Printre zecile de mii de hectare pe care le pretinde aventurierul prinț Paul în România s-au aflat și un teren agricol și unul forestier din comuna Banloc. Din cele peste 1.300 de hectare solicitate, el a primit în instanță 50 de hectare, dar n-a ajuns nici în posesia lor. Litigiile sunt și acum pe rol.
Așa-zisul prinț Paul se numără printre oamenii momentului, fiind acum plasat în arest la domiciliu într-un dosar DNA privind retrocedări ilegale din județul Ilfov. În dosar se mai regăsesc nume foarte cunoscute, inclusiv din presă. Pe lângă revendicarea fermei Băneasa, Paul a pretins în mod ilegal retrocedare altor zeci de mii de hectare de terenuri agricole sau forestiere la nivelul întregii țări. Printre solicitările sale se numără și peste 1.300 de hectare în județul Timiș. Mai exact, în anul 2005, acesta a cerut 772 de hectare de teren agricol și 536 de hectare de teren forestier în comuna Banloc, unde exista un fost domeniu regal. Numai că Paul nu are niciun drept legal la fostele domenii regale, ci eventual la proprietățile personale ale strămoșilor săi.
Până în 2007 nu s-a întâmplat însă nimic, dar în acel an a început un proces care îi dă câștig de cauză Prințului Paul, dar numai 50 de hectare. Trebuie reamintit că e o perioadă în care președinte al României era cumătrul lui Paul, Traian Băsescu. „În anul 2007 a început un proces care obligă Comisia Locală și Județeană să soluționeze pe fond cererea de restituire depusă pe 28 noiembrie 2005 (n.r. – procesul s-a încheiat în 2008). În 2012 avocații au făcut o notificare către Comisia Județeană și Comisia Locală să pună în aplicare hotărârea de instanță. Ca urmare a acestei notificări, Comisia Locală propune Comisiei Județene validarea a 50 de hectare de teren agricol și 201 hectare de pădure. Tot în 2012, Comisia Județeană ia o hotărâre prin care validează cererea pentru cele 50 de hectare și amână discuția pentru terenul forestier pentru realizarea unor lucrări tehnice de suprapunere”, ne-a comentat Eugen Dogariu pe marginea acestei solicitări, cu o zi înainte de a fi schimbat din funcția de prefect.
Practic, din acest punct, Prințul Paul ar fi putut să primească 50 de hectare de teren agricol, însă Comisia Locală a decis să mai facă niște verificări. În urma acestora, Lambrino s-a ales cu… nimic. Cel puțin deocamdată! „Ca urmare a unor verificări făcute de către Comisia Locală, pe 3 decembrie 2015 este înaintată o adresă către Prefectură prin care se cere anularea hotărârii din 2012, ca urmare a faptului că cele 50 de hectare au fost validate și în județul Vaslui. Aceasta este situația. Deci el a fost validat, ca urmare a unui proces, cu 50 de hectare de teren agricol. Ca urmare a faptului că el a mai fost validat cu 50 de hectare și în Vaslui, tot în urma unei hotărâri de instanță, Comisia Locală a cerut anularea hotărârii inițiale. Teoretic, această cerere va intra în ședința următoare de fond funciar, iar Comisia Județeană va lua în discuție propunerea”, ne-a mai declarat Dogariu. Acesta a mai spus că în acte nu apare niciuna dintre persoanele care sunt în prezent cercetate de DNA: Remus Truică, Dan Andronic etc. „Cererea inițială este făcută de o casă de avocatură și mai departe nu apare niciunul dintre acele nume sau cel puțin nu în actele pe care le am eu”, a menționat Dogariu. Conform declarațiilor prefectului, lucrurile se pot încă schimba. Cererea făcută de Comisia Locală încă nu a fost validată, deci rămâne de văzut dacă Prințul Paul va primi cele 50 de hectare puse în discuție. Mai mult, când va fi publicată hotărârea, Lambrino poate să o conteste în instanță. „Hotărârea Comisia Județene, vom vedea care va fi, poate fi contestată în instanță. Teoretic, pe lege, ei nu au voie decât o anumită suprafață de teren după un singur moștenitor. (…) Deci asta e situația, el nu a luat în posesie nimic la Banloc. Din ce a cerut, conform cererii inițiale, în urma unui proces i s-au validat 50 de hectare, dar nu s-a pus în posesie nimic”, a completat Eugen Dogariu.
Comentarii prin facebook