Primarul Nicolae Robu vrea să se implice mai mult în proiectul „Timișoara – Capitală Culturală Europeană” și vrea să-i implice mai mult și pe timișoreni. Sau cel puțin acvest lucru îl susține primarul într-o postarea de pe Facebook, unde promite „dezvăluirea” unor lucruri cunoscute deja.
În urmă cu mai puțin de două săptămâni, primarul Nicolae Robu a atacat-o în termeni foarte duri pe Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE). El a spus atunci că asociația a devenit una închisă nu doar timișorenilor, dar și pentru mulți oameni de cultură din oraș care ar dori să sprijine proiectul dar nu sunt lăsați. Ca atare, Robu a anunțat că va înființa în primărie o altă structură care să se ocupe de acest proiect. Structura în cauză va fi coordonată de nimeni alta decât celebra Sandra Greblă, zisă și „Primărița”, cunoscută pentru vasta sa expertiză culturală. Până atunci însă, Robu a anunțat că vrea să se întâlnească mai des cu oamenii din cultură, dar și cu simplii timișoreni, pentru a le prezenta proiectul.
“Având în vedere că proiectul ”Timișoara –Capitală Europeană a Culturii în 2021” a fost gândit ca un proiect al comunității noastre timișorene – și așa trebuie să rămână și garantez eu că va și rămâne așa! –, în spiritul transparenței promovate de subsemnatul cu consecvență, am decis ca în perioada imediat următoare: 1. Să organizez, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, o întâlnire deschisă cu personalitățile culturale ale orașului, care doresc să se informeze asupra proiectului ca și conținut și stadiu, respectiv să facă observații și să vină cu sugestii, cu idei de mai bine. 2. Să organizez, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, o întâlnire deschisă cu cetățeni pur și simplu, care doresc să se informeze asupra proiectului ca și conținut și stadiu, respectiv să facă observații și să vină cu sugestii, cu idei de mai bine 3. Să fac cunoscute veniturile Asociației Timișoara Capitală Culturală, altfel spus contribuțiile financiare ale tuturor structurilor și persoanelor care au sprijinit financiar proiectul din 2013 până în 31.12.2017. 4. Să fac cunoscute cheltuielile, pe capitole, făcute de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană din 2013 până în present. 5. Să fac cunoscut eu însumi –dincolo de comunicarea pe care o face Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană- ce și-a propus Asociația, ca evenimente culturale, respectiv acțiuni diverse adiacente, pentru anul 2018 6. Să fac cunoscut ce evenimente culturale, respectiv acțiuni diverse adiacente și-a propus Primăria Timișoara, pentru anul 2018 (…) 7. Să fac cunoscut ce evenimente culturale, respectiv acțiuni diverse adiacente și-a propus Primăria Timișoara în diverse parteneriate cu municipii, orașe și comune din județ și din împrejurimi, din țară și străinătate, pentru anul 2018, pentru consolidarea, manifestarea vizibilă și dezvoltarea dimensiunii culturale a orașului, în contextul titlului de viitoare capitală culturală europeană, dincolo de obligațiile asumate prin proiectul de candidatură declarat câștigător 8. Să fac cunoscut ce evenimente culturale, respectiv acțiuni diverse adiacente și-au propus, cu știrea Primăriei, diverși alți actanți culturali din oraș, pentru anul 2018, dincolo de obligațiile asumate prin proiectul de candidatură declarat câștigător 9. Să fac cunoscut ce obiective infrastructurale sunt asumate prin proiectul de candidatură declarat câștigător, sursele de finanțare și stadiul lor 10. Să fac cunoscut ce obiective infrastructurale, de modernizare, înfrumusețare și mai bună funcționalizare a orașului sunt asumate de Primăria Timișoara în afara obligațiilor cuprinse în proiectul de candidatură declarat câștigător, sursele de finanțare și stadiul lor”, a anunțat Robu. În final, el spune că o invită la aceste întâlniri și pe Simona Neumann. De remarcat că multe dintre punctele anunțate de Robu sunt publice, ele fiind făcute cunsocute de către ATCCE.
Comentarii prin facebook