Peste 30.000 de vizitatori. Este „inventarul” celor care au trecut pragul expozițiilor de la a doua ediție a bienalei Art Encounters și este un adevărat record. Au fost cinci săptămâni pline, în locuri mai puțin obișnuite pentru un circuit cultural, cum ar fi Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, uzina de apă sau Halele Timco.
Art Encounters este deja un reper în lumea artei contemporane pe axa Istanbul – Viena. „Este evident că aici, în vestul României, a fost întemeiat un eveniment de artă, Art Encounters, care are potențialul de a deveni unul din cele mai relevante proiecte de acest fel din Europa Centrală”, notează publicația germană art Das Kunstmagazin. Art Encounters, care a avut în acest an tema „Viața ca mod de întrebuințare”, este cea mai ambițioasă manifestare dedicată artei contemporane organizată vreodată în România. Ea s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și a reunit peste 300 de lucrări realizate de 150 de artiști români și străini. Curatorii Diana Marincu și Ami Barak au pregătit mai multe expoziții ale unor artiști a căror medie de vârstă nu depășește 30 de ani în spații precum Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Halele Timco, Casa Isho și Muzeul de Artă din Arad. Acestea expoziții au fost completate de cele care au avut în prim-plan lucrări ale generațiilor deja consacrate, organizate la Muzeul de Artă și Cantina Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, curator Magda Radu.
O parte din spațiile în care s-a desfășurat Art Encounters au fost amenajate special pentru acest eveniment. Unii timișoreni au ajuns pentru prima dată la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, fost depou RATT, la Casa Isho, la uzina de apă din Urseni sau la fosta fabrica de țigări. Expoziții au avut loc și în Casa Artelor și Bastionul Maria Theresia, dar și la Calina Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza, Fundația Triade și Galeria Calpe. Art Encouners a inclus în programul său 8 lansări de carte, 6 performance-uri, 5 prezentări de artiști (Irina Botea Bucan, Michelle Lacombe, Boris Mitić, Dan Perjovschi, Pusha Petrov), 6 proiecții de film și 22 de evenimente colaterale. Programul educațional My Art Encounters a adus 5.100 copii din școli din Timișoara, dar și din Târgu-Mureș, Oradea, Baia Mare, care au participa la unul din cele 141 de tururi organizate pentru ei. Noutatea acestei ediții a fost programul de introducere în arta contemporană pentru adulți. Au fost 27 de tururi ghidate, 5 episoade de introducere în arta contemporană cu peste 200 de participanți, dar și un curs de jurnalism aplicat în arta contemporană pentru tineri jurnaliști și un program educațional pentru familii. Art Encounters 2017 s-a terminat, însă pregătirile pentru Art Encounters 2019 încep în câteva zile.
Comentarii prin facebook