Concursuri pe post organizate, apoi anulate din proprie inițiativă, detașări pe perioade nelimitate, interimari veșnic pe funcții, concursuri anulate de ANFP etc. Toate acestea se petrec în Primăria Timișoara, cu largul concurs al șefei de la Personal, Rodica Aurelian, și sub înaltul patronaj al primarului Nicolae Robu. Culmea, și Aurelian ocupă postul ilegal, sau cel puțin așa se suține într-o decizie definitivă a Justiție, nebăgată în seamă însă la nivelul instituției. Asta poate și fiindcă Primăria Timișoara s-a transformat de ceva timp într-un SRL patronat de Robu și cei din jurul său. Cel puțin din punct de vedere al legislației muncii.
Se știe, de exemplu, că șoferul personal al primarului, Vasile Paraschiv, este retribuit ca șef Serviciu Transporturi la Poliția Locală, cu aproape 100 de milioane de lei vechi (brut), la care se adaugă unele sporuri. El face însă muncă de șofer, și nu orice fel de șofer, ci din acela „fast and furious”, care trece pe roșu, depășește pe linii de tramvai, o mai ia și pe sens interzis etc. Se pune atunci întrebarea: Poliția Locală are nevoie de șef la Serviciu Transporturi? Dacă da, de ce titularul a fost detașat? Dacă nu, de ce s-a înființat acest post? Altfel, în întreaga lume, poți să fii inginer aerospațial, dacă faci muncă de șofer de taxi, iei salariu de șofer de taxi.
Cazul lui Vasile Paraschiv nu este singular. Mai puțin știut, chiar în biroul celebrei Sanda Greblă lucrează o anume Viorica Todireanu, angajată la Poliția Locală, dar cu birou în primărie. Chiar și Sanda Greblă este angajată ca referent la Direcția Tehnică, dar ocupă postul de consilier al primarului. Răutăcioșii spun însă că face muncă de primar, de unde și porecla de „Primărița”. Aceeași întrebare: exista nevoie de acel referent al Direcția Tehnică?
Culmea, și funcția de secretar al Primăriei, omul care se ocupă de legalitatea tuturor actelor din instituție, este pusă sub semnul întrebării. Postul este ocupat de doi ani cu titlu de interimat/delegație de Simona Drăgoi. Legea spune că un post de acest gen (funcție unică de conducere) poate fi ocupată ca interimar sau detașare doar șase luni. E adevărat, după șase luni, poate fi din nou repusă în funcție ca interimar. Numai că asta înseamnă că toate actele semnate într-un an din cei doi, sunt puse sub semnul nulității. Cel puțin aceasta este interpretarea unor juriști.
Iar șirul acestor posibile ilegalități poate continua cu concursuri cel puțin suspecte și alte multe anomalii. Multe dintre ele, doar ca apropiați ai primarului să ajungă în anumite funcții. Cum este cazul lui Florin Răvășilă, pe care Robu vrea să-l pună șef la Direcția Patrimoniu. Fost angajat al Elenei Udrea și al lui Alin Popoviciu, în mod cert Răvășilă trebuie să aibă expertiză în domeniul imobiliar. Există însă și celaltă față a monedei. Dacă nu intri în grațiile „patronului” și ale celor din jurul lui, poți fi imediat dat la o parte. Cu interpretări ale legii, tot în maniera Aurelian. Și poate să confirme acest lucru Lucian Vărșăndan, fost director al Teatrului German.
Și poate nu întâmplător, responsabila cu întreaga bulibășeală, Rodica Aurelian, este o doamnă cu apartament în Tenerife și Lexus în garaj. Și al cărei fiu este pe lista beneficiarilor de teren gratuit de casă de la primărie. Alături de Sanda Greblă. Aurelian este ținută în post de primarul Nicolae Robu, cu toate că există o sentință definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Timișoara, care arată că a ocupat funcția ilegal, neavând studiile necesare. Dar mai contează asta în Primăria SRL? Ar trebui să conteze, în schimb, pentru ITM, dar și alte instituții ale statului (Prefectura, de exemplu) care au datoria să readucă primăria lui Robu la statutul de instituție cu caracter public.
Comentarii prin facebook