Ideea de a scăpa de cozile interminabile și de discuțiile cu funcționarii publici, atunci când trebuie plătite taxele și impozitele, pare una foarte bună… în teorie. În practică, lucrurile nu stau chiar așa. Platforma online pentru astfel de plăți, www.ghiseul.ro, este greu de folosit și numai puțin peste 200 de primării din țară sunt înregistrate. Din Timiș sunt doar șase.
Ministrul pentru Consultarea Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, a discutat, marți, cu mai mulți primari din județul Timiș, iar unul dintre subiecte a fost cel al posibilități plății impozitelor și taxelor online, prin platforma www.ghiseul.ro. În teorie, serviciul este văzut cu ochi buni de contribuabili, dar prea puțin îl și folosesc. Unul dintre motive: prea puține primării sunt înregistrate. „Una dintre solicitările cetățenilor e legată de planta online, de posibilitatea de a achita online taxele și impozitele și amenzile rutiere. Am discutat cu primarii cu privire la posibilitatea de înrolare în platforma ghiseul.ro, o platformă în care s-au investit bani. Din păcate, în acest moment, doar 220 de unități teritoriale sunt înscrise în platformă, ceea ce este foarte puțin. Pentru acest lucru am primit explicații perfect valabile, de exemplu nu toate UAT-urile au baze de date riguros făcute, în format online, cu datele contribuabililor arondați. De asemenea, platforma ghiseul.ro, nefiind participantă trezoreria, cel puțin la nivelul comunelor, îi pune pe primari în situația de a-și crea cont la bancă”, a explicat ministrul Violeta Alexandru.
În Timiș există doar șase unități administrativ-teritoriale care sunt înregistrate pe platforma online, iar numărul contribuabililor care au și folosit-o este extrem de mic sau… inexistent. La Jimbolia doar 17 oameni au plătit online, la Lugoj – 151, iar la Sânnicolaul Mare doar 13 contribuabili au ales să plătească impozitele online. În cazul Timișoara, platforma a fost folosită de 1.183 de persoane. Primăriile Dudeștii Noi și Deta sunt și ele înregistrate în sistem, dar nimeni de aici nu a plătit așa vreo taxă sau vreun impozit. „Primăriile nu sunt reticente, dar se poate consulta pe ghiseul.ro și se poate vedea statistica. La Timișoara există de mult și abia vreo 1.000 de contribuabili au plătit online. Omul vrea să aibă opțiunea de a discuta cu funcționarul public despre ce are de plătit, de ce are atât de plătit, de ce sunt taxele respective. La Moșnița am instalat POS-ul și omul plătește cu cardul. Lumea nu are încredere în acest sistem”, a explicat primarul Ioan Sorincău, de la Moșnița Nouă.
Comentarii prin facebook