Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru 20 martie pronunţarea sentinţei în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Sunt judecați în acest caz Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul ministru Tudor Chiuariu, fostul deputat Ioan Adam, dar și Adam Crăciunescu, fostul director al Romsilva.
Procurorii DNA au solicitat magistraţilor condamnarea tuturor inculpaţilor din acest dosar la pedepse cu executare, spre maximul prevăzut de legea penală. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, pedepsa maximă pentru constituire a unui grup infracţional organizat fiind de 10 ani, iar pentru spălare de bani, de 12 ani. Procurori au cerut pedepse maxime şi pentru ceilalţi inculpaţi: Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiarul retrocedării, Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam, soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov, Iulian Durlan, primar al comunei Căiuţ, și Adam Crăciunescu, fost director general Romsilva. „Vă rog să aveţi în vedere gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi să aveţi în vedere şi calitatea persoanelor, care au avut atribuţii în domeniul legislativ, foşti miniştri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 milioane euro”, a spus procurorul în sala de judecată. Pe latură civilă, Alina Suciu, juristă la Romsilva, îi cere lui Crăciunescu daune morale de 500.000 de euro.
Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1,4 miliarde de lei, adică echivalentul a 303,8 milioane de euro. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată. Adam Crăciunescu a demisionat, în ianuarie 2016, „din motive personale“ din poziţia de director general al Romsilva, la o zi după ce Ministerul Mediului îl revocase din consiliul de administraţie al Regiei. În prezent, el este membru în consiliul de administrație al SDM, societatea de drumuri a CL Timișoara, care are monopol pe tot ce înseamnă reparații și construcții de șosele, dar și semnalizare rutiera în oraș.
Comentarii prin facebook