Dacă se vrea, se poate! Chiriașii ANL din blocurile „invizibile” și-ar putea cumpăra, în câteva săptămâni, apartamentele. Intabularea este aproape gata și totul depinde de votul consilierilor locali în, probabil, ultimul plen din acest mandat. Problema chiriei majorate nu se va putea rezolva însă decât prin instanță.
Cele 80 de apartamente din blocurile B8-B12, construite de ANL pe strada Ioachim Miloia, au fost date în folosință în 2009. Imobilele au fost ridicate fără autorizație de construire, iar chiriașii s-au mutat în apartamente fără utilități. Primăria a început foarte târziu demersurile pentru obținerea autorizațiilor, iar cele pentru intabulare au demarat abia la finele anului 2015. Nici vorbă ca apartamentele – practic inexistente în acte – să poată fi cumpărate, așa cum prevede legea, și, în plus, din 2014, au început să fie majorate chiriile, care au crescut de 12 ori. S-a ajuns astfel la 652 lei/lună, pentru un apartament cu două camere, de la 57 lei/lună inițial, respectiv 530 lei/lună, pentru o cameră, de la 42 lei/lună. În martie, chiriașii au protestat în stradă. „Am avut o discuție cu doi dintre reprezentanții chiriașilor. Am promis că în maximum trei luni se vor finaliza toate aceste demersuri birocratice și se va putea trece la vânzarea locuințelor”, spunea atunci primarul Nicolae Robu.
Acum, situația pare să se fi rezolvat. Au fost emise autorizațiile de construire care lipseau, iar primăria a reușit și să intabuleze blocurile, fiind în fază finală emiterea ultimelor acte. „Apartamentarea este făcută, mai este nevoie de o hotărâre de consiliu care să dea undă verde la vânzare. După ce se dă hotărârea de consiliu, ele se vor putea vinde. Dacă trecem hotărârea de consiliu, care trebuie să aibă 18 voturi, imediat dăm drumul la vânzare. Interesul nostru este să le vindem cât mai repede și același interes îl au și chiriașii. Nu are nimeni interes să tergiverseze lucrurile”, spune acum Robu. Practic, în viitorul plen, 18 consilieri locali trebuie să fie de acord cu vânzarea. Lucrurile nu sunt însă la fel de simple în cazul chiriilor majorate. „Aici nu s-a mai stabilit nimic, ai noștri spun că ei au făcut corect.Numai în instanță se poate rezolva, nu pot să oblig aparatul primăriei să facă nimic. Cuantumul chiriei nu se poate modifica”, a mai declarat edilul.
Comentarii prin facebook