au fost demonstrate și practic, spune șeful Colterm. „Avem şapte scări pe care am făcut contorizare individuală pe orizontală, pe banii asociaţiilor de proprietari. Costurile sunt diferite, în funcție de materialele folosite. Noi le putem face recomandări, dar totul depinde de bugetul pe care îl au oamenii la dispoziție. Un lucru pot să vă spun cert: dacă pentru o centrală de apartament investiţia este între 6.000 şi 8.000 de lei, contorizarea individuală este la jumătate din preţ. Facturile au scăzut cu aproximativ 15%”, afirmă Mircea. Conform acestuia, proprietarul unui apartament cu două camere ar avea de plătit în jur de 2.000 de lei pentru lucrările efectuate până la intrarea în locuință, la care se adaugă prețul pentru amenajările interioare. Cristian Mircea mai spune că la Timișoara nu va crește prețul gigacaloriei, pentru că nu există justificare pentru o astfel de decizie. O reducere a tarifului ar fi însă posibilă, dacă, spune directorul Colterm, „se face contorizare pe orizontală și anvelopare”.
Comentarii prin facebook