Apropierea campaniei electorale se răsfrânge asupra unor subiecte dintre cele mai neașteptate. Subiectul zilei: vechile trepte ale Catedralei Mitropolitane, pe care au murit tineri la Revoluție. Acestea au declanșat un război la distanță între primarul Nicolae Robu și candidatul la primărie Adrian Orza, în care s-a implicat, cu mantă, și rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Luni după-amiază, Universitatea de Vest a anunțat că treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, simbol al Revoluției din 1989, au fost recuperate de la Șag, dintr-o groapă cu moloz, și urmează să facă obiectul unui concurs de proiecte al Facultății de Arte și Design. „Vestea identificării acestor trepte, cu o valoare simbolică deosebită, m-a bucurat, dar și întristat. M-a întristat pentru că o parte a istoriei noastre a zăcut într-o groapă de moloz. Acum le putem pune în valoare prin colegii noștri de la Facultatea de Arte și Design”, spunea rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. A reacționat imediat consilierul local Adrian Orza, candidat independent la Primăria Timișoara, care, pe 30 martie, postase pe Facebook poze cu rămășițel treptelor, însoțite de textul „În timp ce unii pun machete prin Cetate, fărâmele de istorie adevărată zac aruncate la lada de gunoi a uitării. Priviți Treptele Catedralei noastre, udate cu sânge de timișorean în zilele Revoluției din 89! Stau aruncate la o margine de drum silvic, alături de alte mormane de moloz! (…) Solicit din nou administrației locale recuperarea acestor vestigii morale și de suflet si transformarea lor într-un monument comemorativ”.
După comunicatul rectorului Pirtea au apărut și controversele cum că respectivele rămășițe nu ar fi, în realitate, vechile trepte, iar Orza a postat din nou. „Mă văd nevoit să fac câteva precizări. Am vorbit personal cu Sfinția Sa Maica Stareță a Mănăstirii din Șag. Mi-a arătat ce mai are ea într-o curte, printre multe grămezi de materiale de construcții aruncate, pentru uzul intern (s-a folosit chiar material din treptele acestea la betonarea curții mănăstirii), necesar lucrărilor desfășurate de ei. Mai există și acolo o grămăjoară de resturi de trepte destul de fărâmițate. De la Catedrală. Admite și Domnia Sa că poate s-au aruncat la locul de unde le-am ridicat pe cele de ieri (luni – n.r.). A mai văzut resturi din ele și acolo și s-a convins că sunt aceleași trepte”, a scris actualul consilier independent.
Primarul Nicolae Robu, acuzat indirect că nu dorește să salveze vechile trepte ale Catedralei, a decis să rezolve dilema cu ajutorul… unui comunicat al Arhiepiscopiei Timișoarei. Conform acestuia, „treptele din mozaic turnat ale catedralei mitropolitane din Timișoara, ajunse într-o stare avansată de degradare, au fost înlocuite, în anul 2013, cu trepte masive din piatră naturală de andezit brut; din respect și din recunoștință față de jertfa eroilor martiri împușcați de forțele represive ale regimului comunist în decembrie 1989, vechile trepte, stropite cu sângele acestora, au fost dăruite asociațiilor de revoluționari din Timișoara și Asociației «Memorialul Revoluției» din orașul nostru, unde sunt păstrate și astăzi (…) întrucât cantitatea de trepte rezultată în urma lucrărilor de reabilitare a fost foarte mare, s-a hotărât să fie păstrate în grădina mănăstirii Timișeni Șag, și nu «la groapa de gunoi» (…) la începutul anului 2016, Centrul eparhial și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Timișoara au hotărât ca, din treptele păstrate în grădina mănăstirii Timișeni Șag, să fie ridicat în parcul catedralei un monument, spre cinstirea martirilor Revoluției din Timișoara”.
Începută în 2013, reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane a costat 400.000 de lei, Primăria Timișoara asigurând, la vremea respectivă, jumătate din sumă, după ce preoții s-au plâns că nu dispun de toți banii. Reprezentanții Mitropoliei Banatului au justificat lucrarea prin „solicitări din partea credincioșilor, nemulțumiți de aspectul treptelor distruse de intemperii”. Nu s-a ținut cont însă că pe scările catedralei, zece timișoreni au fost împușcați în 17 decembrie 1989, după ce ușile lăcașului de cult fuseseră ferecate pe interior. Sângele lor a rămas multă vreme pe trepte. (sursa foto: www.facebook.com/Adrian Orza)
Comentarii prin facebook