Scandal la Sacalaz: localnicii, disperati ca in zona ar putea incepe prospectiunile

Câteva zeci de locuitori din Săcălaz au ieșit în stradă joi, pentru a-și exprima nemulțumirea că în comuna lor ar putea începe prospecțiunile petroliere. Protestatarii s-au adunat în fața căminului cultural, unde ar fi trebuit să aibă loc o ședință de consiliu local, care însă nu s-a mai ținut. Oamenii spun că primarul Ilie Todașcă și-ar fi dat deja acceptul pentru aceste operațiuni.

protest sacalaz3

Scandalul de la Săcălaz a început în 2012, când localnicii au aflat că în zonă ar urma să se facă prospecțiuni. Supărați, aceștia s-au adresat autorităților, cerându-le să ia măsuri. Doi ani mai târziu, situația este la fel de complicată. Chiar dacă primarul și consilierii locali susțin că sunt împotriva proiectului, Prospecțiuni SA a bătut țăruși pe marginea drumului principal din comună, pentru a începe cercetările. Totul, cu acceptul primarului Ilie Todașcă. Ședința de consiliu local convocată pentru joi nu s-a mai ținut, deoarece nici edilul șef, nici mai mulți aleși locali nu s-au prezentat la plen. Interesant este că această ședință ar fi avut ca obiect votarea unei hotărâri care să permită accesul angajaților unei societăți de prospecțiuni. „Marți s-a convocat consiliul local pentru cei de la gazele de șist, de la firma ADX. Aceștia au început prospecțiunile și au întins cabluri pe terenurile comunei, pe terenul public, cu un accept scris al domnului primar. Consiliul s-a întâlnit și s-a dat o hotărâre, legală, ca nicio lucrare să nu fie făcută pe domeniul public sau privat al comunei fără acordul scris al CL. Joi, la ora 11.30, domnul primar mi-a zis să fac proiect de hotărâre pentru accesul în comună al firmei ADX. Eu i-am făcut o adresă prin care i-am spus că, în calitate de secretar, îi acord tot sprijinul, dar trebuie să-mi aducă motivare în fapt și în drept, cu referate întocmite de compartimentele de specialitate”, susține Simona Vlad, secretarul Primăriei Săcălaz.

protest sacalaz1

Supărați că nu au primit un răspuns clar referitor la problema prospecțiunilor și a posibilelor exploatări, oamenii s-au îndreptat către primărie, pentru a discuta direct cu Ilie Todașcă. Acesta nu era însă în localitate. „Ca primar, sunt între ciocan și nicovală. Eu trebuie să respect legea (…) Consiliul local a dat o hotărâre că orice aprobarea de acces pe domeniul public, pe domeniul privat al comunei se face în urma unei cereri. Cei de la ADX au venit cu o solicitare să primească acces, din păcate joi nu s-a putut lua nicio hotărâre. Hai să vă spun pe cinstite, că și eu am cinci nepoței. Nu-mi convine ca, Doamne ferește, să ne trezim în viitor cu acele gaze de șist. (…) Îi cred pe oameni, sunt speriați, dar după cum știm în România nu prea sunt gaze de șist”, a declarat primarul. Acesta a recunoscut că a primit donații din partea ADX Energy, dar că acestea s-au făcut în baza unui cadrul legal. ADX a oferit mai multe camere video care au fost amplasate în școala de la Săcălaz, dar și șapte laptopuri care au fost distribuite la diverse persoane din primărie. Localnicii spun că valoarea donației depășește 53.000 de lei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

rusine a spus: (decembrie 18th, 2014 at 20:52 )

RUSINE! Salbaticii astia de la firma ADX cu gazele de sist aduc o atingere demnitatii noastre NATIONALE pentru ca de Sfintele Sarbatori fac acest circ ieftin! Ne aduc aminte de epoca ceausista cand de Sarbatorile Religioase erau tulburate linistea oamenilor! Doamne Dumnezeule vezi ce fac salbaticii astia avari (iubirea de arginti!)!

Nicolae a spus: (decembrie 20th, 2014 at 23:24 )

Spaima locuitorilor din Banat fata de prospectiunile seismice din zona este neintemeiata. Nici o firma concesionara a vreunui perimetru petrolier din Banat nu a declarat vreodata ca ar fi interesata de exploatarea gazului de sist. Singura care a recunoscut chiar de la inceput acest fapt este compania americana Chevron, care a concesionat doar perimetrele din jud. Vaslui si Constanta. Perimetrul din jud. Vaslui, ajuns cunoscut in toata Europa in urma revoltelor din com. Pungesti, a apartinut initial firmei Regal, proprietatea lui Frank Timis si a lui Ovidiu Tender (patronul SC Prospectiuni SA) si a fost prospectat initial intre 2003 – 2006. Pentru ca acele prospectiuni nu au identificat zone cu potential pentru formarea pungilor de petrol sau gaz, dreptul de exploatare a fost vandut in februarie 2011 companiei Chevron cu pretul de 25 milioane USD fara taxele aferente. Din informatiile aparute in presa din ultimul timp se pare ca nici gaze de sist nu exista acolo.
Lucrarile de prospectiune seismica preced toate celelalte lucrari de explorare, se desfasoara in acelasi mod indiferent ce anume se cauta (petrol, gaze naturale sau gaze de sist) si nu detecteaza ce anume se gaseste acolo. Ele fac doar o ecografie a subsolului, nu cu ultrasunete, ca in ecografia medicala, ci cu unde seismice – vibratii ale pamantului – de aceea se si numesc prospectiuni seismice. Pe imaginile ecografice (numite aici sectiuni sau profile seismice) se vad stratele din subsol, adancimile si formele acestora, fara a se putea observa ce anume contin. Din forma stratelor se deduc acele zone in care este posibil sa se acumuleze petrol sau gaze (numite „capcane de hidrocarburi”), dar si zonele unde nu sunt indeplinite conditiile necesare pentru aceasta.
Dupa prospectiunile seismice urmeaza lucrarile de explorare, cand se foreaza cate o sonda de mare adancime in fiecare capcana identificata anterior si abia atunci se vede daca acolo sunt sau nu hidrocarburi (petrol si/sau gaz). Daca se gasesc urmeaza exploatarea, se foreaza deci si alte sonde din care se vor extrage hidrocarburile. Daca nu se gasesc, inseamna ca respectivele capcane sunt sterile, iar zonele acelea sunt abandonate.
Lucrarile de prospectiuni seismice in Banat se desfasoara de multi ani, au inceput inca din anul 1950, cand s-a infiintat Intrepr. de Prospectiuni Geologice si Geofizice (IPGG) Bucuresti, aceea care a devenit dupa 1990 SC Prospectiuni SA si in anul 2000 a fost primita („cumparata”) de Ovidiu Tender. Aceasta este singura firma din Romania specializata in lucrari de prospectiuni seismice, in prezent este a 3-a ca marime din Europa si una dintre cele mai mari din lume. Metodele de lucru nu s-au schimbat foarte mult in cei 64 ani de existenta, undele seismice sunt generate tot prin explozii subterane in sonde de mica adancime (pana la 10 – 15 m), undele care ajung la suprafata dupa ce sunt reflectate de stratele din adancime (un fel de ecouri, de aceea este o metoda ecografica) sunt transformate in semnale electrice tot de traductoare de miscare numite geofoni, iar acestea sunt apoi inregistrate in statiile de inregistrare seismica. Evolutia a fost in privinta aparaturii folosite (statiile s-au dezvoltat foarte mult si acum lucreaza cu mai multe mii de canale, fata de 24 canale ca acum 40 – 50 ani) iar pentru generarea undelor seismice au aparut acele utilaje foarte complexe numite vibratoare seismice. Prin explozii in sonde se produc modificari ale structurii stratelor de mica adancime ce se pot manifesta prin accentuarea eroziunii solului prin alunecari de teren (acolo unde terenul este in panta) sau infestarea stratului freatic prin patrunderea in adancime (prin sonde si fisuri produse de explozii) a apelor meteorice care antreneaza si substante toxice rezultate din descompunerea deseurilor menajere, dejectiilor sau a cadavrelor de animale de la suprafata. Prin folosirea vibratoarelor insa, aceste probleme sunt eliminate, de aceea metoda generarii prin vibratii (vibroseis) este considerata drept cea mai moderna de la ora actuala din intreaga lume. Dar, deoarece vibratoarele sunt utilaje de mare greutate (au pana la 30 tone), lucrul cu acestea trebuie facut numai atunci cand solul este uscat si nu apare imprimarea in sol a amprentei rotilor sau aderenta solului pe anvelope, altfel pagubele produse culturilor agricole sunt importante, ca si distrugerea drumurilor fara o infrastructura solida, asa cum sunt drumurile de pamant.
In concluzie lucrarile de prospectiuni seismice nu sunt atat de catastrofale cum crede o mare parte din populatia tarii, dar necesita o mare responsabilitate din partea acelora care le executa, atat la nivelul firmelor, cat si al angajatilor.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Top