Timisoara, first: cinci ore cu scantei, despre Capitala Culturala a Europei. Schimbarea incepe din aprilie / FOTO

Discuția cu „actanții culturali” convocată luni după-amiază de primarul Nicolae Robu a durat aproape cinci ore și a fost cu scântei și cuvinte grele. Sunt orgolii mari în Capitala Culturală Europeană 2021 și, dacă nu se va trece peste ele, rezultatul nu are cum să fie unul onorabil. Sunt multe de rezolvat, iar schimbarea ar trebui să înceapă din aprilie.

Câteva zeci de timișoreni implicați în fenomenul cultural au răspuns, luni seară, invitației primarului Nicolae Robu la o discuție pe tema Capitalei Culturale Europene 2021 și a asociației care gestionează proiectul. Au fost directori de instituții, dar și oameni care de o viață sunt implicați în diversele forme ale culturii. Având în vedere discuțiile iscate în spațiul public în ultimele săptămâni, pe tema Asociației Timișoara Capitala Culturală Europeană 2021 și a directorilor executiv, Simona Neumann, respectiv artistic, Chris Torch, era clar pentru toată lumea că nu are să fie doar o „șuetă” de la ceaiul de la ora 5. Și n-a fost! S-a lăsat cu vorbe grele și multe acuze, iar concluziile au fost că ideea unui spectacol de circ contemporan prezentat în premieră la Timișoara n-a fost cea mai fericită și că trebuie îmbunătățită comunicarea.

Tirul a fost deschis de Vasile Popovici, universitar timișorean, fost ambsasador al României în Portugalia și Maroc. Tema: angajarea directorului artistic și „Boardul ATCCE e format, dacă rețin bine, din 11 persoane. În momentul de față sunt vreo 6-7. Dintre oamenii care au venit, dacă vă surprinde cumva, Victor Neumann. Prin urmare, doamna Neumann decide și domnul Neumann o controlează. Asta este absolut inadmisibil. Pe urmă, în acest dosar de candidatură, asupra căruia doamna Neumann trebuie să fie cu ochii ca pe butelie, pentru că ăla guvernează și potrivit ăluia, la o adică, răspunde în fața finanțatorilor. Dacă vreți să știți, doamna Neumann, și penal. În acel dosar de candidatură se spune următorul lucru: la pagina 90, capitolul 6B, directorul artistic, și mă leg de directorul artistic, ceea ce vom consuma noi timp de 5 ani este decis de directorul artistic (…) Directorul artistic, numitul Chris Torch, n-a trecut nicio procedură. A fost numit din capul doamnei Simona Neumann (…) Singurul eveniment care s-a derulat a fost un spectacol de circ, care n-a fost un spectacol de circ, ci a fost un spectacol de performance. Deci un spectacol cu mesaj. Mesajul s-a adresat în limba engleză copiilor de 3, 4, 5, 6, 7 ani, deși pe internet am citit că acest spectacol, prin mesajul lui, nu poate fi perceput sub 11 ani. Trecem peste asta. În engleză, netradus. Acest spectacol a costat 110.000 de euro Acel spectacol a fost în mare parte cu bilete vândute. Timișorenii și-au cumpărat biletele și au plătit și 110.000 de euro. Mulțumim, domnule Chris Torch, desemnat fără apel internațional!(…) Este absolut inacceptabil ca noi să fim niște locuitori din Bantustan, incapabili să ne promovăm singuri cultura și s-o facem să intre în dialog cu Europa. Să fie foarte clar că asta nu poate continua așa și, domnul primar Nicolae Robu, este foarte periculos (…) Cum puteți să dați bani pentru bugetul de funcționare al asociației și pentru programele culturale, fără ca asociația să vină în fața dumneavoastră? Eu am lucrat în administrație 17 ani, dar nu concep așa ceva. Primăria Timișoara finanțează un program care nu există”, a spus Popovici. Între acesta și Simona Neumann au avut loc, de-a lungul celor aproape cinci ore, mai multe schimburi de replici, care au inclus și formulări de genul „aveți o varză în cap”.

Regizorul Florin Iepan crede că proiectul trebuie „resetat”, neapărat cu oameni ai locului. Asta, ca să nu „migreze” oameni care să vrea numai banii Timișoarei. „Noi trebuie să resetăm acest proiect. Dacă nu vom găsi formula prin care să resetăm acest proiect, el va păstra marca anului 2017, adică va fi total inconsistent. Vom fi antrenați într-un spectacol steril, în care se prezintă cifre, rostim aceleași lozinci, statistici, facem studii, dar în mod real, la firul ierbii nu se întâmplă nimic. Vă spun din perspectiva unui om care operează la nivel european de ani de zile (…) Vă fac o sugestie, doamna Neumann, înainte de a căuta experți în afara orașului, uitați-vă ce are acest oraș… Cred că sunt personalități suficiente în Timișoara, cu anvergură europeană, și încercați să fiți un pic mai reținută în a deveni supapa prin care diverse asociații, și domnul primar știe, și diverse personalități, aflând că Timișoara are bani pentru capitală culturală, vin să ceară bani. Deja există acest fenomen, văd dinspre București și nu numai, migrează trupe întregi de operatori culturali care vin după banii noștri. L-aș parafraza pe Donald Trump, doamna Neumann, Timișoara first! Dacă nu găsiți, cum să vă zic, «marfă» pe plan local, în acele condiții puteți să vă adresați Bucureștiului sau oricărui loc”, a spus Iepan. Acesta a cerut demisia, poate chiar pe loc, a Comitetului Director al ATCCE.

Omul de afaceri Ovidiu Șandor, sub a cărui aripă funcționează Fundația Art Encounters, a spus, la rândul lui, că Timișoara are un proiect foarte bun de capitală europeană a culturii, dar este nevoie de mai multă atenție în respectarea dosarului de candidatură. „Această întâlnire este dovada că Timișoara știe să discute, chiar dacă lucrurile sunt un pic încălzite, poate exagerate și de o parte, și de alta. Cred că e datoria civică a tuturor celor de aici să spunem dacă lucrurile nu merg chiar cu viteza și în direcția în care credem că ar trebui. Cred că este grozav că avem un bidbook (dosar de candidatură – n.r) care este foarte bun. Stă în picioare ca și structuri, ca și concept, ca și metode, ca și planificare în timp. Întrebarea este cum punem în operă acel bidbook. Dacă acest proiect este un film, bidbook-ul este scenariul. Noi acum trebuie să-l transformăm într-u film, cu un producător executiv, Simona Neumann, cu un regizor, cu actori, cu scenografi, cu toate componentele necesare. Prima mea îngrijorare este legat de ce am văzut până acum legat de programul artistic (…) Juriul a fost interesat de conceptul luminii din program, mai puțin vizibil acum. În ce am văzut anul trecut, lumina a lipsit. De aceea cred că alegerea circului a fost neinspirată din mai multe puncte de vedere. N-are nimeni nimic cu circul ca mod de activitate culturală, dar cred că trebuia să începem cu un proiect legat de lumină”, a explicat Șandor. El a reclamat și lipsa de comunicare între ATCCE și actorii culturali. „Cred că ar trebui îmbunătățită comunicarea cu cei implicați. Dacă ar fi existat mai multă comunicare, poate unele din nelămuririle de aici n-ar mai existat la nivelul acesta. De fapt, recomandarea CE este că trebuie făcută rapid o strategie de comunicare cu membrii asociației, cu orașul. La comunicare am stat slab. N-am fost vizibili ca oraș și ca proiect în afară, cetățenii nu știu ce așteptări să aibă, iar operatorii culturali, cu toate bunele intenții, sunt debusolați”, a completat omul de afaceri.

Primarul Nicolae Robu, care de multe ori a trebuit să intervină pentru calmarea spiritelor, crede că întâlnirea a fost una bună. „Au fost și scăpări în ceea ce privește comunicarea cu oamenii exponențiali din cultura timișoreană, cu actanții culturali și cu simplii cetățeni, care trebuie să fie informaț asupra proiectului, pentru că, în definitiv, am vorbit mereu despre un proiect al comunității (…) Trebuie să înțelegem că trebuie să creăm cadrul de implicare a mult mai multor persoane în acest proiect (…) Nu trăim vremuri ale unanimității, diversitatea e naturală și benefică, nu se întâmplă nicio tragedie dacă procedăm cu deschidere și cu transparență. O sa înțeleagă fiecare că e loc și în acest proiect pentru foarte multă lume, dar nu pentru toată lumea. Important este să procedăm obiectiv, după criterii, nicidecum discreționar (…) A fost nevoie de o reașezare a lucrurilor, a gândurilor, de cristalizarea unui plan de acțiune și nu putem vorbi despre nimic critic în momentul de față, ci doar despre faptul că trebuie să ne mobilizam foarte bine pentru a nu ajunge în situații critice. Nu e prea târziu pentru nimic, dar nici nu avem la dispoziție timp de risipit”, a spus edilul. Acesta a declarat și că nu se pune problema înlocuirii Simonei Neumann la conducerea ATCCE.

„A fost o întâlnire foarte bună, ca de fiecare dată când oamenii vorbesc liber, chiar dacă uneori răspund la păreri nedocumentați sau în necunoștință de cauză. Au fost și păreri foarte bine documentate și cu argumente, din acest gen de discuții se pot naște idei bune. Din punctul meu de vedere a fost o întâlnire foarte bună, mai puțin părțile în care s-au adus atingeri la demnitatea umană. Într-un fel, m-am bucurat ăs aud din gura altor persoane foarte multe lucruri, pentru că ele există, sunt în planificarea noastră. Ceea ce trebuie să se înțeleagă este că nu se pot face toate lucrurile în primul an”, a spus, la rândul ei, Simona Neumann. Ea a admis și faptul că asociația pe care o conduce trebuie să treacă printr-un proces de reformă. „Nu s-au făcut unele reforme anul trecut, noi am spus lucrul acesta în cadrul acelei evaluări și am prezentat un calendar cu privire la când vom face reformele respective. Nu a avut nimeni ce să ne reproșeze (…) Per ansamblu,a fost o discuțiie foarte bună (…) cu atat mai mult cu cât a fost o întâlnire cu sectorul cultural. Mă aștept ca pe viitor să nu existe exprimări care aduc atingeri la demnitatea personală a unui om. Libertatea de expresie și de opinie sunt garantate într-o democrație atâta timp cât ele nu aduc atingere demnității umane a altcuiva”, conchide directorul ATCCE.

Pe 13 februarie, de la ora 17, în Aula Magna a Universității de Vest, va fi prezentat programul artistic al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru anul 2018. Se anunță, din nou, o dezbatere, după cum spune primarul Nicolae Robu. Și un alt lucru este cert: din aprilie, ATCCE va avea un nou consiliu director.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Oul a spus: (februarie 6th, 2018 at 14:15 )

primar de 2 lei. Sau cum ar zice Guvy : un smeclau !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

LightsOn_GAIA_300x250
LightsOn_GAIA_728x90

Sport vezi arhiva Sport

Nume surpriză pe banca Politehnicii. Nu a mai antrenat în Banat

Marți, Politehnica Timișoara îl va anunța pe noul antrenor, după ce Dan Alexa s-a despărțit oficial de club zilele trecute. Conform surselor deBanat.ro, tehnicianul care va fi prezentat nu a mai avut treaba cu pregătirea grupărilor din zonă. Este vorba despre Dorin Toma un fotbalist de legendă al CFR Cluj, prezent în lotul acestei echipe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nume surpriză pe banca Politehnicii. Nu a mai antrenat în Banat
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

evaluare

Mâine încep probele de la Evaluarea Națională

Peste 130.000 de absolvenţi de școală generală susțin, săptămâna aceasta, Evaluarea Naţională, tot în condiţii de pandemie, ca anul trecut. Nu se mai face triaj epidemiologic și nici nu se mai măsoară temperatura la intrarea în școală, dar trebuie respectate circuitele de deplasare, distanțarea și purtarea măștii de protecție. Elevilor li se alocă un timp...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mâine încep probele de la Evaluarea Națională
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara rămâne locul trei pe țară la numărul de angajați în IT&C. Orașul a pierdut constant teren în fața Clujului

Timișoara este al treilea centru din țară ca număr de angajați care lucrează în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Bucureștiul numără jumătate din totalul celor care activează în domeniu, fiind urmat de Cluj. Clujul continuă să rămână peste Timiș în ceea ce privește numărul de persoane care sunt angajate în domeniul IT&C, arată datele culese...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara rămâne locul trei pe țară la numărul de angajați în IT&C. Orașul a pierdut constant teren în fața Clujului

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

De la ultima raportare, la nivel naţional 26 persoane au fost infectate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 4.088   de teste RT-PCR şi de 5.341 teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 158 pacienţi. Până astăzi, 21 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.282 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 26 de persoane confirmate şi patru decese, în ultimele 24 de ore
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, o singură persoană a fost confirmată cu Sars-Cov-2, fiind efectuate doar 222 de teste, din care 72 de teste rapide. Rata de infectare în Timiş este 0,07, la fel ca în ziua precedentă. În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Timiş, a fost confirmată o persoană...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un singur caz de Sars-Cov-2, în Timiş, în ultimele 24 de ore. În spitale mai sunt internate 25 de persoane cu coronavirus, dintre care 18 la ATI
Astăzi, 21 iunie, în jurul orei 10:30, pe terenul II din complexul ”Electrica” a început primul antrenament al Ripensiei, din perioada pre-competițională. Cu echipa timişoreană se pregăteşte şi Gariel Torje, care acum nu are contract.  Sub comanda lui Cosmin Petruescu, lotul cu care se demarează această perioadă se prezintă în felul următor: Octavian Mosoarcă (20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reunire la Ripensia. Neagu și Tudorache nu vor mai juca în roșu și galben. Gabi Torje se antrenează cu echipa
Peste 130.000 de absolvenţi de școală generală susțin, săptămâna aceasta, Evaluarea Naţională, tot în condiţii de pandemie, ca anul trecut. Nu se mai face triaj epidemiologic și nici nu se mai măsoară temperatura la intrarea în școală, dar trebuie respectate circuitele de deplasare, distanțarea și purtarea măștii de protecție. Elevilor li se alocă un timp...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mâine încep probele de la Evaluarea Națională
Timișoara este al treilea centru din țară ca număr de angajați care lucrează în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Bucureștiul numără jumătate din totalul celor care activează în domeniu, fiind urmat de Cluj. Clujul continuă să rămână peste Timiș în ceea ce privește numărul de persoane care sunt angajate în domeniul IT&C, arată datele culese...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara rămâne locul trei pe țară la numărul de angajați în IT&C. Orașul a pierdut constant teren în fața Clujului
Top