Celebrul sistem de management al traficului care a împânzit Timișoara cu semafoare face pui la… Slobozia. Primăria din orașul ialomițean e dispusă să plătească peste 25.000 de euro să vadă dacă rentează să facă așa ceva și acolo.
Primăria Slobozia vrea bani de la UE pentru un sistem de management și monitorizare a traficului auto în oraș. Estimările de cost se ridică la 10 milioane de lei, proiectul fiind calculat după cel de la Timișoara, oraș a cărui populație este de șase ori mai mare. Prima fază a proiectului, denumit „Sistem inteligent de trafic management și monitorizare bazat pe soluții inovative”, este un studiu de fezabilitate care va costa cel mult 199.999,6 lei, cu tot cu TVA. Licitația a fost începută deja și ofertele sunt așteptate până pe 19 martie. Implementarea sistemului de management și monitorizare a traficului va permite creșterea vitezei de circulație a vehiculelor, fluidizarea traficului auto pe principalele artere ale orașului, scăderea numărului de accidente rutiere și a consumului de carburanți, precum și reducerea a poluării mediului și a poluării fonice, se arată în caietul de sarcini al licitației, citat de profit.ro. Primăria Slobozia a făcut, anul trecut, un studiu de trafic. Timp de trei luni au fost monitorizate căile de circulație, zonele de parcare și principalele intersecții. Planul de Mobilitate Urbană al orașului ialomițean prevede accesarea a 20 de milioane de euro bani euroepne pentru reabilitarea căilor rutiere, modernizarea transportului public și crearea unui sistem inteligent de trafic management și monitorizare bazat pe soluții inovative. Documentul vine cu scenarii comparative pentru punctele nevralgice și soluții de fluidizare a traficului în punctele de congestie prin semaforizare sau sensuri giratorii fezabile.
Timișoara are, de mai bine de un an, un sistem de management al traficului, realizat de asocierea Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA, la un preț de 23,8 milioane de lei, cu tot cu TVA. Proiectul este realizat pe fonduri europene. Au fost semaforizate 44 de noi intersecții, au fost modernizate semaforizările în alte 90 de intersecții, au fost montate 13 radare de informare, dar și 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, precum și mai multe panouri informative În total, în 134 intersecții au fost montate 230 de camere video. Șoferii se plâng însă că semafoarele montate la fiecare colț de stradă le fac viața grea în trafic. Există, pe unele artere, așa-numită undă verde, însă lucrurile se vor schimba în bine din această primăvară. Sistemul de management al traficului va intra în grija SDM, pentru că până acum el a fost întreținute de specialiști agreați de Swarco. „Abia am așteptat să intre sub controlul nostru mentenanța acestui sistem, ca să putem promova politica pe care o vrem noi și pentru care noi răspundem. Nu este normal ca unii să facă ceva, iar alții să răspundă. Eu vreau undă verde pe cât mai multe străzi, v-am spus că specialiștii care se ocupau până acum erau adepții controlului adaptiv, control care, chiar dacă aduce un plus de eficiență, nu unul major, aduce disconfort pentru cetățean. Or, noi trebuie să-i dăm utilizatorului un confort psihic, când e la volan el trebuie să fie mulțumit că, după ce a trecut de un semafor, trece de un întreg lanț. Estimez că din aprilie va fi mult mai bine”, declara, în decembrie 2017, primarul Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook