Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii, este celebrat pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciu. Sfântul Ștefan este cel care îi ajută pe bolnavi și îi împacă pe cei care sunt certați de multă vreme. Aproape 460.000 români își sărbătoresc onomastica în această zi.
Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, condamnat la moarte în anul 33 de autorităţile iudaice. De neam ales, misiunea lui Ștefan a fost aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia și, datorită credinţei sale, Dumnezeu i-a dat puterea de a săvârşi minuni. El a stârnit astfel mânia autorităţilor iudaice, care l-au chemat la judecată, acuzându-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea. Ştefan şi-a prezentat argumentele, dar nu i-a convins pe judecători, care l-au condamnat la moarte prin lapidare. Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat și se presupune că trupul său a fost pus în mormântul unui alt creștin. Moaştele au fost descoperite în 415, atunci când un preot a avut o viziune.
Tradiția spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir, iar pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. În această zi, în biserici sunt pomeniți creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan. Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace. Conform Ministerului Afacerilor Interne, aproape 460.000 de români îşi serbează onomastica în a treia zi de Crăciun. Dintre barbate, 280.459 poartă numele Ştefan, 8.638 se numesc Fănel, 5.314 – botezaţi Fănică şi 555 – Fane. Cele mai multe femei poartă numele Ştefania, respectiv 92.210, alte 21.607 se numesc Ştefana, iar 8.869 au fost botezate Fănica.
Comentarii prin facebook