Timisoara, first: cinci ore cu scantei, despre Capitala Culturala a Europei. Schimbarea incepe din aprilie / FOTO

Discuția cu „actanții culturali” convocată luni după-amiază de primarul Nicolae Robu a durat aproape cinci ore și a fost cu scântei și cuvinte grele. Sunt orgolii mari în Capitala Culturală Europeană 2021 și, dacă nu se va trece peste ele, rezultatul nu are cum să fie unul onorabil. Sunt multe de rezolvat, iar schimbarea ar trebui să înceapă din aprilie.

Câteva zeci de timișoreni implicați în fenomenul cultural au răspuns, luni seară, invitației primarului Nicolae Robu la o discuție pe tema Capitalei Culturale Europene 2021 și a asociației care gestionează proiectul. Au fost directori de instituții, dar și oameni care de o viață sunt implicați în diversele forme ale culturii. Având în vedere discuțiile iscate în spațiul public în ultimele săptămâni, pe tema Asociației Timișoara Capitala Culturală Europeană 2021 și a directorilor executiv, Simona Neumann, respectiv artistic, Chris Torch, era clar pentru toată lumea că nu are să fie doar o „șuetă” de la ceaiul de la ora 5. Și n-a fost! S-a lăsat cu vorbe grele și multe acuze, iar concluziile au fost că ideea unui spectacol de circ contemporan prezentat în premieră la Timișoara n-a fost cea mai fericită și că trebuie îmbunătățită comunicarea.

Tirul a fost deschis de Vasile Popovici, universitar timișorean, fost ambsasador al României în Portugalia și Maroc. Tema: angajarea directorului artistic și „Boardul ATCCE e format, dacă rețin bine, din 11 persoane. În momentul de față sunt vreo 6-7. Dintre oamenii care au venit, dacă vă surprinde cumva, Victor Neumann. Prin urmare, doamna Neumann decide și domnul Neumann o controlează. Asta este absolut inadmisibil. Pe urmă, în acest dosar de candidatură, asupra căruia doamna Neumann trebuie să fie cu ochii ca pe butelie, pentru că ăla guvernează și potrivit ăluia, la o adică, răspunde în fața finanțatorilor. Dacă vreți să știți, doamna Neumann, și penal. În acel dosar de candidatură se spune următorul lucru: la pagina 90, capitolul 6B, directorul artistic, și mă leg de directorul artistic, ceea ce vom consuma noi timp de 5 ani este decis de directorul artistic (…) Directorul artistic, numitul Chris Torch, n-a trecut nicio procedură. A fost numit din capul doamnei Simona Neumann (…) Singurul eveniment care s-a derulat a fost un spectacol de circ, care n-a fost un spectacol de circ, ci a fost un spectacol de performance. Deci un spectacol cu mesaj. Mesajul s-a adresat în limba engleză copiilor de 3, 4, 5, 6, 7 ani, deși pe internet am citit că acest spectacol, prin mesajul lui, nu poate fi perceput sub 11 ani. Trecem peste asta. În engleză, netradus. Acest spectacol a costat 110.000 de euro Acel spectacol a fost în mare parte cu bilete vândute. Timișorenii și-au cumpărat biletele și au plătit și 110.000 de euro. Mulțumim, domnule Chris Torch, desemnat fără apel internațional!(…) Este absolut inacceptabil ca noi să fim niște locuitori din Bantustan, incapabili să ne promovăm singuri cultura și s-o facem să intre în dialog cu Europa. Să fie foarte clar că asta nu poate continua așa și, domnul primar Nicolae Robu, este foarte periculos (…) Cum puteți să dați bani pentru bugetul de funcționare al asociației și pentru programele culturale, fără ca asociația să vină în fața dumneavoastră? Eu am lucrat în administrație 17 ani, dar nu concep așa ceva. Primăria Timișoara finanțează un program care nu există”, a spus Popovici. Între acesta și Simona Neumann au avut loc, de-a lungul celor aproape cinci ore, mai multe schimburi de replici, care au inclus și formulări de genul „aveți o varză în cap”.

Regizorul Florin Iepan crede că proiectul trebuie „resetat”, neapărat cu oameni ai locului. Asta, ca să nu „migreze” oameni care să vrea numai banii Timișoarei. „Noi trebuie să resetăm acest proiect. Dacă nu vom găsi formula prin care să resetăm acest proiect, el va păstra marca anului 2017, adică va fi total inconsistent. Vom fi antrenați într-un spectacol steril, în care se prezintă cifre, rostim aceleași lozinci, statistici, facem studii, dar în mod real, la firul ierbii nu se întâmplă nimic. Vă spun din perspectiva unui om care operează la nivel european de ani de zile (…) Vă fac o sugestie, doamna Neumann, înainte de a căuta experți în afara orașului, uitați-vă ce are acest oraș… Cred că sunt personalități suficiente în Timișoara, cu anvergură europeană, și încercați să fiți un pic mai reținută în a deveni supapa prin care diverse asociații, și domnul primar știe, și diverse personalități, aflând că Timișoara are bani pentru capitală culturală, vin să ceară bani. Deja există acest fenomen, văd dinspre București și nu numai, migrează trupe întregi de operatori culturali care vin după banii noștri. L-aș parafraza pe Donald Trump, doamna Neumann, Timișoara first! Dacă nu găsiți, cum să vă zic, «marfă» pe plan local, în acele condiții puteți să vă adresați Bucureștiului sau oricărui loc”, a spus Iepan. Acesta a cerut demisia, poate chiar pe loc, a Comitetului Director al ATCCE.

Omul de afaceri Ovidiu Șandor, sub a cărui aripă funcționează Fundația Art Encounters, a spus, la rândul lui, că Timișoara are un proiect foarte bun de capitală europeană a culturii, dar este nevoie de mai multă atenție în respectarea dosarului de candidatură. „Această întâlnire este dovada că Timișoara știe să discute, chiar dacă lucrurile sunt un pic încălzite, poate exagerate și de o parte, și de alta. Cred că e datoria civică a tuturor celor de aici să spunem dacă lucrurile nu merg chiar cu viteza și în direcția în care credem că ar trebui. Cred că este grozav că avem un bidbook (dosar de candidatură – n.r) care este foarte bun. Stă în picioare ca și structuri, ca și concept, ca și metode, ca și planificare în timp. Întrebarea este cum punem în operă acel bidbook. Dacă acest proiect este un film, bidbook-ul este scenariul. Noi acum trebuie să-l transformăm într-u film, cu un producător executiv, Simona Neumann, cu un regizor, cu actori, cu scenografi, cu toate componentele necesare. Prima mea îngrijorare este legat de ce am văzut până acum legat de programul artistic (…) Juriul a fost interesat de conceptul luminii din program, mai puțin vizibil acum. În ce am văzut anul trecut, lumina a lipsit. De aceea cred că alegerea circului a fost neinspirată din mai multe puncte de vedere. N-are nimeni nimic cu circul ca mod de activitate culturală, dar cred că trebuia să începem cu un proiect legat de lumină”, a explicat Șandor. El a reclamat și lipsa de comunicare între ATCCE și actorii culturali. „Cred că ar trebui îmbunătățită comunicarea cu cei implicați. Dacă ar fi existat mai multă comunicare, poate unele din nelămuririle de aici n-ar mai existat la nivelul acesta. De fapt, recomandarea CE este că trebuie făcută rapid o strategie de comunicare cu membrii asociației, cu orașul. La comunicare am stat slab. N-am fost vizibili ca oraș și ca proiect în afară, cetățenii nu știu ce așteptări să aibă, iar operatorii culturali, cu toate bunele intenții, sunt debusolați”, a completat omul de afaceri.

Primarul Nicolae Robu, care de multe ori a trebuit să intervină pentru calmarea spiritelor, crede că întâlnirea a fost una bună. „Au fost și scăpări în ceea ce privește comunicarea cu oamenii exponențiali din cultura timișoreană, cu actanții culturali și cu simplii cetățeni, care trebuie să fie informaț asupra proiectului, pentru că, în definitiv, am vorbit mereu despre un proiect al comunității (…) Trebuie să înțelegem că trebuie să creăm cadrul de implicare a mult mai multor persoane în acest proiect (…) Nu trăim vremuri ale unanimității, diversitatea e naturală și benefică, nu se întâmplă nicio tragedie dacă procedăm cu deschidere și cu transparență. O sa înțeleagă fiecare că e loc și în acest proiect pentru foarte multă lume, dar nu pentru toată lumea. Important este să procedăm obiectiv, după criterii, nicidecum discreționar (…) A fost nevoie de o reașezare a lucrurilor, a gândurilor, de cristalizarea unui plan de acțiune și nu putem vorbi despre nimic critic în momentul de față, ci doar despre faptul că trebuie să ne mobilizam foarte bine pentru a nu ajunge în situații critice. Nu e prea târziu pentru nimic, dar nici nu avem la dispoziție timp de risipit”, a spus edilul. Acesta a declarat și că nu se pune problema înlocuirii Simonei Neumann la conducerea ATCCE.

„A fost o întâlnire foarte bună, ca de fiecare dată când oamenii vorbesc liber, chiar dacă uneori răspund la păreri nedocumentați sau în necunoștință de cauză. Au fost și păreri foarte bine documentate și cu argumente, din acest gen de discuții se pot naște idei bune. Din punctul meu de vedere a fost o întâlnire foarte bună, mai puțin părțile în care s-au adus atingeri la demnitatea umană. Într-un fel, m-am bucurat ăs aud din gura altor persoane foarte multe lucruri, pentru că ele există, sunt în planificarea noastră. Ceea ce trebuie să se înțeleagă este că nu se pot face toate lucrurile în primul an”, a spus, la rândul ei, Simona Neumann. Ea a admis și faptul că asociația pe care o conduce trebuie să treacă printr-un proces de reformă. „Nu s-au făcut unele reforme anul trecut, noi am spus lucrul acesta în cadrul acelei evaluări și am prezentat un calendar cu privire la când vom face reformele respective. Nu a avut nimeni ce să ne reproșeze (…) Per ansamblu,a fost o discuțiie foarte bună (…) cu atat mai mult cu cât a fost o întâlnire cu sectorul cultural. Mă aștept ca pe viitor să nu existe exprimări care aduc atingeri la demnitatea personală a unui om. Libertatea de expresie și de opinie sunt garantate într-o democrație atâta timp cât ele nu aduc atingere demnității umane a altcuiva”, conchide directorul ATCCE.

Pe 13 februarie, de la ora 17, în Aula Magna a Universității de Vest, va fi prezentat programul artistic al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru anul 2018. Se anunță, din nou, o dezbatere, după cum spune primarul Nicolae Robu. Și un alt lucru este cert: din aprilie, ATCCE va avea un nou consiliu director.

We cannot display this gallery
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Oul a spus: (februarie 6th, 2018 at 14:15 )

primar de 2 lei. Sau cum ar zice Guvy : un smeclau !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 3613 cazuri

3138
active
146
decese
329
vindecate

Situația globală

Total: 1203460 cazuri

891394
active
64772
decese
247294
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Simona Halep

Internaţionalele României de tenis nu se mai dispută în 2020. Turneul a fost câştigat în trecut de Halep şi Begu

Turneul feminin de tenis BRD Bucharest Open, programat în perioada 13-19 iulie la Arenele BNR din Capitală, nu va mai avea loc în acest an ca urmare a pandemie de coronavirus, a declarat, pentru Agerpres, vicepreşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac. „Este exclus să se mai ţină turneul feminin BRD Bucharest Open în condiţiile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Internaţionalele României de tenis nu se mai dispută în 2020. Turneul a fost câştigat în trecut de Halep şi Begu
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Analiza imobiliare.ro

Imobiliare.ro: preţurile apartamentelor nu sunt încă afectate de epidemia de coronavirus. La Timişoara au crescut cu 1,4%

Preţurile proprietăţilor imobiliare din ţară nu par a fi fost afectate decisiv în cea de a treia lună din acest an, cea în care România a intrat în stare de urgenţă. Mai mult, acestea au crescut cu 1,6% per ansamblul lunii, la Timişoara plusul fiind de 1,4%. Starea de urgență instaurată pe plan național în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Imobiliare.ro: preţurile apartamentelor nu sunt încă afectate de epidemia de coronavirus. La Timişoara au crescut cu 1,4%

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, apelează din nou la spiritul civic al locatarilor de blocuri şi le cere acestora să dea câteva zeci de lei şi să cumpere ei dozatoare de dezinfectant, pe care să şi le monteze siguri pe casa scărilor, dar şi să-şi facă ei dezinfecţia până când municipalitatea va ajunge să facă aşa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu insistă pe lângă locatarii blocurilor: cumpăraţi-vă singuri dozatoarele, costă zeci de lei
Cei de la Asociația Look Inside vor să strângă 200.000 de lei în două săptămâni pentru achiziția a: două ventilatoare pentru pacienții cu coronavirus care au nevoie de susținere de acest fel, două monitoare, două nebulizatoare, două injectomate și 2000 de mănuși, măști, combinezoane, săpunuri și lenjerii de pat pentru spitalele din Timiș. Haideți alături...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Donați bani pentru ventilatoare necesare în tratarea bolnavilor cu COVID-19 din Timiș
Conform Grupului de Comunicare Strategică, au fost înregistrate 146 de decese în România, ale persoanelor cu coronanavirus, până sâmbătă seara. În această seară au mai fost raportate şase decese. Ultimele decese anunțate de Grupul de Comunicare Strategică: Deces 141. Bărbat, 51 ani din jud. Hunedoara. Persoană cu ciroză hepatică, se internează în data de 31...
Citeşte tot articolul Citeste articolul COVID-19. Numărul deceselor ajunge la 146, în România
Ordonanța Militară cu numărul 3 impune unele restricții de circulație în lupta cu COVID-19. În Timiș, peste 200 de persoane nu le-au respectat și au fost amendate de oamenii legii. Vineri, în 3 aprilie, polițiștii din Timiș au aplicat 215 amenzi în valoare de 346.270 lei pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației. Au dat amenzi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timiș: Amenzi de peste 350.000 de lei într-o zi pentru cei care încalcă Ordonanțele Militare
Au fost înregistrate alte opt decese în România, numărul acestora ajungând la 141. A murit și o femeie din Timiș, în ambulanță, în timpul transferului. Conform Grupului de Comunicare Strategică, femeia de 59 de ani, din Timiș, a murit în ambulanță, în timpul transferului, de la Secția de Ortopedie a Spitalului Județean Timișoara la Spitalul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O femeie din Timiș, cu COVID-19, a decedat în timpul transferului cu ambulanța. 141 de decese în România
Preţurile proprietăţilor imobiliare din ţară nu par a fi fost afectate decisiv în cea de a treia lună din acest an, cea în care România a intrat în stare de urgenţă. Mai mult, acestea au crescut cu 1,6% per ansamblul lunii, la Timişoara plusul fiind de 1,4%. Starea de urgență instaurată pe plan național în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Imobiliare.ro: preţurile apartamentelor nu sunt încă afectate de epidemia de coronavirus. La Timişoara au crescut cu 1,4%
Luna aprilie nu va mai aduce reconfirmări sau numiri de manageri noi la ceea ce Nicolae Robu numea spitalele Primăriei. Cele trei unităţi medicale aflate în administrarea municipalităţii aveau programate asemenea competiţii, dar apariţia coronavirusului a schimbat situaţia, iar primarul anunţă că nu se mai pune problema, chiar dacă, spune acesta, concursurile respective ar continua....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concursurile pentru managerii spitalelor Primăriei Timişoara continuă, dar nu mai au loc, cel puţin momentan
Top